Брук Шийлдс: Красавицата със скандалните роли

0
Брук Шийлдс
Брук Шийлдс. Photo by eventphotosnyc on Foter.com / CC BY-NC-ND

Тя е поредното дете-звезда с вълнуваща история. Но ако в много други случаи талантът блесва рано и после бива потопен в ексцентричности, алкохол, наркотици или просто прегаряне, в този сякаш с времето нещата улягат. Звездната кариера тръгва гръмко, дори скандално. Но днес Брук Шийлдс не пълни страниците на скандалните издания. Тя търси баланса между кариерата и семейството и отглеждането на децата. И промотира активно спорт, движение, здравословен и балансиран начин на живот. В който всяка жена приема себе си такава, каквато е.

Брук Шийлдс е с благородническо потекло

което може да се проследи назад до 1355 г. и е свързано с известни фамилии от Франция и Италия (по-специално Генуа и Рим). При това, един от прадядовците ѝ е италиански принц. Майката на Брук е актрисата и модел Тери Шийлдс, а баща ѝ Франк е бизнесмен. И въпреки че изглежда богопомазана от произхода си, той не е фактор в живота ѝ. А просто любопитна подробност днес, когато знаем добре коя е тя. Защото всичко, което успява да постигне, е резултат на други неща и обстоятелства. За тях говорим сега в Lifebites.bg.

Брук Шийлдс
Брук Шийлдс през 2011 г. By Joella MaranoBrooke Shields, CC BY-SA 2.0, Link

Когато майка ѝ Тери съобщава, че е бременна, семейството на Франк ѝ плаща солидна сума, за да направи аборт. Тери я взима, но не спазва обещанието си и задържа бебето. Франк е принуден да се ожени за нея. Но такъв брак няма как да бъде здрав и щастлив. Двамата в крайна сметка се разделят окончателно, когато дъщеря им Брук е едва на 5 месеца.

Още при раждането си на 31 май 1965 г. малката Брук Криста е толкова красива, че само дни по-късно майка ѝ възкликва, че тази красота непременно трябва да има успех в шоу бизнеса. И нищо чудно, че кариерата на една от най-емблематичните холивудски красавици

започва, когато е едва на 11 месеца

Тогава не кой да е, а прочутият Франческо Скавуло (фотограф, известен с кориците си за списание Cosmopolitan) я снима като рекламно лице на марка сапуни на американския гигант Procter&Gamble. След това неин агент става не кой да е, а Ейлин Форд, основала прочутата едноименна модна агенция. Форд казва в автобиографията си, че детският отдел на агенцията ѝ е основан именно заради красивата Брук Шийлдс. И нищо чудно, че на 14 тя става най-младият модел на корицата на престижното списание Vogue. Само за две години Брук няколко пъти ще украси кориците на това издание. На 16 вече ще е едно от най-разпознаваемите лица в Америка.

Още като дете Шийлдс се учи да язди, да свири на пиано, танцува балет. Учи в експерименталното училище Ню Линкълн. Това училище добива популярност през 20-и век с новите методи на обучение, фокусирани върху отделния ученик, интердисциплинарна програма и акцент върху изучаването на изкуствата. След това Брук Шийлдс завършва друго престижно училище – Дуайт Енгълуд в Ню Джърси, където са учили още Антъни Бурдейн и Мира Сорвино. После записва да учи френска литература в Принстънския университет, където се дипломира като бакалавър. Ясно е, получава солидна подготовка за живот на знаменитост.

Филмовият ѝ дебют е през 1976 г.

в Алис, сладка Алис. Филм на ужасите, в който играе 9-годишно момиченце, което е убито точно преди първото си причастие.

Брук Шийлдс
Брук Шийлдс в кадър от филма Хубавицата – скандалната лента, в която играе ролята на малолетна проститутка. Photo by rocor on Foter.com / CC BY-NC

Скоро след това е и първият филм с нейно участие в главна роля. Заснет е, когато Брук Шийлдс е само 12-годишна. Тя е дете, но играе в не какъв да е, а направо скандален филм. Такъв, който моментално я изстрелва на ракетата на славата. Става дума за лентата Хубавицата (1978), в която си партнира с Кийт Карадайн и Сюзън Сарандън. В него хубавата

Брук Шийлдс играе ролята на малолетна проститутка

Появява се гола в немалка част от сцените. Някои критици и журналисти обявяват филма за “детска порнография“. В Австралия му е поставен знак 18+, в Англия първоначално са цензурирани голите сцени, а в две канадски провинции дори е забранен. 40 години по-късно обаче самата Брук ще каже пред списание Vanity Fair, че с нищо не съжалява за тази роля.

Но благодарение на него Брук Шийлдс вече е известна. Хонорарите – високи. И много погледи са насочени право към нея. Само година по-късно е ред на – Уонда Невада, с участието на Питър Фонда. Също противоречив, макар и не чак толкова скандален филм.

