Лари Теслър: Бащата на Cut, Copy и Paste

Лари Теслър
Лари Теслър е известен като Бащата на Cut, Copy и Paste.

Лари Теслър е един от хората, на които всеки ден трябва да благодарим. Защо ли? Защото той въвежда в употреба функциите Изрежи (Cut), Копирай (Copy) и Постави (Paste), които днес са неизменна част от нашата ежедневна работа на компютъра или мобилния ни телефон.

Лорънс (Лари) Теслър се ражда на 24 април 1945 г. в известния нюйоркски квартал Бронкс. След като завършва местната гимназия за наука, той продължава образованието си в Станфордския университет в Калифорния, където се гмурва дълбоко в света на компютърните науки. Теслър развива уменията си най-вече в областта на дизайна на потребителския интерфейс – тоест фокусира работата си над това да прави компютрите и другите дигитални технологии максимално удобни и лесни за използване от хората.

В началото на 60-те години на миналия век той започва работа като

Лари Теслър
Лари Теслър е един от най-забележителните компютърни разработчици на всички времена.

компютърен инженер в Силиконовата долина

Известен регион в Северна Калифорния, който е признат международен център за развитие на високи технологии, иновации и социални медии. През годините Лари Теслър става част от екипите на най-големите технологични гиганти като Xerox, Apple, Amazon, Yahoo и др.

В началото на кариерата си – докато работи в Xerox PARC (Изследователски център Пало Алто), част от проектите му включват Smalltalk и GypsyСред множеството нововъведения, създадени от Лари Теслър в този период, попада и

въвеждането на командите Cut, Copy и Paste

в експлоатация. Тези функции ученият разработва в тандем със своя колега Тим Мот. Благодарение на тях двамата днес всички ние свободно използваме гореспоменатите операции и несъмнено улесняваме работата си на компютъра и телефона многократно.
Едно от най-непоклатимите убеждения на известния компютърен инженер е, че трябва да бъдат премахнати различните режими (modes) чрез които се регулира работата на повечето софтуери и приложения. Според Теслър те излишно забавят и затормозяват както дейността на хората, така и тази на самите дигитални устройства. Инженерът кръщава личният си сайт именно така – nomodes.com (безрежими.ком).

Според него всички действия трябва да са на разположение за потребителите във всеки един момент, а не модални – изискващи той да влезе в определен режим, за да получи достъп до тях. Дръзкият компютърен специалист дори оборудва личния си автомобил със специална персонализирана калифорнийска

Лари Теслър
Едно от основните убеждения на учения е, че трябва да бъдат премахнати всички “режими” от дигиталните устройства и приложения.

регистрационна табела с надпис

NO MODES

През 1980 г. Лари Теслър и неколцина негови колеги напускат Xerox и се присъединяват към семейството на компютърния гигант Apple. Харизматичният създател на компанията – Стив Джобс, успява да ги убеди, че в неговата фирма ще намерят повече свобода и възможности за развитие. В Apple Лари Теслър работи над Apple Lisa и Apple Newton. Помага за разработването на Object Pascal и неговото използване за програмиране на приложения, включително MacApp.

Всички тези термини за мнозина вероятно са непознати и нищо не им говорят. Не е и нужно. Важното в случая е да отбележим, че

Лари Теслър е не просто изобретателя

на може би най-важните функционални бутони Cut, Copy и Paste, но и един от най-заслужилите и забележителни компютърни учени и разработчици в историята на информационните технологии изобщо.

След дългогодишна и повече от успешна служба в Apple, през 2001 г. Теслър започва работа в базата на Amazon в Сиатъл. Там също бързо и категорично се изкачва по стълбицата на успеха. Основно работи по подобряването на интерфейса на известния сайт и разработва програма за преглед на книги. През 2005 се оттегля и се завръща в Силиконовата долина. Новото предизвикателство в професионалният му път се нарича Yahoo.

Apple
Лари Теслър работи за някои от най-големите гиганти в света на технологиите – Xerox, Apple, Amazon, Yahoo и др.

За тях талантливият Лари Теслър работи в продължение на 3 години. Впоследствие бащата на Cut, Copy и Paste участва в различни проекти и работи като независим консултант на частна практика.

Иконата на ранното компютърно инженерство Лари Теслър напусна този свят на 17 февруари 2020 г. на 74-годишна възраст. От Xerox, където започва бляскавата кариерата на американския учен, написаха по този тъжен повод:

“Работният ви ден е по-лесен благодарение на революционните му идеи.”

А ние с ръка на сърцето наистина трябва да признаем че е така.

Благодарим ти, Лари Теслър!


Вижте още: Катрин Джонсън – Легендарната жена-компютър

Отговор