Фотофабрика 2015: Нека видим различното

0
Фотофабрика 2015
Снимка: Фелия Барух

Нещо много интересно се задава в столицата не в следващите няколко, а в следващите близо 50 дни!

Това е второто издание на фестивала Фотофабрика 2015.

Той ще стартира на 9 септември (в One More Кино) и ще представи в изложби, лекции, творчески работилници, дискусии и кинопрожекции най-високите образци на репортажната и художествена фотография от света. Програмата на фестивала тази година включва и авторски проекти, изпълнени в България, а темата, която обединява всички тези събития ще бъде: Маргиналният човек. Това е името на първата изложба, която ще бъде открита още преди официалното начало на фестивала. (Повече за нея – вижте тук.)

И така – без повече приказки! Вадете химикал и бележник – и записвайте датите на събитията, които бихте искали да посетите, от програмата по-долу:

Събитие: Маргиналният човек. Изложба.
Кога и къде: 7.09 – 20.09/ Мостът на влюбените
21.09 – 18.10/ Оградата на Националното музикално училище – ул. Оборище, 17

Основната тема на фестивала дава името и на първата изложба от програмата на Фотофабрика 2015. Маргиналният човек е селекция от 58 снимки из световните фотографски банки Getty Images и Reuters.

Фотофабрика 2015

Събитие: Непознатият друг. Изложба.
Кога и къде:  10.09 – 28.09.2015/ Непознатото пространство (зад Модерен театър)

Проектът включва изложба, видео инсталации и прожекции. В продължение на 19 дни „Непознатият друг” ще ни срещa с хората, които войната в арабския свят прогони от родните им места и с жителите на Розово, Телиш и Калище, станали печално известни покрай конфликтите с настанените в селата им бежанци. След края на изложбата проектът продължава: на 20 октомври Фотофабрика ще покани медийни професионалисти, които ще видят документалния филмов разказ — част от проекта — и ще дискутират по темата „Езикът на омразата — степени на толерантност”. В началото на ноември Непознатият друг ще гостува на трите села, чиито жители участват в проекта, за да могат те да се запознаят и сами със себе си, и помежду си.

В кулминацията си Фотофабрика представя още две чуждестранни изложби, лекцията Феноменология на портрета и фотографски уъркшоп.

Събитие: Различните Аз. Изложба.
Кога и къде: 15.09 – 18.10.2015/ Националната галерия – Двореца

В София пристига френският фотограф Пиер Гонор, койтo oт 1988 г. живее и работи в Мадрид. Изложбата му Различните Аз представя портрети на работници, бездомници, имигранти, ромски фамилии и обикновени самотници в стила на бароковото изобразително изкуство.

Фотофабрика 2015
Снимка: Пиер Гонор
Събитие: Хосе Мария Диас-Марото.Среща.
Кога и къде:  17.09.2015/Националната галерия Двореца

Заедно с Пиер Гонор пристига и един от основните участници в първото издание на Фотофабрика Хосе Мариа Диас-Марото – селекционер на една от най-богатите фотографски колекции в Испания. Тази година той ще разкаже за създаването на колекцията в Алкобендас като въведение към лекцията на Пиер Гонор озаглавена “Феноменология на портрета”.

Срещата с публиката ще се състои на 16 септември, от 18:30 ч. в Националната Галерия –  Квадрат 500.

Събитие: Къде е моят дом? Изложба.
Кога и къде: 29.09 – 28.10/ Чешки център

В последните дни на септември за световната си премиера пристига и чешкият фотограф Индржих Щрайт. Неговата изложба Къде е моят дом отново ни среща с хора, които живеят извън установените стандарти. Тя ще бъде отворена за посетители между 29 септември и 28 октомври, в Чешкия културен институт на ул. “Г. С. Раковски” 100. На същото място, ден преди откриването ѝ – на 28 септември,  проф. Щрайт ще направи еднодневен уъркшоп – Фотографията като социален документ.

Събитие: Изчезващи видове. Изложба.
Кога и къде: 24.09 – 23.10/ УниКредит Студио

Мария Милкова, победителка в миналогодишния фестивален конкурс за репортажна фотография, представя самостоятелната си изложба Изчезващи видове. Кадрите ѝ разказват истории за силата на духа, за хора загубили нещо от себе си, но не и желанието си живот.

Събитие: Кинофабрика — Непотребни истории от вчерашния ден. Прожекции.
Кога и къде: 2.10 – 4.10.2015/ Чешки център

Тази година, част от фестивала е и проекта Кинофабрика — Непотребни истории от вчерашния ден. В продължение на 3 дни Кинофабрика ще направи 8 безплатни прожекции на документални български филми, някои от които забранени в годините преди 1989-та. Поканени са журналист, психолог, киновед и авторите на 8-те полемични продукции, за да дискутират филмите, преживяванията и уроците от миналото.

Отговор