Знаете ли какво занимава британците напоследък?

Въпросът коя птица да бъде обявена за национален символ на страната. За целта е обявено онлайн гласуване, което ще приключи на 7 май. Всеки желаещ може да избере една от общо десет птици, която според него е най-емблематична за нацията. Сред тях има такива, които са изключително често разпространени – като коса и червеношийката, но и такива, които са застрашени от изчезване – като червената каня.

Ето кои са фаворитите на британците:31Забулената сова44Косът47Синигерът14Полският блатар33Земеродното рибарче1Немият лебед24Тъпоклюната кайра13Червената каня40Червеношийката39Орехчето 
В средата на 60-те години е имало подобно допитване, но то е било неофициално. Тогава с трофея се окичва червеношийката. Ще си кажете – какво пък толкова? В действителност, британците обичат природата си и особено птиците, и нищо чудно, че медиите обръщат специално внимание на подобна история. По данни на британския в. Телеграф, Кралското общество за защита на птиците има вписани 1.1 милиона платени членове, което е повече от тези на всички политически партии в страната, взети заедно.
Странно е, че сред финалистите във вота не е намерил място гарванът, който е свързван с една от най-известните легенди в Англия. Гарваните са олицетворение на крепостта Тауър в Лондон. Твърди се, че ако всички отлетят от нея, крепостта ще падне, а с нея и короната на империята. Затова за английските владетели винаги е било важно да има пазач на гарваните, който да се грижи за техния комфорт и да подрязва крилата им (за всеки случай)…
Коментарите относно бъдещия победител в допитването варират от „трябва да е най-симпатичният за мнозинството от нацията“ до „нека да е птицата, която въплъщава характеристиките на народа ни“. Във връзка с последното, писателят Ед Хъчинс казва, че орехчето е най-подходящият кандидат, тъй като неговите събратя, подобно на британците, са „малки, но безстрашни; пеят гордо от плета, без да се крият и ги има буквално навсякъде“. Въпреки всичко, дори и той смята, че червеношийката отново ще доминира вота – „Тя буквално е превзела националната ни психика. Виждаме я навсякъде, задължително окичва дори коледните ни картички“.
Британската нация далеч няма да е първата, която ще се сдобие с птица – национален символ. Съединените щати се свързват с белоглавия орел, олицетворяващ дълголетието, силата и могъществото. Най-популярната птица-символ е скалният орел, с който се свързват Германия, Афганистан и неофициално Египет, Италия, Мексико и Шотландия. Зеленият фазан, който произлиза от Япония, е съответно и национален символ на страната. Индийците пък са приели за свое олицетворение пауна, свързван с красотата, грацията и любовта. Смятаното за срамежливо розово фламинго е символ на Бахамите, а червеният ара – един от най-красивите и застрашени от изчезване папагали, се свързва с Хондурас, докато сивият коронован жерав украсява герба на Уганда. Други птици, като емуто и кивито, се свързват със страните, където се срещат – съответно Австралия и Нова зеландия, без официално да са техни символи.
А ние българите? Сред предпочитанията ни определено няма представители на фауната (а тези на флората също не са много).Madara-2

В края на юни 2008 г. бяха обявени резултатите от допитване за националните ни символи, в което победител излезе Мадарският конник. Другите фаворити бяха кирилицата, розата с розовото масло, Царевец и Рилският манастир. На по-задни позиции останаха кандидати като Боянската черква, Чудните мостове, Триградското ждрело, Балканът, Царевец, Старият Несебър, Седемте рилски езера, киселото мляко, мартеницата, нестинарите, шопската салата, баницата, ракията, саламуреното сирене, боб чорбата, лютеницата, луканката, кебапчето и кюфтето. Иначе казано, от символите ни излиза, че сме доказани чревоугодници, гордеещи се с туристическите си атракции. Което е прекрасно и като се замисля – всички тези неща определено се харесват и на най-претенциозните чуждестранни гости. Но ако трябва да изберем свой символ сред птиците – на коя ли бихме се спряли?

Вие как мислите?

4 КОМЕНТАРА

  1. Много интересна статия, моята първа асоциация за птица символ на България е лястовицата. Оставям на следващите да кажат дали подкрепят избора ми.

  2. Изключително подходяща кандидатура (лястовицата), според мен! 🙂

  3. И на мен лястовицата ми харесва. Мила, грижовна птичка, която се адаптира към различни условия, трудолюбива, всеотдайна към семейството. Пасва много добре.

  4. А да не говорим, че е и героиня на някои от най-хубавите творби в родната литература ;-)!

Отговор