Хорст П. Хорст: Ловец на известни светлини и сенки

0

Германският фотограф Хорст П. Хорст е добре познат като титан на модната фотография и портрета. Заснема близо 100 корици за сп. Vogue по време на 60-годишната си кариера.

През лятото на 2016 г. Музеят на Салвадор Дали във Флорида организира изложба, посветена на връзката между фотографиите на Хорст и сюрреализма, озаглавена Horst: Photographs – Fashion and Surrealism. В нея бяха показани 180 творби на фотографа, които обхващат почти цялото му творчество. Още от ранните му години в Париж, където емигрира през 30-те, за да учи при известния архитект Льо Корбюзие и където работи с дизайнери като Коко Шанел и Елза Скиапарели, както и с

Дали, с когото проектира балетни костюми

Коко Шанел от Хорст П. Хорст
Портрет на Коко Шанел от Хорст П. Хорст, заснет през 1937 г.

Хорст П. Хорст е роден през 1906 г. във Вайсенфелс, малък град в източна Германия, в семейството на успял търговец от средната класа. Още като дете проявява нескрит интерес към изкуството и в края на 20-те завършва художествено училище в Хамбург.

В началото на 30-те Хорст учи архитектура в Париж под ръководството на легендарния френски архитект Льо Корбюзие. Там Хорст среща барон Джордж Хойнинген-Хюен, благородник, който работи като фотограф за сп. Vogue и той го наема като асистент. Двамата започват романтична връзка, пътуват доста и започват да снимат представителите на парижкото висше общество.

 Барон Джордж Хойнинген-Хюен
Барон Джордж Хойнинген-Хюен, заснет от Хорст П. Хорст през 1937 г.

Хорст публикува първите си фотографии през декември 1931 г. във френския Vogue, с което започва дългогодишно сътрудничество, което ще продължи в следващите шест десетилетия. В този период той формира стила си, като залага основно на

играта на светлините и сенките във фотографиите си

vogue-covers-by-horst
Част от кориците на американския Vogue, заснети от Хорст П. Хорст.

След 8-9 години живот във френската столица, Хорст П. Хорс решава да емигрира в САЩ. През август 1939 г., часове преди да напусне Париж, за да замине за Ню Йорк, той заснема може би

най-известната си фотография, наречена The Mainbocher Corset

The Mainbocher Corset Хорст П. Хорст.
The Mainbocher Corset – най-известната фотография на Хорст П. Хорст.

Когато пристига в Ню Йорк през 1939 г. Хорст продължава да работи за американското издание на Vogue. Популярността и продуктивността в Париж, съчетани с успешна изложба в галерията на Жермен Зелигман през 1938 г., му дават картбланш да работи върху някои от най-важните фотосесии на списанието.

SKMBT_C25314040813081_l
Портрет на Труман Капоти в дома му в Ню Йорк, заснет от Хорст П. Хорст.

В следващите години той се съсредоточава върху портретите на хора от нюйоркското общество като Хари Труман, Коко Шанел, Анди Уорхол, Марлене Дитрих, Салвадор Дали и Труман Капоти.

По същото време Хорст П. Хорст заснема и 94-те си корици за сп. Vogue. През 1940 г. той снима Лиза Фонсагривес, съпругата на фотографа Ървинг Пен в бански в синьо и бяло, който оформя тялото ѝ във формата на буквата V и портретът бързо придобива легендарна слава. Друга негова известна фотография, озаглавена Lipstick, Quick!, представя модела Мюриел Максуел в бял топ с бели слънчеви очила, която си поставя червило.

Мюриел Максуел Хорст П. Хорст
Мюриел Максуел в Lipstick, Quick!

Вижте още историята на друг моден фотограф – Бил Кънингам, който отказва да снима Катрин Деньов


През май 1941 г. Хорст П. Хорст създава първата си корица за Vogue, в сътрудничество с изключително влиятелния артистичен директор Александър Либерман, който е смятан за бащата на съвременните модни списания. На нея е заснета жена в бял бански, която балансира голяма червена топка във въздуха с краката си.

Хорст П. Хорст
Снимката на жена, балансираща червена топка с краката си е първата корица на американския Vogue, заснета от Хорст П. Хорст.

През 1940-а, преди нацистка Германия да обяви война на Америка, Хорст П. Хорст кандидатства за американско гражданство. Той преминава медицински тестове и влиза в американската армия през лятото на 1942 г. До края на войната работи като фотограф. През 1945-а продължава да работи за американския Vogue заедно с фотографите Сесил Бийтън и Ървинг Пен.

След войната, с нарастването на влиянието на модата, работата на Хорст П. Хорст става още по-важна. Той снима почти всичко – реклама, мода, класически портрети, но когато през 1961 г. Даяна Врийланд става редактор на американския Vogue, тя го убеждава да започне да пътува по света и да снима живота на богатите от висшето общество. Това се харесва на Хорст, който е

съхранил страстта си към портретите, натюрмортите и архитектурата

Ив Сен Лоран Хорст П. Хорст
Ив Сен Лоран, заснет от Хорст П. Хорст през 1980 г.

Дори след като Врийланд напуска поста главен редактор на Vogue през 1971 г., Хорст продължава да снима известни личности. Джери Хол в Барбадос, Дюран Дюран в Лондон, писателя Том Улф, актрисата Брук Шийлдс и художника Рой Лихтенщайн в Ню Йорк. А също и Ив Сен Лоран, Коко Шанел, принцове и принцеси.

По това време Хорст се концентрира върху писането на книги и излагането на фотографиите си по света.

Хорст П. Хорст заснема последната си фотография за Vogue през 1991 г. Умира осем години по-късно в дома си в Палм Бийч Гардънс, Флорида на 93-годишна възраст.

Творчеството на Хорст П. Хорст формира цяло поколение фотографи като Хърб Риц и Робърт Мейпълторп. Влиянието му е осезаемо дори днес, когато се забелязва завръщане към режисираните фотографии в студио. А те се превръщат в негова запазена марка през годините.

За читателите на Lifebites.bg подбрахме

15 портрета на известни личности, заснети от Хорст П. Хорст:

Отговор