Лятната вила на Пенчо Семов – загиващ шедьовър

Поредното престъпно нехайство от страна на държавата съсипва една от най-красивите сгради в Габрово

лятната вила на Пенчо Семов
Лятната вила на Пенчо Семов в Габрово - тънещ в разруха шедьовър

Близо до стария индустриален квартал на Габрово се намира една емблематична сграда. Лятната вила на Пенчо Семов прилича с цялата си същност на Родината ни днес. Страхотно красива, построена с прекрасни намерения, преживяла много и различни катаклизми, но изоставена в огромна разруха.

Българите, които трябваше да са се погрижили за сградата-красавица, отдавна са забравили завещанието на нейния собственик. А именно: с най-благородната воля на завещателя да бъде превърната в дом за стари хора – с различни животи и професии, но обединени от старостта.

Ще ви разкажа за злощастната съдба на тази невероятна сграда –

лятната вила на Пенчо Семов

която така прилича дори на самите нас – българите.

Сградата е строена от 1928 до 1933 г., като предназначението ú е да бъде лятна вила на предприемача и неговото семейство. Проектирана е от архитект Никола Гръблев. Четириетажна, с изключително красиво оформени парк и езеро пред нея, които са дело на чуждестранни специалисти в парковото строителство. Алеите и мостът над реката водят до другата емблематична сграда, завещана ни от Пенчо Семов – Кораба.

a7cf0028-943c-4b5f-8aee-e1207a5874ad
Лятната вила на Пенчо Семов в Габрово

Става въпрос за средното училище за девойки с пансион, в което учат безплатно деца на работници от неговите фабрики. Тази сграда е с уникална архитектура. Представлява кораб с перила и палуба, който сякаш е акостирал на склона.

Къщата е снабдена и със зимна градина, оборудвана с парно отопление, в която се отглеждат различни видове топлолюбиви растения. Мнозина жители на тогавашния град виждат често как индустриалецът си почива до езерото и храни рибките в него.

В приземния етаж на вилата се намира параклисът Петър и Павел. Изключителният мраморен иконостас, дело на чешкия скулптор Йосиф Шквара, изумява с красотата си. След смъртта на Семов

той е разглобен и използван за паметна плоча на местен партизанин

Част от иконостаса е спасена и е превърната в парапет на стълбище на черква.

В близост до езерцето в основите на вилата е изградена изворна чешма. По стените и до днес се чете мозаечно написаният девиз:Любов, труд, постоянство. Само чрез превъплъщаването на тази фраза в дела човек би могъл да постигне духовното и материално състояние на Пенчо Семов. Има сведения, че лично Цар Борис III отсяда поне веднъж във вилата.

57c7c992-38dd-4b45-8b0b-297b00ddd486
Скулптурата на старците с техния ангел хранител

Днес това великолепие може да се долови само от човек, който има нужните за целта сърце и душа. Настоящото състояние на този паметник на любовта, труда и постоянството е съкрушително. Гняв връхлита посетилия тъжната постройка пътешественик. Гняв, примесен и с унизително чувство, когато в този дом, предназначен за благотворителност, се видят гнусните посегателства на мерзки, лишени от любов люде. Само човек без любов би могъл да посегне на тази красота, та да се превърне тя днес в

свърталище на наркомани и пропаднали духом хора

Следи от огромен пожар се виждат по стените на последния етаж. Покривът липсва изцяло, а единствено запазена е чудесната скулптура на върха на сградата. Сякаш, за да известява за непреходните добри дела на собственика. Тя представлява възрастни мъж и жена, закриляни над главите си от ангел-хранител.

Министерство на здравеопазването и общинската болница, които трябва да се грижат за това наследство, се оправдават с липсата на пари за възстановяването и поддръжката на изключителната масивна сграда.

b5c68c8d-a3a2-4b1c-a63c-e54f80cb199f
Снимки: Здравко Йончев

Сигурен съм, че няма да бъдат посочени отговорните за сегашното ú състояние “управници”. Само се замислете какви хора стоят по върховете на местната, централната, законодателната, а и съдебната власт. От години унищожението на това богатство е наблюдавано от гражданите и институциите. Явно това не е достатъчно някоя от тях да се ангажира с неговото опазване.

Нека се събудим!

Не говори добре за народ, от който са произлезли подобни управници.

Затова и грижата за наследството ни е такава. В периода след Освобождението до 1944 година всичко се е поддържало безупречно, а след това по политически и конюнктурни причини толкова много е съсипано и унищожено. И… виждате до какви извращения се стига днес. Жалко, народе!

Прочетете още… Изчезващата София

6 КОМЕНТАРА

  1. Сградите са в такова състояние, защото за красотата трябват очи и сърце, а не само пари, но сегашните новобогаташи едва ли ще я видят…

  2. От 25 години българите развиват само един град – София.
    За тези 25 години бяха налети огромни средства в административната столица на България и това обезсмисли живота извън София. Почти всичко извън София представлява един огромен старческо-цигански дом. Младите избират или чужбина или София.
    Истинската причина за разрухата на България (особено Северозападна България) е демографският тумор наречен София.

  3. ЗДРАВЕЙТЕ.КАЗВАМЪ СЕ МИЛЕНЪ ВАСИЛЕВЪ(АВТОРЪ) ОТ ЕКИПА НА ДОКУМ. ФИЛМЪ ЗА ПАТРИАРХА НА БЪЛГ.ИНДУСТРИЯ ИВАНЪ ХАДЖИ БЕРОВЪ(ГАБРОВО). БОРЕЙКИ СЕ СЪ ИСТОР.НЕСПРАВЕДЛИВОСТЪ,КАКТО И СЪВРЕМЕННОТО БЕЗРАЗЛИЧИЕ И НА ДНЪШНОТО ПОКОЛЕНИЕ КЪМЪ ИСТИНАТА И КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТЪ НА ВЕЛИКИТЕ СТРОИТЪЛИ НА БЪЛГАРИЯ,СЪЗДАДОХМЕ ДОКУМ.ФИЛМЪ-ДЪРЗОСТТА ДА БЪДЕШЪ ПРЪВЪ! ПРИЛАГАМЪ ТРЕЙЛЪРЪ НА ФИЛМА.(ДЪРЗОСТТА ДА БЪДЕШ ПРЪВ YOU TUBE)

  4. И аз препоръчвам ви филма на Емил Михов, Красимира Христова и Милен Василев “Дързостта да бъдеш пръв”. Ще видите, че Габрово е имало и други предприемчиви хора като Пенчо Семов, ще усетите духа на онова време.

Отговор