Брук Шийлдс: Красавицата със скандалните роли

Брук Шийлдс
Брук Шийлдс. Photo by eventphotosnyc on Foter.com / CC BY-NC-ND

Тя е поредното дете-звезда с вълнуваща история. Но ако в много други случаи талантът блесва рано и после бива потопен в ексцентричности, алкохол, наркотици или просто прегаряне, в този сякаш с времето нещата улягат. Звездната кариера тръгва гръмко, дори скандално. Но днес Брук Шийлдс не пълни страниците на скандалните издания. Тя търси баланса между кариерата и семейството и отглеждането на децата. И промотира активно спорт, движение, здравословен и балансиран начин на живот. В който всяка жена приема себе си такава, каквато е.

Брук Шийлдс е с благородническо потекло

което може да се проследи назад до 1355 г. и е свързано с известни фамилии от Франция и Италия (по-специално Генуа и Рим). При това, един от прадядовците ѝ е италиански принц. Майката на Брук е актрисата и модел Тери Шийлдс, а баща ѝ Франк е бизнесмен. И въпреки че изглежда богопомазана от произхода си, той не е фактор в живота ѝ. А просто любопитна подробност днес, когато знаем добре коя е тя. Защото всичко, което успява да постигне, е резултат на други неща и обстоятелства. За тях говорим сега в Lifebites.bg.

Брук Шийлдс
Брук Шийлдс през 2011 г. By Joella MaranoBrooke Shields, CC BY-SA 2.0, Link

Когато майка ѝ Тери съобщава, че е бременна, семейството на Франк ѝ плаща солидна сума, за да направи аборт. Тери я взима, но не спазва обещанието си и задържа бебето. Франк е принуден да се ожени за нея. Но такъв брак няма как да бъде здрав и щастлив. Двамата в крайна сметка се разделят окончателно, когато дъщеря им Брук е едва на 5 месеца.

Още при раждането си на 31 май 1965 г. малката Брук Криста е толкова красива, че само дни по-късно майка ѝ възкликва, че тази красота непременно трябва да има успех в шоу бизнеса. И нищо чудно, че кариерата на една от най-емблематичните холивудски красавици

започва, когато е едва на 11 месеца

Тогава не кой да е, а прочутият Франческо Скавуло (фотограф, известен с кориците си за списание Cosmopolitan) я снима като рекламно лице на марка сапуни на американския гигант Procter&Gamble. След това неин агент става не кой да е, а Ейлин Форд, основала прочутата едноименна модна агенция. Форд казва в автобиографията си, че детският отдел на агенцията ѝ е основан именно заради красивата Брук Шийлдс. И нищо чудно, че на 14 тя става най-младият модел на корицата на престижното списание Vogue. Само за две години Брук няколко пъти ще украси кориците на това издание. На 16 вече ще е едно от най-разпознаваемите лица в Америка.

Още като дете Шийлдс се учи да язди, да свири на пиано, танцува балет. Учи в експерименталното училище Ню Линкълн. Това училище добива популярност през 20-и век с новите методи на обучение, фокусирани върху отделния ученик, интердисциплинарна програма и акцент върху изучаването на изкуствата. След това Брук Шийлдс завършва друго престижно училище – Дуайт Енгълуд в Ню Джърси, където са учили още Антъни Бурдейн и Мира Сорвино. После записва да учи френска литература в Принстънския университет, където се дипломира като бакалавър. Ясно е, получава солидна подготовка за живот на знаменитост.

Филмовият ѝ дебют е през 1976 г.

в Алис, сладка Алис. Филм на ужасите, в който играе 9-годишно момиченце, което е убито точно преди първото си причастие.

Брук Шийлдс
Брук Шийлдс в кадър от филма Хубавицата – скандалната лента, в която играе ролята на малолетна проститутка. Photo by rocor on Foter.com / CC BY-NC

Скоро след това е и първият филм с нейно участие в главна роля. Заснет е, когато Брук Шийлдс е само 12-годишна. Тя е дете, но играе в не какъв да е, а направо скандален филм. Такъв, който моментално я изстрелва на ракетата на славата. Става дума за лентата Хубавицата (1978), в която си партнира с Кийт Карадайн и Сюзън Сарандън. В него хубавата

Брук Шийлдс играе ролята на малолетна проститутка

Появява се гола в немалка част от сцените. Някои критици и журналисти обявяват филма за “детска порнография“. В Австралия му е поставен знак 18+, в Англия първоначално са цензурирани голите сцени, а в две канадски провинции дори е забранен. 40 години по-късно обаче самата Брук ще каже пред списание Vanity Fair, че с нищо не съжалява за тази роля.

Но благодарение на него Брук Шийлдс вече е известна. Хонорарите – високи. И много погледи са насочени право към нея. Само година по-късно е ред на – Уонда Невада, с участието на Питър Фонда. Също противоречив, макар и не чак толкова скандален филм.

Синята лагуна Брук Шийлдс
Постер на Синята лагуна с участието на Брук Шийлдс.

