Шедьоври от джапанки. Вече и в България

джапанки
Когато боклукът се превърне в нещо красиво. Снимки: Личен архив

Огромна вълна е отмъквала джапанката на Милен в Тайланд. Къде ли са я замъкнали водите на Индийски океан – не се е замислял. До една вечер, когато гледайки с приятелката си Елена CNN, научава, че невръсти кенийци събират по крайбрежието тонове изгубени джапанки, а местни майстори ги превръщат в уникални статуетки. Възможно е и неговата джапанка да е доплувала до Източна Африка и да се е превърнала в нещо красиво.

Идеята е на природозащитничката Джули Чърч

Тя е втрещена от боклуците по кенийското крайбрежие и през 1997 г. създава компанията за рециклиране на джапанки Ocean Sole. Мотото ú е:

 “Почистваме плажовете, създаваме шедьоври”

???????????????????????????????

“Бяхме много впечатлени от усърдието, креативността и въображението на тези хора, как ръчно създават от отпадъците тези уникални продукти и в същото време спасяват океана и морския живот от унищожение”, разказва Елена.

Повечето от нас цъкат с език, впечатляват се и споделят с приятели, когато видят нещо интересно. Но Милен Дончев и Елена Русева не се спират само с приказки. Свързват се с Ocean Sole и

правят България част от голямото flipflop семейство

От Хавай до Дубай, в повече от 20 държави, се предлагат джапанковите джаджи. Хора от различни кътчета на света някак си разбират за тази инициатива и желаят да разширят територията на пъстрата джапанкова фауна.

DSCF5323 (4)Елена и Милен предлагат уникални предмети от рециклирани джапанки.

“Годишно над 400 хиляди килограма джапанаки, изхвърлени от вълните на брега на Индийския океан, се рециклират и местни майстори ги превръщат в уникални предмети”, раказва Милен.

Елена допълва, че около стотина кенийци си осигуряват прехрана и образование със събирането на всички боклуци по крайбрежието, издават ги, а на ненужните сандали се вдъхва нов живот. В работилницата в Найроби Ocean Sole рециклира около

100 кг. джапанки седмично

Майсторите изработват от подръчния материал над стотина уникални артикули – шарени скулптури, предмети от бита, модни аксесоари, играчки, подаръци. Творенията им намират място в зоологически градини, музеи и аквариуми в цял свят – Лондон, Сан Диего, Дубай… Преди години Ocean Sole изпраща за Седмицата на модата в Рим шест метрова фигура на жираф, направен от джапанки.

02 Ocean Sole making masterpiece

Животинките са пъстри и весели. Но вече има и горили и зебри например, направени само от черни и бели джапанки, което е много трудно.

Елена и Милен показват уникалните творения на сайта www.eco-living.org – статуетки, декорации за дома и градината, подаръци, модни аксесоари, джаджи за офиса и играчки. Африканската фауна е представена с оригинални скулптори на жирафи, лъвчета, костенурки, зебри,

хипопотами в различни размери и цветове

Пеперуди и цветя красят стените на дома, шарени купички, цветни рамки, моливници, стопери за врата и други джаджи създават пъстро настроение във всеки дом. Гривни и обеци разкрасяват дамите, а хлапетата се радват на игриви шапки за моливи и топчета за жонглиране.

“Всички продукти са от 100% рециклирани джапанки, изработени ръчно с много любов и грижа за природата. Процент от продажбите се връща обратно за опазването на природата, образование и екологични кампании”,  споделя Елена.

04 First time in the snow

Според нея природосъобразният начин на живот, използване на екологични продукти, разумното разпределяне на ресурсите все повече навлизат във всекидневието на българина.

Това обаче не е бизнес, който може да им плати сметката за тока, например.

 “За съжаление, все по-малко българи могат да си загубят джапанките в Черно море, да не говорим за Индийски океан”

 шегуват се те. И двамата работят нещо съвсем друго. Милен е компютърен специалист, Елена работи в голяма авиокомпания. Проектът им Eco living e просто кауза, защото и най-малките еко стъпки правят света около нас по-красив. А те двамата с удоволствие искат да го преоткриват по джапанки.


Прочетете още… Как вълците променят реките и цялата природа

Отговор