Скот Кели се завръща след година в Космоса!

0
Снимка от Туитър профила на Скот Кели: @StationCDRKelly

За него годината наистина беше звездна. В смисъл – богата на звезди. А също и на слънце. „Пет хиляди изгрева по време на моята година в Космоса. Де да ги бях видял всичките!“, написа преди няколко дни в своя Туитър профил астронавтът на НАСА и командир на 46-ия екипаж на Международната космическа станция Скот Кели. В социалната мрежа той направи обратно броене на последните десет дни до завръщането си на Земята, планирано за 2 март. Мисията „Година в Космоса“ превърна Скот в американеца, изкарал най-дълго време в орбита без прекъсване. Целта бе да се изучат биологичните и психологическите ефекти на продължителния престой в Космоса – за бъдещите пилотирани полети до Марс.

Дали астронавтът е нетърпелив да се прибере

и с какви чувства напуска борда след своите 340 дни там? Вижте какво споделя той с медиите, преди да се качи в руската капсула „Съюз“ и да се насочи с нея и с руския си колега Михаил Корниенко към степите на Казахстан:

Снимк от Туитър профила на Скот Кели: @StationCDRKelly
Снимка от Туитър профила на Скот Кели: @StationCDRKelly

„Трудно ще ми е да напусна станцията, защото сигурно никога няма да видя това невероятно съоръжение отново. Летял съм в Космоса вече четири пъти. Психологически се чувствам добре, но очаквам с нетърпение завръщането на Земята.“

След година в открития космос днес Кели най-много мечтае за басейн. В момента, в който приключат всичките му контролни прегледи, планира да скочи във водата. В условията на безтегловност дори душът е невъзможен – водата залепва по кожата на астронавтите и затова те се „къпят“ с влажни гъби. Американецът демонстрира поведението на водата при нулева гравитация във видео, заснето на борда на Международната космическа станция.

Тъкмо включвания като това, както и уникални снимки на различни точки от Земята, гледани от Космоса, които Скот публикува онлайн, направиха мисията му много по-близка до сърцата и умовете на обикновените хора. Последователите му в Туитър са над 900 хиляди. И на всички без съмнение ще им липсват

духовитите коментари на астронавта

превърнали се в негова запазена марка. Като например кадъра на празната станция с обяснението, че Кели е организирал парти за финала на Супербоул (първенството по американски футбол), но е разочарован, че никой не се е появил.

Американецът обаче не е сам на борда – компания му правят петима негови чуждестранни колеги, с които той също обича да се шегува. С британеца Тим Пийк дори заснеха забавно видео, в което Скот е облечен с костюм на горила, изскача изневиделица от един контейнер и започва да преследва из станцията колегата си.

Костюмът всъщност е подарък за рождения ден на астронавта от неговия брат близнак Марк Кели. Марк и Скот навършиха 52 г. през февруари, но докато единият празнуваше на Земята, другият посрещна празника в Космоса. Марк също е астронавт, също е летял в орбита (това ги прави единствените близнаци, пътували в открития космос) и също по някакъв начин е част от мисията. Експерти тепърва ще анализират промените, настъпили в организма на Скот, сравнявайки ги с този на брат му. Двамата близнаци са свикнали да са заедно във всичко – преди да постъпят в НАСА, са били капитани от военноморския флот. Съревнованието явно им е в кръвта: „Правя всичко по-добре от него“, шегува се Скот. „Всъщност, е по-зле във всичко“, контрира го Марк.

Може би единствената разлика между близнаците Кели е в семейното им положение – Марк е женен, докато Скот е разведен, има две дъщери, а сегашната му приятелка работи в пиар отдела на НАСА. Нямаме представа дали тя му е помагала да прави толкова ефектни включвания от Космоса, или ги дължим на страхотното му чувство за хумор. Но е факт, че ще ни липсват разказите му за

„обикновените“ дни на астронавтите

За това, как се справят, като нямат пералня: „Пералнята би изразходила много вода, а тя е кът тук. Така че не перем, просто изхвърляме дрехите си. Мисля, че съм с тези панталони вече втори месец.“

Или как разпускат след тежък работен ден: „Гледаме филми през уикендите. С Киел Линдгрен гледаме отново сериала В обувките на Сатаната, пускаме го и на японския колега Кимия Юи.“ Гледали и Марсианецът, който излезе по кината, когато те вече били в станцията. Скот открива много паралели между филма и своя живот в Космоса, включително и отглеждането на растения. През януари американецът публикува снимка на първото цвете, разцъфтяло в безтегловност – оранжева циния, и написа под нея:

Снимка от Туитър профила на Скот Кели: @StationCDRKelly
Снимка от Туитър профила на Скот Кели: @StationCDRKelly

„Първото цвете, отгледано в Космоса, прави своя дебют! Да, има други форми на живот в откритото пространство!“

Цветето е част от по-мащабен опит да се отглеждат растения за храна в условия извън Земята – с крайна цел бъдеща мисия на Марс.

Най-внушителни обаче си остават

панорамните снимки, правени през прозореца

на Международната космическа станция. Кели е заснемал отгоре страховити снежни бури, красиви изгреви, причудливи природни форми, но също така е бил свидетел и на земната крехкост: „През лятото с просто око се забелязваха засушаването и пожарите в Калифорния. Имахме и невероятно преминаване над Хималаите – да видиш как замърсяването завзема южната част на планините, направо ти къса сърцето.“

През май Скот засне и корейския полуостров, докато над региона бе нощ. И пусна снимката, на която държавата изглежда тъмна на фона на своите съседки (само столицата Пхенян е донякъде осветена), с коментар, че страната все още страда от недостиг на електричество: „Откакто бях на космическата станция преди 4 години, Пхенян остава островче на светлината в иначе тъмната Северна Корея.“

А ние оставахме все така на линия, за да броим звездите заедно с астронавта на НАСА. Както и дните до завръщането му. И за да дочакаме да му кажем:

Добре дошъл у дома, Скот!

[Вижте още: Зашеметяващи фотографии, които ще променят представата ви за Космоса]

Отговор