Какво се случва с тялото ви, когато пиете Кока-Кола

Кока-Кола
Какво се случва в тялото ни след чаша Кола?

Много от вас може би няма да харесат тази статия. Други въобще няма да я отворят, защото не им пука. Но с тези, които обичат и честичко си пийват Кока-Кола или Пепси, искаме да споделим какво се случва с тялото им, когато изпият чаша кола.

Тази статия няма за цел да набеди определена марка или конкретен търговски продукт. Фактите, които ще прочетете по-долу не са плод на нашето въображение, те са базирани на проучванията на Уейд Мередит – писателка и журналистка, ангажирана със здравна тематика. Публикувани са през 2010 г. и многократно споделяни и коментирани през годините по-късно. Затова ги споделяме с вас.

Ето наистина какво се случва, когато изпием чаша Кока-Кола:

Количеството захар в една чаша кока-кола е колкото това от 10 чаени лъжици
Количеството захар в една чаша Кока-Кола е няколко чаени лъжици.

Поглъщате няколко лъжици захар

Вярвате или не – 100  мл от тази напитка съдържат точно 10,6 гр. захар. Т.е. в една чаша кола от 250 мл се съдържат около 25 гр. захар – няколко чаени лъжици, което е максималната доза за прием на захари за едно денонощие! Ако се чудите тогава защо не ви става лошо или не повръщате при приемането на толкова много сладко, обяснението е просто – заради фосфорната киселина, която потиска действието на захарта.

Панкреасът секретира огромни количества инсулин

20-ина минути след изпиването на чаша от газираната напитка, панкреасът ви започва да секретира инсулин в небивали количества. Това се налага, за може тялото ви да я усвои повишеното ниво на захар в кръвта ви. В отговор черният ви дроб трансформира захарта, която достига до него, в подкожни мазнини.

kola

Ободрявате се, но за кратко

Около 40 минути са необходими за пълното абсорбиране на кофеина в напитката ви. След това зениците на очите ви се разширяват, а кръвното налягане в организма се покачва – заради повишеното ниво на захар в кръвта.

Натрупването на вещество, наречено аденозин, е отговорно за умората и сънливостта при хората. Кофеинът има подобна на аденозиновата структура. Когато попадне в мозъка, успява да заблуди и да се свърже с рецепторите на аденозина. Това ни кара да се чувстваме бодри и гони сънливостта ни на далеч. За съжаление, за кратко!

Нивата на допамин се покачват

Допаминът е хормон, наричан още хормон на щастието. Около 45 минути след като сме пили Кока-кола, нивата на допамин в тялото ни се покачват, а това стимулира центъра на удоволствието в мозъка. Реакцията е същата, както при приема на хероин! И всичко би било прекрасно, ако само 15 минути по-късно този ефект не изчезваше напълно. И не само, че еуфорията изчезва, но и ставаме раздразнителни и/или мудни.

** FILE ** Cans of Pepsi and Coke are shown in a news stand refrigerator display rack in a New York file photo from April 22, 2005. Coca-Cola and Pepsi are usually bitter enemies, but when PepsiCo Inc. got a letter offering to sell Coke trade secrets, it went straight to its corporate rival. (AP Photo/Mark Lennihan, File)

Губите ценни вещества като калций, магнезий и цинк

Кока-колата продължава да работи. В следствие на това фосфорната киселина се свързва с калция, магнезия и цинка в червата, като не им позволява да бъдат усвоени и разнесени до клетките и системите в организма. Заради високите дози на захар и изкуствени подсладители се губят много калций, магнезий и цинк – чрез урината. А диуретичният ефект на кофеина ни кара често да посещаваме тоалетната.

Да не забравяме и факта, че напълно губим не само течността, която сме поели с чашата кола, но и много от

запасите ни от вода в тялото се изчерпват

заради преработката на кофеиновата газирана напитка и последствията от този процес. Това не е никак здравословно или безобидно и може да доведе до дехидратация и ранно остаряване/умиране на клетките.

За Е-тата, оцветителите, есенциите, аспартама и другите вредни съставки, които съдържа напитката Кока-кола, въобще няма смисъл да споменаваме. Вероятно вече неведнъж сте слушали за тях и добре сте запознати с въздействието им върху нашия организъм. А кой колко и дали ще пие Кока-Кола остава въпрос на личен избор и ваше лично право!


Прочетете още… кои са 6-те здравословни храни, които обаче могат и да ни навредят

Отговор