Кралят празнува! Честит рожден ден, Елвис!

Елвис Пресли

Днес Елвис Пресли има рожден ден. И по всяка вероятност е в компанията на Джим Морисън, Джон Ленън, Мерилин Монро, която му пее Happy Birthday, Mr. Presley, Джими Хендрикс, Фреди Меркюри, Майкъл Джексън и още много други, които трудно се забравят, а и никой не иска.

Само си представете как ли празнуват тези хора?! Ако предположим, че там, където са те, пороците не съществуват, значи остава само музиката! Дали има йерархия, как ли посрещат всеки новопристигнал, дали се разпитват, дали свирят заедно, дали ни се подиграват, дали са забравили за егото си?! Ако

Елвис е пътуваща енергия

днес на 8 януари, той ще чува от цялата планета името си, ще слуша музиката, която е създавал, ще види цветя пред къщата си и със сигурност доволно ще възкликне:

“Да, аз съм кралят! Да ми е честит рожденият ден!”

elvis 5
Елвис Пресли

“Не се опитвам да бъда секси. Това е моят начин да изразя себе си, докато се движа.”

Музикалните списания редовно правят проучвания сред своите читатели за любимите им песни. В класациите често попадат хитове на Елвис. Миналата година читателите на Rolling Stone дори избраха любимите си 10 парчета само от репертоара на Краля на рока.

Днес Lifebites.bg предлага на вашето внимание някои от тях, в памет на великия Елвис Пресли. Ето част от саундтрака на rock’n roll вечерта на 8 януари!

“Никога няма да ме чуят, защото крещят през цялото време”

elvis 7

Mystery Train – 1955

Mystery Train е кавър на Джуниър Паркър – блус музикант от Мемфис, който става известен най-вече с тази песен. Сравняван е с Бъди Гай и Би Би Кинг, но не постига тяхната световна популярност.

Heartbreak Hotel – 1956

Елвис изпълнява за първи път на живо тази песен през декември 1955 година, като преди това отива при собственика на клуба Роб Кинг и му казва: “Това ще бъде моят първи хит.” Парчето е вдъхновено от историята на мъж, който скача от прозорец на хотел, след като всички доказателства за неговата самоличност са изгорени. В писмото, което той оставя, има само един ред:

I Walk A Lonely Road

“Харесва ми да пея балади, както го правят Еди Фишър или Пери Комо. Но начинът, по който пея аз, днес прави пари.“

elvis 4

Love Me Tender – 1956

Музиката е базирана на класическа пиеса от 1861 година, която се казва Aura Lee.
Love Me Tender е от дебютния филм на Пресли. В началото ролята му е малка, но режисьорът Робърт Уеб и продуцентите предвидливо дават повече изява на Елвис, разгръщайки актьорския потенциал на сензационното момче от Мемфис. По време на снимките лентата е с работно заглавие Reno Brothers, но след това се променя на Love Me Tender. Премиерата на филма е на 15 ноември 1956 г.

Jailhouse Rock – 1957

Хореографията на танците е изцяло на Елвис. В свое интервю той споделя, че това е начинът, по който усеща тялото си и на него това му харесва. Очевидно допада и на всички останали, защото след излизането на Jailhouse Rock танците са завинаги променени. И до днес музикалните критици определят интрото към песента като най-запомнящото се, въпреки че трае само 6 секунди. През 1987 г. Ози Озбърн прави „затворническо турне“ и изпълнява хеви метъл версия на песента.

“Каквото и да се случи с мен, ще бъде, защото Господ така е решил!”

elvis 6
Снимки: http://theredlist.com
In The Ghetto – 1969

Първата песен на Елвис със социално послание. Написана е от Мак Дейвис, който благодарение на този текст през 2006 г. получава специална награда. По време на церемонията Дейвис казва: “Става дума за една история на едно момче и неговия баща, който работеше с моя. Живееха в онази част на града, която беше с мръсни улици.

Думата “гето” става популярна в края на 60-те и беше олицетворение на най-бедните квартали. Мой приятел, Фреди Уелър, който беше музикант, веднъж ми показа една хватка на китарата. Прибрах се у дома и по-късно написах песента. Обадих му се в 4 сутринта и му я изпях. Той знаеше, че съм написал хит, използвайки неговия трик.”

Suspicious Mind – 1969

Това е последният хит №1 на Елвис Пресли, който влиза в класациите, докато е жив. Песента е написана от певец от Мемфис – Марк Джеймс. Той записва и реализира своя собствена версия, но тя не става популярна. През 1969 г. продуцентът Чипс Момън предлага песента на Елвис. Кралят моментално се влюбва в нея и решава да я превърне в хит. Записва я между 4 и 7 сутринта. Suspicious Mind е смятана за голямото завръщане на Елвис, тъй като последният му хит №1 е бил преди цели седем години.

Прочетете още… за друга легенда, която завинаги ще остане в сърцата на феновете си – Фреди Меркюри

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа изпуснатите моменти и първите неща
Следваща статияПопитай децата: Какво означава думичката БЛАГОДАРЯ
Радослава Топалова
В първи клас исках да стана космонавт, а след това да танцувам с пера по тялото, точно като онези наперени жени от пищните италиански телевизионни предавания. И двете бързо отминаха – не бих издържала тестовете на НАСА, както и да се разхождам по пухове и чорапи на сцена, но някак естествено музиката и изкуството са част от живота ми. У дома гости се посрещаха на фона на Queen или класическа музика. Продължавам тази традиция. Животът ми е колоритен, но си е мой. Ще ви запознавам с хора, които смятам, че са вдъхновяващи, смели, умни, талантливи и органични. Ако ми се доверят, значи са ми повярвали. Правила съм стотици радио интервюта – добри и направо ужасяващи, с някои се гордея. Срещите с различните хора са като психологически експерименти – трябва да ти стиска, но и да знаеш, че не знаеш какво те очаква!

Отговор