Лиз Тейлър между любовта, страстите и разделите

0
Лиз Тейлър беше забележителна във всяко отношение. Снимка: elizabethtayloraidsfoundation.org

Магичен виолетов поглед. Изключителен чар, омагьосващ сексапил, впечатляваща колекция от бижута и… много бракове, заради които бе “абонирана” за светските хроники. Бореше се с клюки, килограми и здравословни проблеми. Но Лиз Тейлър беше много повече от всичко това.

Лиз Тейлър
Седмата най-влиятелна актриса на всички времена – Лиз Тейлър.

Тя беше истинска дама. Като жена, разбира се. А и буквално, защото бе носител на Ордена на Британската империя. И каквото и да се говори, тя беше и ще остане

една от най-големите легенди на Холивуд

В текста за Детето звезда с виолетовия поглед ви разказахме за впечатляващата кариера на тази изключителна актриса. Сега от Lifebites.bg решихме да обърнем поглед и към личния живот на Лиз Тейлър. Не за да я клюкарим, а за да ви дадем възможност сами да прецените каква е цената на славата. Защото няма как да си талант, да имаш динамичен и натоварен светски живот и да се съхраниш чист като сълза. Все някъде напрежението трябва да избива, за да можеш да оцелееш и да продължиш напред.

Лиз Тейлър
Лиз Тейлър в една от първите си роли като дете.

Както вече разказахме, Лиз Тейлър е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон в заможно американско семейство. В обкръжението им са известни творци и политици. Малката Лиз посещава уроци по балет от 3-годишна, известен политик е неин неофициален кръстник и покровител, учи в престижното училище Byron House по методиката на Мария Монтесори. Когато е на 7 години, родителите ѝ взимат решение да се върнат в Америка заради усложняващата се политическа обстановка в Европа в навечерието на Втората световна война.

Само две години по-късно Лиз Тейлър получава първата си роля в киното. Но не мислете, че с нея се отваря голямата врата. Истината е, че кастинг-директорът изобщо не харесва малката Лиз. Той казва за нея: “нищо няма в това хлапе… очите ѝ са твърде стари, няма лицето на дете“. И договорът ѝ е прекратен. Въпреки фалстарта обаче съвсем скоро за нея ще започне шеметна кариера. Която с периоди на спадове и възходи ще продължи чак до 2007 г.

Бракове и любови

Лиз Тейлър
За първи път булка – редом до Ники Хилтън.

Кино фурора, който Лиз Тейлър предизвиква, само се подсилва от склонността ѝ да се забърква в любовни афери и да встъпва в атрактивни (но явно неуспешни) бракове. Още като тийнейджър е гадже на милионера Хауърд Хюс. На 18 години се омъжва за първи път за наследника на хотелската империя Хилтън – Конрад (Ники) младши. Става дума за дядото на Парис Хилтън. Трусовете обаче започват много скоро след това. Тейлър описва първия си съпруг като “гневен и нападателен“.

Бракът им е явно неуспешен, бързо се разпада и през 1952 г., когато е едва 20-годишна, тя отново застава пред олтара – с актьора Майкъл Уайлдинг. Двамата са женени 5 години, а от брака им се раждат двама сина. Но и на този брак не е съдено да продължи “докато смъртта ги раздели”. След Уайлдинг, през 1957 г. идва ред на продуцента Майк Тод, който само година по-късно загива в самолетна катастрофа.

Лиз Тейлър
Лиз Тейлър със синовете си от брака с Майкъл Уайлдинг и новородената дъщеричка от брака с Майк Тод – малко преди смъртта му.

Младата холивудска вдовица Лиз Тейлър е буквално съсипана. Но огромните дългове на Тод, в комбинация с инстинкта ѝ за самосъхранение, я връщат на снимачната площадка. Заедно с това, тя се замесва в една от най-големите любовни афери в историята на Холивуд. Става любовница на приятеля на починалия си съпруг – Еди Фишър. Последният зарязва съпругата си Деби Рейнолдс и се жени за Лиз Тейлър през 1959 г. Бракът им просъществува само 5 години –

до срещата на Тейлър с голямата ѝ любов

Лиз Тейлър и Ричард Бъртън се запознават на снимачната площадка на изключително касовия филм Клеопатра. Тя е египетската царица. Той – римският ѝ любим Марк Антоний. Казват, че са се влюбили от пръв поглед. Първата им целувка била пред камерите. Но продължила толкова дълго, че се наложило режисьорът да се разкрещи, че е достатъчно, за да ги отдели един от друг. В крайна сметка и двамата зарязват брачните си половинки по това време.

Лиз Тейлър Ричард Бъртън
Лиз Тейлър и Ричард Бъртън.

Първият им брак продължава цели 10 години (никак не е малко за Лиз Тейлър, която както вече видяхме, не е особено постоянна). Започнал като изключително страстна любов, постепенно бива удавен в скандали, алкохол и обиди. И двамата обаче не спират да акцентират върху факта, че са изключително влюбени един в друг. В крайна сметка той изневерява. Тя е съсипана. Следват публичен рев, сълзи, обиди, нападки, щуро поведение на бурни партита. И … логично – раздяла.