После идва Синята лагуна (1980) с Кристофър Аткинс, където 15-годишната Шийлдс е корабокрушенка, откриваща любовта. И дори даваща живот. Отново критики, отново неодобрение. Дори първата Златна малинка (за най-лоша женска роля) в историята. Въпреки това обаче ролите валят, възможностите и признанията – също. Както в киното, така и в телевизията, където се появява в епизодични роли в култови сериали като Палавата Сюзън, Кръцни-срежи, Двама мъже и половина, Приятели, Хана Монтана, Триумфът на червилата, Закон и ред и много други. Истината е, че е далеч от признанието за добра актриса. Има няколко номинации за престижни награди (като Златен глобус), но спечелените са все Златна малинка.

Сигурно вече си мислите, че явно и животът ѝ ще да е бил доста разгулен – какво да се очаква от тийнейджър, който расте с подобни роли (като тези в началото на кариерата ѝ)? Самата актриса обаче разкрива, че

губи девствеността си чак на 22-годишна възраст

При това с човек, с когото имала връзка от две години – актьорът Дийн Кейн, когото среща в университета. А до този момент изпитвала буквално ужас от физически контакт с мъже. И уточнява, че за това роля имала майка ѝ, която сякаш се опитвала да запази девствеността ѝ колкото се може по-дълго.

Омъжва се два пъти. Първия – за големия американски тенисист Андре Агаси. Бракът им е кратък – само около две години и от него няма деца. След раздялата Брук споделя, че решението за създаване на семейство трябва да се взима само когато човек е наистина готов за него.

Ако първия път явно нещо не е достигало

Брук Шийлдс и Крис Хенчи
Брук Шийлдс със съпруга си Крис Хенчи. Photo by Joe Shlabotnik on Foter.com / CC BY-NC-SA

за втория може да се каже, че явно е била по-подготвена. Защото от 2001 г. Брук Шийлдс е (по всичко личи) щастливо омъжена за телевизионния продуцент Крис Хенчи, от когото има две дъщери.

Няма как да пропуснем и един особено известен епизод в живота ѝ – приятелството с Краля на попмузиката Майкъл Джаксън. За нея приживе той многократно казва, че е голямата любов на живота му. И е сигурен, че и тя го е обичала така, както той нея. Тя признава, че той няколко пъти ѝ е предлагал брак, но тя нищо не е очаквала от него. Двамата просто много се забавлявали заедно. Гледали филми, ядяли бонбони и много се смеели. Когато той напусна този свят, Брук сподели открито

обичта си към него и скръбта от кончината му:

“Имаше силна връзка между нас. Може би, защото и двамата знаехме какво е от много малък да си в светлините на прожекторите. Аз даже го бъзиках, че е изостанал, защото аз съм започнала кариерата си на 11 месеца, а той неговата чак на 5 години. Но когато бяхме заедно, ние бяхме две малки деца. И това, което най-много правехме, е да се смеем”.

Постоянно се чудели какви щуротии да измислят. В нощта преди последната сватба на Елизабет Тейлър дори се промъкнали тайно в стаята ѝ в опит да видят първи булчинската рокля. И докато се кикотели около нея, с ужас внезапно проумели, че самата Лиз също е в стаята и спокойно спи в леглото си. Такава била дружбата ѝ с Майкъл – весела, забавна и много искрена.

Освен всичко, с което е известна, за Брук Шийлдс е важно да се знае още, че е веган и защитник на правата на животните. Обича да спортува и е поддържник на теорията, че женствеността е свързана винаги с добра физическа форма. Ето какво още споделя

легендарната красавица за списание Health Magazine:

  • Това, което най-много харесва в себе си, е СИЛАТА и волята.
  • Когато е най-стресирана СПОРТУВА.
  • Най-срамното ѝ удоволствие се казва СЛАДОЛЕД.
  • Смята, че НЕСИГУРНОСТТА е врагът на щастието.
  • Храната, без която не може да живее е… ТЕКИЛА.
  • Най-голямото предизвикателство за нея е постигането на БАЛАНС между кариерата, домашния живот, семейството, спорта.
  • Хубавата страна на остаряването е придобиването на чувство за ПРОШКА към себе си и една много по-автентична УВЕРЕНОСТ.
  • Не смята, че нейното ВРЕМЕ е по-ценно от това на другите хора.
  • Много ѝ се иска ДЪЩЕРИТЕ ѝ да са абсолютно уверени в себе си заради това, което са, и да изживеят живота си по напълно удовлетворяващ начин.
  • Личното ѝ мото е: “НИКОГА НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ”.

Вижте историята на друга красавица, станала звезда като дете – жената с магичния виолетов поглед Елизабет Тейлър

Отговор