Да живееш с гений: Историята на Джейн Хокинг

0
Хокинг

Когато Джейн Хокинг прочела сценария на Теория на всичко – филмовата адаптация на книгата ú със спомени, спечелила Оскар, направила само две промени. “Първо, махнах думата кампус при описанието на Кеймбридж, защото нямаме университетски кампуси тук в Англия и след това изтрих всички псувни, които се появяваха два-три пъти на страница. Учените през 60-те и 70-те години на миналия век не използваха такива думи и съм сигурна, че днес е същото.”

Първата жена на Стивън Хокинг

никога не си е представяла, че нискобюджетната британска продукция, върху която се работи 10 години,  ще пожъне такъв успех. С номинации в пет категории за Оскар, четири за Златния глобус и 10 – за BAFTA, филмът успява да изкара към 77 млн. от прожекции по целия свят.

eddie-redmayne
Еди Редмейн

Джейн разказва, че когато се срещана с Еди Редмейн (актьорът, който се превъплъщава в ролята на бившия ú съпруг) била стъписана: “Това беше Стивън, както изглеждаше на младини”. 71-годишната жена признава, че ú е било трудно да гледа филма, без да плаче.

“Честно, не зная изобщо как съм успяла да издържа, добавя тя в разговора си със Силия Уолдън от британския вестник Телеграф.

Авторът на Кратка история на времето разбира, че страда от болестта на моторните неврони, когато е 22-годишен. Джейн среща Стивън месец след като той е научил, че му остават едва две години живот. Когато убеждава

семейството на Хокинг

че иска да се обвърже с този човек, независимо от състоянието му, героинята на Джейн във филма казва: “Зная, че не изглеждам много силна личност.”  И вероятно едно време е било точно така. Но половин век по-късно тя е наистина самоуверена и успяла жена.

“Когато Стивън беше диагностициран, ние все още не излизахме заедно, но усещах, че се влюбвам в него. Той имаше красиви очи и страхотно чувство за хумор, така че двамата винаги се смеехме много. Бях млада, имах много енергия и оптимизъм, което правеше нещата различни. Помислих си, че лесно мога да посветя две години от живота си, за да помогна на някого, когото обичам, някой с толкова голям потенциал, да постигне целите си”, казва нежно Джейн.

jane-hawking-1--644x362
Сватбата на Джейн и Стивън.

Тя е израснала в християнско семейство и е завършила девическо училище, чийто възпитанички често стават мисионерки. “Това ми даде голяма сила, защото усещах, че върша правилното нещо.  А и интелигентността на Стивън ме вдъхновяваше”, казва днес Джейн. Филмът Tеория на всичко засяга конфликта между

нейната набожност и атеизма на бившия ú съпруг

 “Днес, като се замисля, че Стивън е диагностициран преди цели 52 г., за мен това е чудо. Добре, може да е и чудо на съвременната медицина и неговия кураж, но също така е и обикновено чудо. Много пъти съм си мислела, че той няма да оцелее.”

Един от тези случаи е моментът, когато Стивън е принуден да се подложи по спешност на трахеотомия в Женева. “Не можех да го оставя да умре. Аз бях агентът на живота за него”, казва Джейн тихо. Да се грижи за съпруга си и трите им деца е непосилна задача. И на моменти и докарва мисли за самоубийство, признава самата тя.

03/03/1989. STEPHEN HAWKING A PARIS SON LIVRE "UNE BREVE HISTOIRE DE TEMPS"
Стивън и Джейн Хокинг.

“Стивън ми каза по-рано: “Където има физическа болест, не може да си позволиш да има и психическа”. Но понякога животът е толкова страшен, толкова физически и психически изтощаващ, че ми се е искало да се хвърля в реката – въпреки че съм се спирала заради децата.”

Когато научила, че мъжът ú се нуждае от денонощна грижа, нещо, което не можели да си позволят без да просят пари от фондации в Америка – тя не била особено обнадеждена относно общото им бъдеще:  “В момента, когато сестрите дойдоха в дома ни, за да се грижат за Стивън, нашето домакинство се обърна с краката нагоре. Всички останали бяхме маргинализирани и избутани в ъгъла.”


Прочетете още… една истинска история – тази на отвлечената Наташа Кампуш


Славата, която връхлита учения след появата на книгата му Кратка история на времето през 1988 г. влошила ситуацията. Къщата им се напълнила с всякакви хора и атмосферата станала непоносима.

“Изглеждаше така все едно никой друг освен него не беше важен”, спомня си Джейн. Тя признава, че

славата е променила Стивън

но отказва да навлезе в подробности. “Най-важното нещо е, че признавам, че той заслужи своята популярност заради изключително здравата си работа. Той продължава да се радва на тази слава и днес – както и трябва да бъде.”

В крайна сметка Хокинг напуска съпругата си заради своята гледачка Илейн Майсън, за която впоследствие се жени. По темата за развода през 1991 г. е изписано много, но в момента няма никакви лоши чувства между двамата бивши съпрузи.

02LYALL2-articleLarge
Стивън и Джейн с дъщеря им Луси и сина им Робърт през 1970 г.

 “Добри приятели сме”, настоява Джейн. Днес тя е женена повторно и живее на десет минути от дома на Стивън в Кеймбридж. Редовно го посещава с трите им деца – Роберт, 48, Луси, 45 г. и Тимъти – 36 г. – Бракът ни беше невероятен успех. Стивън постигна това, което искаше, ние останахме заедно дълго време и имаме три прекрасни деца.”

Какво изпитва, когато го гледа днес?

“Възхищение и много любов също така. Но не е онази пламенна любов, каквато беше преди, но все още го обичам.”

hawking_3136502b
Джейн и Стивън с актьорите от филма Теория на всичко.

Джейн е доволна, че историята им е филмирана. Така повече хора са разбрали за болестта на моторните неврони, смята тя.

“Мисля, че филмът му показа неща, които може би никога не е знаел за мен, как съм се опитвала да го подкрепям максимално в продължение на толкова много години. Не, че го обвинявам, че не е забелязвал тези неща: от негова гледна точка за всеки, който има ръце и крака, всичко трябва да е лесно.”

Отговор