Киану Рийвс – живот между скръбта и успеха

Киану Рийвс
Киану Рийвс

Обикновено свързваме славата, парите и красотата с успех и щастие. Мислим си, че животът на известните хора е безоблачен. Но историята на живота на Киану Рийвс ще ни опровергае. Защото талантливите, богатите и хубавите хора също преживяват тежки моменти.

Прохладният бриз над планините

Така от хавайски се превежда първото име на холивудската знаменитост. И няма как да му го отречем. Той е винаги зареждащ и свободен точно като вятъра. С всяка своя роля Рийвс показва още нещо от своя талант, което досега не сме виждали.

И, да, животът на актьора наистина е изпълнен с драма и трагедии, достатъчни за поне 3 живота. Но едно е сигурно – той е изключително силен и борбен човек. Въпреки множеството лични драми, които Рийвс преживява, той не спира да блести на екрана в продължение на толкова много години.

k0
Киану Рийвс е смятан за един от секссимволите на Холивуд

Актьорът е роден на 2 септември 1964 г., в Бейрут, Ливан. Майка му е изпълнител в шоу програми, а баща му (който е роден в Хаваи и е причината за екзотичното име и визия на Киану) е геолог.

Първото травматично събитие идва при Киану още когато е малко момче – едва 3-годишно.

Баща му напуска семейството

и все пак поддържа контакт с тях в продължение на още 3 години. След това двамата с майка му се развеждат, а Киану се премества да живее с нея и по-малката си сестра Ким в Ню Йорк. Не се задържат дълго там, започват да се местят от град на град в продължение на няколко години, а майка му се омъжва и развежда още няколко пъти.

Актьорът и семейството му се задържат в Торонто, където всъщност отрасва. Един от най-ярките спомени на Киану от този период е свързан с филмите в неделя. Всяка седмица бъдещата холивудска знаменитост гледа карате изпълнения на малкия екран, а в училище проявява много по-голям интерес към спорта, отколкото към учебните предмети.

В този период, освен стреса от постоянната смяна на места, училища, хора и приятели – друг проблем за малкото момче се оказва една диагноза.

Киану Рийвс страда от дислексия

което му докарва още безпокойства, докато е ученик. Спасение намира на игрището за хокей. Киану е фантастичен играч и не след дълго уменията му на хокейния терен му донасят прякора Стената. Той мечтае да се състезава за Канада, но тежка травма разбива тази мечта и той се насочва към актьорската професия.

k8
През 1993 г. най-добрият приятел на Рийвс – Ривър Финикс умира от свръхдоза

По-късно, през 1993 г. той се изправя пред нови разтърсващи предизвикателства. Един от най-добрите му приятели – актьорът Ривър Финикс умира от свръхдоза едва 23-годишен, а сестра му Ким се разболява от левкемия.

Пет години след това Рийвс се запознава с Дженифър Сайм, в която се влюбва до уши. Само че любовната им история също е изпълнена и завършва с потресаващи събития. Година след запознанството им

Дженифър забременява

но осем месеца по-късно детето им се ражда мъртво. Самата тя изпада в тежка следродилна депресия. Въпреки отчуждението, което настъпва между двамата, те остават близки. Но и това не е краят на трагичните случки в живота на големия Киану Рийвс.

k7
Киану и Дженифър.

През 2001 г. Дженифър Сайм загива на място в автомобилна катастрофа. Рийвс не скрива своята печал нито от медиите, нито от почитателите си. Това събитие (както и тези преди него) оставят в живота му голям кървав отпечатък, но дори и то не успява да пречупи Киану Рийвс. Това доказва неговата невероятно силна психика и мощен дух.

Колегите му го описват като изключително мил и щедър човек, за когото

парите нямат значение

Друга отличителна негова черта е страхотното чувство за хумор, което трудностите така и не успяват да смажат.

Когато говорим за Киану Рийвс, първият образ, който изплува в главата ни почти в 100 % от случаите е този на Нео от Матрицата. Това е може би най-знаковата роля на актьора. Научно-фантастичният екшън беше истинска сензация при появата си през 1999 г. Много различен и завладяващ. Затова не е чудно и че Матрицата спечели сърцата на зрителите по целия свят и счупи доста бокс-офис класации.

Колкото до налагането му сред актьорската гилдия – филмът беше отличен с 4 награди Оскар, както и много други престижни филмови награди.

Киану Рийвс
Киану Рийвс

Lifebites.bg подбра за вас част от най-знаковите цитати на Киану Рийвс през годините:

“Писмата са нещо лично. Различно е намерението, спрямо това, когато пишеш имейли.”


“Да се влюбиш и да имаш връзка са две коренно различни неща.”


“Винаги е чудесно, когато успееш да разбереш жените – с тяхната мистерия и радост, и дълбочина. Ако можеш да накараш една жена да се смее, знай, че виждаш най-прекрасното нещо, което Бог някога е създавал.”


“Разбира се, че вярвам в Бог и в Дявола. За целта не е необходимо те да имат тризъбец и дълга бяла брада.”


“Скръбта променя своята форма, но никога не изчезва.”


“Забавно е да си безнадеждно влюбен. Опасно е, но е забавно.”


“Парите не са всичко за мен. Направил съм доста пари, но искам да се наслаждавам на живота и да не се стресирам като си правя банкови сметки. Раздавам доста от тях и живея простичко – най-често с един куфар в хотела. Всички знаем, че доброто здраве е далеч, далеч по-важно.


“Вярвам в любовта от пръв поглед. Искаш тази връзка, а после искаш проблеми.”


“Да целуваш някого е донякъде интимно, всъщност – доста интимно. А сърцето ти сякаш спира всеки път преди да го направиш.”


“Смъртността има доста различно значение, когато си на 20 и когато си на 50.”


н9
Рийвс е от малкото известни хора, за които парите всъщност нямат никакво значение. Поне така твърди той.

“Много е лесно да станеш твърде самокритичен, когато си актьор.”


“Животът е хубав, когато ядеш хубав сандвич.”


“Има моменти, когато душата скърби, но аз не се изтезавам. Струва ми се, че съм скитник по душа… Никак не ми се седи на едно място. Точно затова никога не съм се стремил към уседнал начин на живот, натрупвайки материални ценности. Актьорският живот не ме изморява, ние сме истински странстващи артисти.”


“Името ми не може да е ЧАК толкова трудно за произнасяне!”


“Аз винаги ще бъда влюбен в любовта.”


“Съвсем искрено вярвам, че ако някой се е снимал в два-три популярни филма и е станал известен актьор, то това съвсем не е повод да се счита за нещо повече от другите хора.”


Вижте още: Джак Никълсън: Аз съм все така луд отвътре

1 КОМЕНТАР

Отговор