Година след развода им се налага отново да се срещнат, във връзка с недоуредени финансови взаимоотношения. Искрата припламва. Отново. Пак са влюбени до уши, летят, отново са в центъра на медийното внимание. През 1975-та се женят за втори път, за да се разделят окончателно само година по-късно. Документите от втория развод още не са излезли, когато

Лиз Тейлър вече планира поредната си сватба

Лиз Тейлър Ричард Бъртън
Лиз Тейлър и Ричард Бъртън през 1983 г.

С богаташа (изненадващо, а?) Джон Уорнър. Този седми поред брак ще продължи 6 години. Тейлър и Уорнър се развеждат през 1982 г. Същата година тя празнува 50-годишния си юбилей … с Ричард Бъртън под ръка. Отново следва поредица от слухове за подновена любовна връзка.

Върхът е новината, че двамата ще участват заедно в театрална постановка. Пиесата обаче предизвиква много лоши отзиви, а това служи като извинение на Тейлър редовно да прекалява с алкохола. До степен да е толкова пияна, че да не може да се качи на сцената. Ричард е обезумял от яд и повече не иска да я види. Жени се скоропостижно за младата си асистентка, за да отмъсти на Лиз за провала. И година по-късно… умира заради алкохолизма си.

Лиз Тейлър обаче не успява да го преживее бързо. Трябва ѝ време, преди да се върне в кожата си на съблазнителка. Запитана защо така и не се получава това помежду им, отговаря: “Вероятно защото се обичахме твърде много“. И малко преди самата тя да си отиде от този свят, казва, че ако Ричард бил още жив, със сигурност отново би се омъжила за него.

Лиз Тейлър
През юни 1991 г. Тейлър оповестява, че се е сгодила за Лари Фортенски.

И все пак, вярна на природата (и навиците) си през 1991 г. се омъжва за осми пореден път за седмия си поред (и последен) съпруг – строителния предприемач Лари Фортенски. Който е с 20 години по-млад от съпругата си. Бракът им трае стандартните за нея няколко години – 5 в този случай.

Равносметката: 8 брака със 7 съпруга. Има четири деца – двама сина от брака си с Майкъл Уайлдинг, дъщеря от брака с Майк Тод и още една дъщеря, осиновена след развода с Еди Фишър.

Други страсти на Лиз Тейлър

Лиз Тейлър
Повече спечелила от парфюми, отколкото като актриса.

Лиз Тейлър е първата звезда, която се сдобива със собствена марка парфюми. В сътрудничество с Elizabeth Arden тя пуска на пазара два бестселъра сред ароматите – Страст (Passion) през 1987 г. и Бели диаманти (White Diamonds) през 1991-ва. Освен тях, на нейно име има още цели 9 аромата. Според биографите ѝ само от парфюми тя е спечелила повече, отколкото през цялата си филмова кариера.

През 1985 г. неин близък приятел губи битката със СПИН и това я кара да се отдаде на търсенето на лек срещу бича на 20 век. През 1991 г. създава фондация на свое име, която подпомага болни с ХИВ/СПИН и финансира проучвания на нови форми за лечение. В следващите години получава поредица от награди за благотворителната си дейност.

Лиз Тейлър
Малко преди края. Лиз Тейлър през 2011 г.

През 90-те години самата Лиз Тейлър страда от все повече здравословни проблеми. Към първоначално диагностицирания диабет се прибавят проблеми със сърцето, както и смяна на две ребра. После се налага да ѝ бъде отстранен мозъчен тумор. На 23 март 2011 г. някогашната красавица с виолетов поглед най-после се отказва от борбите и земните страсти.

В края на същата година аукционна къща Christies прави поредица от 5 търга в Ню Йорк, на които са изложени голяма част от

съкровищата на Лиз Тейлър

А тя е притежавала буквално несметни богатства. Бижута и дизайнерски тоалети, море от скъпи чанти и обувки. Само за да добиете представа за мащабите на размаха и богатствата на тази жена, по-долу ще изброим мъничка част от тези съкровища:

  • комплект бижута Cartier с рубини и диаманти, подарени ѝ от Майк Тод;
  • колие от смарагди и диаманти на Bulgari, подарък от Бъртън;
  • диамант, обграден с рубини и монтиран на златна верижка на името на Шах Джахан (строителят на Тадж Махал), също подарък от Ричард;
  • огромна перла от 16-ти век, която била монтирана заедно с диамант и рубин в колие, изработено за нея от специалист на Cartier;
  • пръстен с диамант 33,19 карата, подарен от Ричард Бъртън, който Тейлър не сваляла от ръката си…
Лиз Тейлър
Малка част от бижутата на звездата. Снимка: Christies

Организаторите казват, че това е историята на живота ѝ, в която мъжете са обожавали красавицата с виолетовия поглед и са били готови на всичко заради нея. А безценните вещи са били изключително обичани от притежателката им. Жена с вкус, емоционална и пълна с изненади. Така ще запомним и ние обаятелната Лиз Тейлър.


Вижте още историята на ослепителната София Лорен

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕлизабет Тейлър: Детето звезда с виолетовия поглед
Следваща статияСпомен за Тодор Славчев: Вихрогоне, стоп!
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор