Защо да уважаваме учителите

учителите
Да си учител е призвание

Още помня някои от учителите си толкова добре, все едно не сме се разделяли и вчера са били до мен! За други дори не искам и да се сещам, защото учителската работа не е просто професия, а истинско призвание.

В наши дни да си учител е все по-малко желано занимание, а учениците стават все по-невъзпитани, агресивни и мързеливи (макар да вярвам, че не всички са такива и има и прекрасни деца и младежи). И все пак

учителите са хора, които умеят да вдъхновяват

да променят и да насочват учениците в правилната посока. Чудно защо често тяхната професия често се подценява и омаловажава?! Вижте защо да си учител е достойно за уважение и защо хората избрали тази професия са истински герои днес.

Те са отдадени

Всички знаем колко труд полага всеки истински учител, за да е подготвен и авторитетен пред своите ученици, но също така знаем и колко нископлатен и неоценен е техният труд. Поради тази причина единственото нещо, което може да обясни ентусиазма и упорството им е тяхната отдаденост на професията и учениците им.

Те са умни

Хората, избрали тази професия, в никакъв случай не са го направили, защото не са достатъчно умни, за да се занимават с нещо друго. Точно обратното. Това са личности, които вярват, че знанието е сила и че те могат да помогнат на децата да станат по-умни, добри и можещи.

Учителите
Учителите са постоянно четящи

Те са работливи

Учителите, за разлика от много други хора не приключват работния си ден в 17 часа. Те винаги идват по-рано на работа (не могат да си позволят да закъснеят за час, нали?!) и ако се налага остават след часовете. Освен това носят купища контролни и домашни работи, които проверяват у дома си, или иначе казано в извънработно време.


Още по темата… Един различен учител


Те са грижовни и отговорни

Всеки учител приема учениците си като свои собствени деца и винаги е насреща, за да им помогне. Независимо какъв е проблемът – те ще направят и невъзможното, за да го решат, заедно с изпадналото в беда дете. На тях може да се разчита във всяка ситуация и никога не биха те оставили “в калта”.

Те са способни да мотивират

Мързелът често е причина за проваленото бъдеще на някой иначе способен младеж. Ако учителят открие потенциал, който ученикът не развива или пропилява – той ще направи всичко възможно да промени това, като го предизвиква, насочва и мотивира. Те използват индивидуални техники, за да стимулират всеки ученик, спрямо неговия собствен характер, темперамент и особености.

Те са креативни, оригинални и търсещи

Те постоянно търсят интересни начини да поднесат материала на своите ученици. Един урок никога няма да бъде преподаден по един и същи начин от двама различни учители. Те влагат собствената си енергия, креативност и гледна точка в това, което представят пред класа. С напредването на технологията те търсят все по-разнообразни и съвременни методи на преподаване.

учителите
Учителите са чувствителни бойци

Те са чувствителни

Човек, отдаден на другите и загрижен за духовното израстване на поверените му ученици, няма как да не е емоционален, обичащ и нежен по душа. Учителите наистина са щастливи и оценяват, когато са уважавани и страдат, когато са унижавани или мразени, което, за съжаление, често наблюдаваме напоследък в класните стаи.

Те са бойци

Понякога не само учениците, но и техните родители трябва да бъдат убеждавани от педагозите в това колко е важно доброто образование за техните деца. Но те безотказно се борят за отглеждането на едно по-ерудирано, интелигентно и възпитано общество, независимо от съпротивата, която срещат по пътя.

Отговор