После идва Синята лагуна (1980) с Кристофър Аткинс, където 15-годишната Шийлдс е корабокрушенка, откриваща любовта. И дори даваща живот. Отново критики, отново неодобрение. Дори първата Златна малинка (за най-лоша женска роля) в историята. Въпреки това обаче ролите валят, възможностите и признанията – също. Както в киното, така и в телевизията, където се появява в епизодични роли в култови сериали като Палавата Сюзън, Кръцни-срежи, Двама мъже и половина, Приятели, Хана Монтана, Триумфът на червилата, Закон и ред и много други. Истината е, че е далеч от признанието за добра актриса. Има няколко номинации за престижни награди (като Златен глобус), но спечелените са все Златна малинка.

Сигурно вече си мислите, че явно и животът ѝ ще да е бил доста разгулен – какво да се очаква от тийнейджър, който расте с подобни роли (като тези в началото на кариерата ѝ)? Самата актриса обаче разкрива, че

губи девствеността си чак на 22-годишна възраст

Брук Шийлдс и Андре Агаси
Сватбата на Брук Шийлдс и Андре Агаси. Снимка: Daily Mail

При това с човек, с когото имала връзка от две години – актьорът Дийн Кейн, когото среща в университета. А до този момент изпитвала буквално ужас от физически контакт с мъже. И уточнява, че за това роля имала майка ѝ, която сякаш се опитвала да запази девствеността ѝ колкото се може по-дълго.

Омъжва се два пъти. Първия – за големия американски тенисист Андре Агаси. Бракът им е кратък – само около две години и от него няма деца. След раздялата Брук споделя, че решението за създаване на семейство трябва да се взима само когато човек е наистина готов за него.

Ако първия път явно нещо не е достигало

Брук Шийлдс и Крис Хенчи
Брук Шийлдс със съпруга си Крис Хенчи. Photo by Joe Shlabotnik on Foter.com / CC BY-NC-SA

за втория може да се каже, че явно е била по-подготвена. Защото от 2001 г. Брук Шийлдс е (по всичко личи) щастливо омъжена за телевизионния продуцент Крис Хенчи, от когото има две дъщери.

Няма как да пропуснем и един особено известен епизод в живота ѝ – приятелството с Краля на попмузиката Майкъл Джаксън. За нея приживе той многократно казва, че е голямата любов на живота му. И е сигурен, че и тя го е обичала така, както той нея. Тя признава, че той няколко пъти ѝ е предлагал брак, но тя нищо не е очаквала от него. Двамата просто много се забавлявали заедно. Гледали филми, ядяли бонбони и много се смеели. Когато той напусна този свят, Брук сподели открито

обичта си към него и скръбта от кончината му:

Брук Шийлдс с Майкъл Джаксън
Брук Шийлдс с Майкъл Джаксън

“Имаше силна връзка между нас. Може би, защото и двамата знаехме какво е от много малък да си в светлините на прожекторите. Аз даже го бъзиках, че е изостанал, защото аз съм започнала кариерата си на 11 месеца, а той неговата чак на 5 години. Но когато бяхме заедно, ние бяхме две малки деца. И това, което най-много правехме, е да се смеем”.

Постоянно се чудели какви щуротии да измислят. В нощта преди последната сватба на Елизабет Тейлър дори се промъкнали тайно в стаята ѝ в опит да видят първи булчинската рокля. И докато се кикотели около нея, с ужас внезапно проумели, че самата Лиз също е в стаята и спокойно спи в леглото си. Такава била дружбата ѝ с Майкъл – весела, забавна и много искрена.

Освен всичко, с което е известна, за Брук Шийлдс е важно да се знае още, че е веган и защитник на правата на животните. Обича да спортува и е поддържник на теорията, че женствеността е свързана винаги с добра физическа форма. Ето какво още споделя

Брук Шийлдс
Брук Шийлдс през 1986 г.

легендарната красавица за списание Health Magazine:

  • Това, което най-много харесва в себе си, е СИЛАТА и волята.
  • Когато е най-стресирана СПОРТУВА.
  • Най-срамното ѝ удоволствие се казва СЛАДОЛЕД.
  • Смята, че НЕСИГУРНОСТТА е врагът на щастието.
  • Храната, без която не може да живее е… ТЕКИЛА.
  • Най-голямото предизвикателство за нея е постигането на БАЛАНС между кариерата, домашния живот, семейството, спорта.
  • Хубавата страна на остаряването е придобиването на чувство за ПРОШКА към себе си и една много по-автентична УВЕРЕНОСТ.
  • Не смята, че нейното ВРЕМЕ е по-ценно от това на другите хора.
  • Много ѝ се иска ДЪЩЕРИТЕ ѝ да са абсолютно уверени в себе си заради това, което са, и да изживеят живота си по напълно удовлетворяващ начин.
  • Личното ѝ мото е: “НИКОГА НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ”.

Вижте историята на друга красавица, станала звезда като дете – жената с магичния виолетов поглед Елизабет Тейлър

СПОДЕЛИ
Предишна статияМорган Фрийман: Вярвам в Бог, защото аз съм Бог
Следваща статияКрисия Тодорова за живота след Шоуто
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор