Приятели: За по-щастлив и смислен живот

Истинското приятелство е отговорност, съпричастност и любов

0
по-щастлив
Двама наистина неразделни приятели.

Всички знаем, че животът с приятели е по-щастлив, смислен и някак по-лек. Но знаете ли, че и възможността да живеете по-дълго се увеличава с 50%, ако сте заобиколени от близки хора, с които се чувствате добре? До това заключение стигат учени от университета Бригам Йънг. Липсата на близки хора може да доведе до толкова висок риск от смърт, колкото тютюнопушенето и заседналият начин на живот, казва ръководителят на изследването Джулиън Холд-Лунстад.

Приятелите са важни за нас не само защото могат да повлияят на физическото ни здраве, но и защото могат да ни помогнат да преживяваме всеки ден по-лесно. Те могат да направят живота ни

по-щастлив и смислен

Доказва го историята на двама мъже от Китай. Повече от 13 г. те са неразделни. Единият от тях изгубва зрението си през 2000 г., а другият – ръцете си, когато е още дете. Единият има нужда от очи, а другият – от ръце. Така стават отбор.

“Ние сме най-добри приятели” – казват те.

приятели
С приятели животът е не само по-щастлив, но и по-лек, казват тези двама китайци.

Започват да засаждат дървета в една пуста местност през 2002 г. Всеки път, когато извървяват пътя до нея, мъжът без ръце пренася на гръб слепия мъж през близката река. Когато започват да засаждат дървета, там няма нищо. Сега е израсла цяла гора. Двамата приятели са засадили над 10 хил. дървета заедно, защото един без друг не биха могли да се справят.

“Тук преди години беше пустош. Само камъни и пясък. Правим го заради околната среда и заради бъдещите поколения”

– казват двамата приятели, които сами наричат себе си зелени войници и признават, че често им е трудно да се справят финансово. Защо тогава го правят? Просто е – това е техният начин да се чувстват значими.

Повечето от нас нямат подобни проблеми. На по-голямата част от нас не ни се налага да искаме помощ, за да извършим подобна дейност (въпреки това едва ли някой е посадил 10 хил. дръвчета, нали?). Но и на нас, също като на тези двама мъже, ни е нужнo разбиране. Нужна ни е подкрепа. Защото приятелството не е споделяне на едно пространство, на един вътрешен свят, дори на един живот. На първо място то е откровеност. Ангажираност. Съпричастност. И любов.

“Когато работим заедно, не чувстваме, че имаме недъг”, признават двамата китайци.

Тяхната дружба показва по безспорен начин, че

животът с приятели е по-щастлив

Всъщност за повечето хора иначе дори би бил немислим. Приятелите са онези, които са до нас не само когато имаме нужда от тях, но и когато нямаме. Когато ни се прииска да се затворим в себе си, да забравим за света и да се отдадем на самосъжаление – те са там, за да ни измъкнат. Да ни отведат на някое хубаво местенце и да ни покажат, че макар и труден, животът може да бъде и хубав.

Те са там, за да ни помагат да се разбираме по-добре. Да се виждаме по-добре. Когато сме прекалено арогантни, егоистични или дори оплакващи се, те ни показват това. Приятелите ни са нашият компас. Именно те застават “очи в очи” с нас, за да можем да се видим по-добре. Да се огледаме в тях и да преценим дали харесваме образа, който виждаме в този момент. Така виждаме недостатъците си, опознаваме се, намираме себе си, променяме се… и просто живеем по-добре.


Прочетете още… 6 изпитани рецепти за благословен живот

СПОДЕЛИ
Предишна статияБрук Шийлдс: Красавицата със скандалните роли
Следваща статияВреме за поезия: Алън Гинзбърг – из Вой
Нели Средкова
За да добие човек предства каква съм, може би трябва да спомена, че съм от онзи тип момичета, които биха прекарали деня си край реката. Да, точно там. На зелената полянка, изпъстрена с маргаритки, божури и макове. Да не забравяме и глухарчетата. Бих се наслаждавала на песента на птиците, пеещи в гората зад мен. Бих си играела с кучето си, защото обожавам животните. И след като то уморено отпусне глава, бих се зареяла из моите измислени светове. Бих извадила тетрадката от раницата си и бих изписала на един дъх целия лист. И бих рисувала от време на време между редовете. Или просто бих си подраскала нещо.

Отговор