“Те са различни.

Гледаме ги с превъзходство, с пренебрежение или с презрение.

Предпочитаме да не ги виждаме.

Защото ни внушават срам, жал или вина.

Сред тях има хора остнали без работа, хора останали без дом, хора с дипломи и титли,

изоставени самотници; има хора без образование, без здраве, без близки, без защита.

Те са в сивата зона на ничията земя. В задния двор на Европа, Америка, Азия и Африка.

Оставяме ги невидими и удобно незабележими.

Те не са извън закона. Законът е извън тях.”

Сещате ли се за кого се отнасят тези редове? За хората, които често биват изтласквани от общата картина. Пращани в периферията на живота. Т. н. маргинали, в чието присъствие вероятно повечето от нас биха се почувствали неудобно.

Част от тези образи са събрани в изложбата “Маргиналният човек”: 58 снимки, селектирани от фотографските банки Getty Images и Reuters. Това са документални кадри, чиито истории ще докоснат сърцата на повечето от нас. Събирани са в продължение на години от едни от най-добрите световни фотографи в различни краища на земното кълбо.

Изложбата ще може да видите от 7 до 20 септември на едно от любимите ни места в столицата – Моста на влюбените. След това Маргиналните хора ще се преместят на Оградата на Националното музикално училище (на ул. Оборище 17), където ще останат до 18 октомври.

Маргиналният човек всъщност е основната тема на Фотофабрика тази година, стартираща официално на 9 септември. Едноименната изложба е първото от поредицата събития, които ще може да видите и чуете в рамките на фестивала.  (Цялата програма може да разгледате тук).

Дотога ви оставяме с едни от най-докосващите кадри от селекцията “Маргиналният човек”:

The fingers of malnourished one-year-old Galisou are pressed against the lips of his mother Ousseini at a feeding clinic in Niger
Снимка: Reuters / Финбар О’Райли

1 август, 2005 г., Тахуа, Нигер: Пръстчетата на едногодишния недохранен Аласа Галису са притиснати към устните на майка му Фату Усени в спешна клиника в град Тахуа, северозападен Нигер. Една от най-тежките нигерски суши в живата памет на страната унищожава голяма част от реколтата през октомври 2004 г. и оставя без храна около 3,6 милиона души, включително десетки хиляди гладуващи деца, които биха загинали без спешна помощ.

A devotee offers prayers to the rising sun during the "Chhat" festival in Kathmandu
Снимка: Reuters / Навеш Читракар

20 ноември, 2012 г., Катманду, Непал: Вярваща се моли на изгряващото слънце по време на четиридневния фестивал Чхат в Катманду. Така хиндуистите в Непал почитат Бога на Слънцето.

City Of Detroit Teeters On Bankruptcy As State Audits Its Finances
Снимка: Getty Images / Дж. Д. Пуули

24 февруари, 2013 г., Детройт, Мичиган: Бездомен мъж се опитва да се стопли, докато върви по тротоара. През последното десетилетие Детройт е изправен пред сериозни икономически предизвикателства, като се старае да поддържа комуналните си услуги, докато населението на града намалява, а едновременно с него и пада и данъчната основа. По-рано през февруари 2013 г. екип финансови ревизори издава доклад, според който градът се намира под прага на ‘финансовия крах’. Около месец след тази снимка губернаторът на Мичигън назначи специален финансов управител на изправения пред фалит Детройт.

Drug Addicts in Kabul
Снимка: Getty Images / Пола Бронстайн

23 май, 2005 г., Кабул, Афганистан: Хероиновият наркоман Насийм седи в стар, пробит контейнер, след като току- що се е напушил с така популярния сред зависимите хероин. Насийн казва, че пуши по 4 пъти на ден и употребява наркотика от 20 години. Експерти на ООН предупреждават, че само няколко години след падането й под режима на Талибаните, страната се превръща в ‘нарко държава’. Афганистан, най-големият производител на опиум и хероин, направи първото си проучване за употребата на наркотици сред собственото си население. Страната произвежда 90% от опиума на планетата. От него чрез рафиниране се получава хероин, който пък се продава в много части на света.

A girl with hearing challenges cries after her ears were cleaned during an event held by Starkey Hearing Foundation at St. Monica in Gulu
Снимка: Reuters/ Хавиер Тоя

13 март, 2012 г., Гулу, Уганда: 11- годишната Гила Апио, която има слухови проблеми, се разплаква, след като й прочистват ушите в кампания на Starky Hearing Foundation в Св. Моника в Гулу, на 364 км северно от столицата на Уганда, Кампала.

Отговор