5 от най-удивителните пирамиди в Европа

Някои от най-интересните пирамиди изглеждат по-различно от традиционните ни представи за тези форми. Снимка: BenCremin via Foter.com / CC BY

Пирамиди. Обикновено първата асоциация, която ни създава тази думичка, е Египет. Няма и как да е другояче. С невероятния си брой – над 120, красотата и могъществото, които внушават, Египетските пирамиди са се превърнали в безспорен и незаличим символ на древния свят. Като прибавим и факта, че те са смятани за едно от Седемте чудеса на света, вече е безспорно, че тази асоциация никак не е случайна.

Освен египетските, в света съществуват още стотици

най-разнообразни по вид и форма пирамиди

Да. Правилно прочетохте. Формата на тези природни и направени от човека феномени може да бъде различна. Ако отворите Wikipedia срещу понятието пирамида ще прочетете: “геометрично тяло, многостен, образуван от свързването на всеки от върховете на n-ъгълник (n=3,4,…), наречен основа, с точка, нележаща в равнината му, наречена връх на пирамидата.“

Гиза, Египет.
Сфинксът и пирамидите в Гиза, Египет.

Поне такова е математическото определение за тази форма. Класическият вариант на пирамидата като явление, може да се каже, че абсолютно съвпада с даденото по-горе описание. Пример за такава “правилна” пирамида е, да речем, най-величествената и най-известна в световен мащаб –

Хеопсовата пирамида в Гиза

Известна е още като Великата пирамида, Пирамидата на Хеопс или Голямата пирамида.

Но да се върнем на въпроса – какви още форми могат да имат пирамидите, освен идеалния вариант, за който всички се сещаме първосигнално. Те могат да са с плосък връх – завършващи с равна платформа, която пресича пирамидата (като тези в Мексико или Китай).

Също така могат да имат кръгла цилиндрична основа или третият вариант, който се среща – правоъгълна основа и плосък връх. Още една разновидност на пирамидите в света, на която можете да се натъкнете, са т.нар. пирамидални върхове, които са изцяло дело на природата и хората нямат никаква заслуга за съществуването им.

Чичен Ица
Пирамидата в Чичен Ица, Мексико.

Цялото това уточнение какво наричаме “пирамида” беше нужно, за да не се чудите дали посочените по-долу в текста обекти влизат в това понятие. Ще направя и още едно уточнение. Според учените някои обекти квалифицирани като могили и други обекти, също влизат в тази категория, тъй като строежът е направен на същия принцип. Пирамидите са си пирамиди, независимо каква форма имат и от какъв природен материал са издигнати. След дългия предговор, за да няма неясноти по трасето, днес Lifebites.bg ще ви запознае с

5 от най-удивителните пирамиди в Европа    

А ако ви е невъзможно да отскочите до тях реално, направете го с нас, докато си седите пред компютъра.


Силбъри Хил, Англия

пирамиди
Силбъри Хил, Англия

Силбъри Хил се намира в близост до Ейвбъри в Уилтшир, Англия. Това е най-голямата праисторическа могила в Европа.

Силбъри Хил
Силбъри Хил от птичи поглед.

Издига се на височина от 40 м., което я прави и една от най-големите в света. Каква е била причината да се построи толкова висока могила все още си остава загадка за учените и археолозите. Съществуват, разбира се, теории, но нито една от тях не е призната, поне на този етап.

Първият вариант на пирамидата е построен през 2660 г. пр.н.е. След това са достроени още няколко метра отгоре, а третият етап от строежа, както се вижда и с просто око, остава незавършен.


Немрут Даг, Турция

Немрут Даг
С времето, главите на статуите в Немрут Даг са се откъснали от телата и сега стоят на земята под тях.

