35 неща, които българите обичаме най-много (Първа част)

лютеница - българи
Лютеницата и хубавото кюфте са сред нещата, които българите обичаме.

Какво най-много обичаме българите? Историята си, чесъна, домашния суджук или авантата?

Lifebites.bg се опита да състави списък с едни от най-любими навици, храни, емблеми и традиции на типичния нашенец. Разбира се, трудно е да изредим всички наведнъж. Затова помагайте! Проявете малко хумор, самоирония и находчивост и се включете, за да допълните пропуските ни. Нещо, което е важно, значимо и наистина характерно за народопсихологията на съвременния българин.

Ето и първата част от списъка с нещата, които най-много обичаме ние българите (а продължението може да прочетете ТУК):

1. Националните си герои

Ботев и Левски
Ботев и Левски

Ботев и Левски са светила за всеки от нас. Нищо, че на тях са кръстени едни от най-известните родни футболни отбори и нерядко по време на мач не се свеним да комбинираме имената на тези големи българи с нецензурни словосъчитания.

2. Люти чушки

В шкембе, в пилешка супа, на салата, препечени, сурови… Колкото по-люто, толкова по-вкусно! И да си знаете, който не яде люти чушки – не е истински мъж!

1268162423

3. Кисело зеле

4. На съседа да му се вкисне киселото зеле

5. Историята си

Всеки обича да изтъква колко богата и древна история има нашата малка, но славна държава. И дотук. Малцина от нас могат да изброят най-големите битки, спечелени от армиите ни, датите и местата, където са се водили те. Кои са имената на най-успешните ни държавници, както и годините, в които са управлявали. Кога сме паднали под турско робство… А голяма част от т. нар. български елит се затруднява да каже дори кога е основана Българската държава.

6. Чесъна

Но не и когато някой го е консумирал непосредствено преди да се качи в градския транспорт.

7. Турските сериали и Биг Брадър

Ники Кънчев
Снимка: www.novatv.bg

Иначе всички се правим, че не ги гледаме, гневим се на Ники Кънчев, но тайно плачем с Али Ръза и стискаме палци на Черната Златка да спечели джипа. Примерно…

8. Кисело мляко, айрян и сирене

 Майната им на модерните теории, че млечните продукти не са полезни за човешкия организъм! Ако беше така, японците щяха ли да ядат български йогурт като луди и да са сред първите нации в света по най-голяма продължителност на живот?

9. Авантата, промоциите и почерпките

Има ли нещо по-сладко от безплатния обяд (макар и да знаем, че такъв няма)?! Пък ако може и за вкъщи да ни дадат – най-добре!

10. Да караме с превишена скорост

И да се хвалим след това.

11. Да теглим една сочна псувня на “колегата” шофьор

angry-driving-man_729-620x349

Другият може и нищо да не е направил този път, но ей така – за навика, а и да си знае.

12. Да обсъдим съседа, жената на съседа и половината му рода

Няма по-сладко от чесането на език по адрес на някой познат. По правило коментарите са негативни.

 13. Луканка, баница и лютеница

Lukanka

Най-добре домашни, ако няма – и купешките вършат работа.

14. Да си изхвърляме боклука пред чужда врата или пред най-близкото кошче за смет, вместо да се разходим до контейнера

Може и през балкона.

15. Да четем клюки за известни хора в жълтите медии…

да цъкаме с език и дълбоко да си отдъхваме, че и богатите също плачат.

16. Да паркираме на забранени места

Стига да не ни глобят или да не ни вдигнат колата мръсните паяци.

17. Да “люпим” семки

Вкъщи, на работното място, на плажа, докато “жулим” белот или докато гледаме любимия си футболен тим на стадиона. Все някой ще почисти след нас.

Продължението на темата прочетете ТУК.

1 КОМЕНТАР

  1. Да не работи,а само да коментира състоянието на други, да злобее, да завижда, да не понася успехите на друг, да се хвали до небесата с историята си…като преувеличава значението и стократно…Да има огромно самочувствие…неподплатено, да оплюва и хули, точно тези на които завижда и подражава, да толерира грубостта, простотията, мрънкането…винаги и за всичко недоволен, да чака наготово друг да го ”оправя”…без да мръдне и малкия си пръст, да руши…заложено е в гените…да мрази, заклеймява всичко непознато и недостижимо, да шикалкави по байгановски…да не е точен и коректен, да се присмива, иронизира всичко и всички…не по мярка нему..да се отдава на песимизъм…чакайки съжаление и безплатна, неангажираща помощ, да не предприема действие, а само да се вайка…О и колко още…но времето не ми стига…уви…

Отговор