Депресията – бичът на съвременния свят

депресията
Депресията е едно от най-разпространените заболявания.

Депресията е едно от най-разпространените психични заболявания в съвременния свят. Броят на засегнатите от това състояние нараства ежегодно, а формите, под които се проявява стават все по-многобройни и разнообразни.

Въпреки това, по-малко от половината от засегнатите от депресия хора търсят помощ и предприемат някакво лечение, за да се справят с болестта. Това твърдят специалистите от Световната здравна организация (СЗО).

Депресията може да засегне всеки от нас

Независимо колко прекрасен изглежда нечий живот отстрани, няма гаранция, че човекът е истински щастлив и че няма да попадне в лапите на коварната болест.

Джим Кери, въпреки постоянната си усмихнатост, също е бил жертва на депресията.
Джим Кери, въпреки постоянната си усмихнатост, също е бил жертва на депресията.

Много звезди от шоубизнеса признават, че са били жертва на депресията. Или, че все още са! При все, че имат бляскава кариера и  работа-мечта, живеят луксозно, харесвани са. И въпреки че примерите са много, и не се наемаме да изброим всички, някои от най-популярните имена в този списък са: Адел, Кейт Мос, Оуен Уилсън, Лейди Гага, Шерил Кроу, Джим Кери, Роби Уилиямс, Анджелина Джоли, Джаред Падалеки и много, много други.

Депресията е свързана до голяма степен с концентрацията, мотивацията и много други аспекти на ежедневния ни живот, твърдят специалисти пред сайта Psychology Today.  

депресията
Броят на жените, засегнати от депресията е по-голям от този на мъжете.

“Това е комплексно психично разстройство, което включва много от системите в тялото ни. В това число и имунната ни система. Депресията нарушава спокойствието на съня и има отношение към апетита, което често води до драстична загуба на телесна маса или драстично покачване на теглото. Поради своята комплексност, това заболяване е много трудно за улавяне“, се казва в един от текстовете по темата.

Научни изследвания намират доказателства, че

депресията е свързана с нашето хранене

Пряко – чрез хранителните вещества, които приемаме (или не приемаме съответно), като Омега 3, например. Или индиректно – заради наличието на вредни бактерии в стомашно-чревния тракт. Но както добре знаем, депресията засяга в още по-голяма степен настроението и мислите на болния. Това състояние е болезнено, както за човека, който страда от него, така и за хората, които се грижат за него, обобщават специалистите от Psychology Today. Отново според тях, броят на засегнатите от депресия деца се увеличава все повече и повече в последните години.

Най-често това заболяване се свързва с постоянно усещане за тъга, епизоди от негативни преживявания, мрачна перспектива за нещата, липса не енергия.

Депресията е състояние, което не зависи само от желанието на болния да се оправи.
Депресията е състояние, което не зависи само от желанието на болния да се оправи.
Депресията не е знак за слабост в характера

на дадената личност. Нито състояние, което може да бъде подчинено на волята ни и което можеш да си пожелаеш да се махне от теб.  Хората, страдащи от депресия не могат просто да „се извадят сами“ от този проблем и да се оправят!“ – казват още от  психологическия журнал. И предупреждават, че понякога именно притискането на пациентите да се фокусират върху позитивни мисли или преживявания, може да доведе до обратния ефект и да задълбочи проблема им.

Добрата новина е, че дори най-тежките случаи на депресия и нейните разновидности са лечими. Понякога тя може да се върне, защото това е циклично състояние, което може да има повече от един епизод. Най-често депресията се лекува с когнитивна психотерапия, антидепресанти, определен вид медитация (Mindfullness) и други. В някои случаи тези и други терапии се прилагат паралелно, а не поотделно, така че да се постигне възможно най-добър и бърз резултат.

Според Световната здравна организация до 2030 г. депресията ще се превърне в едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб.

депресията
Децата все по-често също биват засегнати от депресията.

От нея ще бъдат засегнати и

ще загубят живота си ужасно много хора

Повече отколкото по време на война, при инциденти, от рак, от удар или други тежки заболявания. По данни на организацията в момента над 350 млн. души по света са в състояние на депресия. А броят им нараства с всяка изминала година.

Истината е, че депресията е тежко психическо, но и физическо заболяване, което нерядко подтиква страдащите от него към самоубийствени мисли. И за съжаление те нерядко довеждат до фатален край. Според СЗО годишно 800 хил. души си отиват от самоубийствени актове.

Този факт (и не само) говори красноречиво, че депресията в никакъв случай не бива да бъде подценявана. Когато усещането за тъга, мрачните мисли и лошото настроение не са краткотрайно, случайно появило се състояние на духа, а по-скоро постоянно и непреминаващо отношение към света – съветът на специалистите е незабавно да се потърси адекватна лекарска помощ. Защото всяко забавяне само би усложнило нещата. И защото всяко забавяне наистина може да се окаже фатално.

Вижте още: Психическите разстройства на нашето съвремие

Отговор