Немрут Даг е 2,134 м. висока планина в Югоизточна Турция. Тя е популярна туристическа дестинация, най-вече заради своя връх. На него 5 огромни статуи се издигат пред могилата, която се смята, че е гробница на владетеля Антиох I, построена от човешки ръце през I век пр.н.е. Величествената могила е висока 50 м., а диаметърът ѝ е 150 м. Пред нея са разположени

5-те огромни статуи

– по 9 м. всяка. 4 са на гръцки и персийски богове, а петата на самия Антиох, който според учените вероятно е възприемал себе си за богоравен. Те са издялани от 5 тонни каменни блокове. В наши дни главите на монументите са се откъснали от телата и са се пръснали по земята. Но дори и така, те продължават да смайват посетителите с размерите си от по 2 метра височина и красивата и интересна изработка, с която са издялани.


Пирамидите от Арголида, Гърция

Арголида
Останките от пирамидите в Гърция.

В Гърция има около 16 пирамиди. Някои от тях са пирамидални върхове, т.е. създадени от самата природа. Други обаче са дело на древните хора, живели някога по земите на днешна Гърция. Гръцките пирамиди са известни още като Пирамидите от Арголида, заради името на равнината, в която се намират. Най-известната сред пирамидите е т.нар.

Пирамида на Елиникон

До XX век тя е смятана за антична гробница. След проведени нови проучвания археолозите изказват хипотези, че пирамидата най-вероятно е имала друго предназначение. За съжаление, в момента няколкото старинни гръцки пирамиди са полуразрушени. Само останките им напомнят за някогашното величие.


Фаликонската пирамида, Франция

Фаликонска пирамида
Фаликонската пирамида, Франция

Пирамидата се намира в близост до френския град Фаликон, на Френската Ривиера, близо до Ница. Впечатлява с приказно малките си размери, сякаш е извадена от филм за хобити. Върхът ѝ е срутен на около 3 м. височина, но долната част е запазена. Открита е през 1804 г. и тогава е пресметнато, че вероятната ѝ височина при построяването е била около 9 м.

Фаликонската пирамида е една от малкото в Европа и е обвита в мистерия, тъй като няма никакви сведения за нейната поява. Сред многото теории за произхода ѝ, намира място и тази на внука на известния археолог Джон Уорд-Пъркинс. Според него пирамидата вероятно е гробница на древен египетски водач, прокуден в изгнание във Франция.


Босненски пирамиди, Босна и Херцеговина

Босна
Босненските пирамиди.

Те са може би най-размирните “пирамиди”, разбунили най-много духове и дори цялата научна общност и човечеството въобще. Причината за това са псевдоархеологическите твърдения на босненеца Семир Османагич. Според него това е най-голямата в света антична пирамидална верига, построена от човешка ръка. Босненските пирамиди се намират в централна Босна и Херцеговина, близо до градчето Високо, северозападно от столицата Сараево.

Около образуванията се вдигна шум през октомври 2005 г. Тогава Семир Османагич и негови поддръжници предприемат масирана медийна акция. Те твърдят, че

това не са обикновени планински върхове

а построени от хора древни пирамиди. Твърдят още, че са открили подземни тунели, каменни блокове и праисторически хоросан, което доказва античния им произход.

Ако тази информация се окаже вярня, то тя застрашава славата на досегашните първенци по старост и големина – египетските пирамиди. Въпреки твърденията на босненеца обаче геодезисти, археолози и други учени отхвърлят неговата теория и посочват, че според тях, Босненските пирамидални върхове са изцяло природни образувания. Европейската асоциация на археолозите пък пуска съобщение, в което определя цялата тази история като “измама”.

Макар всички вече да знаят истината за Босненските “пирамиди”, факт е, че целият свят разбра за тяхното съществуване. Тази “измама” привлече много погледи и туристи към Босна и Херцеговина. Дори и да не са най-старите (и големи) пирамиди, построени от хората, са красив природен феномен и пак си заслужава да бъдат видени.


Вижте още: Първата жена-фараон Хатшепсут – най-великата сред дамите

1 КОМЕНТАР

Отговор