Приятелите, от които се нуждаем

Снимка: amanda.venner via Foter.com / CC BY-NC-SA

Приятел в нужда се познава” – това гласи народната поговорка, която поне милион пъти сме чували или изричали.

В общия случай това означава, че истинският приятел ни подкрепя в моментите, когато имаме проблем или нужда. А какви всъщност са самите ни потребности? Понякога се нуждаем от ценен съвет, друг път от изслушване, трети път просто от прегръдка или утешителна дума. А в определени случаи

имаме нужда някой да ни се скара, да ни разтърси

за да излезем от емоционален ступор.

LifeBites.bg подреди приятелите, които са част от живота на всеки от нас, в няколко основни категории. В най-добрия случай си имате по един представител от всеки вид, но не е изключено и да имате само 2-3 истински приятели, които да влизат в повече от една от посочените категории.

Снимка: seeveeaar via Foter.com / CC BY-ND
Снимка: seeveeaar via Foter.com / CC BY-ND

Сродната душа

Това е този приятел, с когото можеш да споделиш абсолютно всичко, без никакви задръжки или притеснения. Който те приема такъв, какъвто си и те разбира напълно – без да те съди или критикува. Той приема и разбира безрезервно всичко, което си казал, направил или помислил. Това е човекът, който знае всички твои тайни, независимо колко съкровени или мрачни са те.

Болезнено откровеният

Приятел, който не ти спестява истината – за теб, за постъпките или грешките ти. Той те критикува открито, но винаги добронамерено. Не се страхува да бъде искрен с теб, защото знае, че чрез неговите думи ти ще погледнеш нещата през друга перспектива. Ще видиш и осъзнаеш грешките си, за да ги поправиш или поне да не ги допускаш втори път. Целта на болезнено откровения ти приятел е да ти помогне да погледнеш обективно на ситуацията, а не просто да те критикува или хока.

Снимка: Gwenaël Piaser via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: Gwenaël Piaser via Foter.com / CC BY-NC-SA

Авантюристът

Всеки трябва да има до себе си поне един приятел от този вид. Той е приключенец по душа, винаги измисля опасни, но адски забавни неща, които да правите заедно. Неговата роля е да събуди позадремалия у теб авантюрист и да му вдъхне кураж да излезе наяве. Това е човекът, който те вади от рутината на ежедневието и винаги има план за ново вълнуващо преживяване – далечно пътуване, нов екстремен спорт или приключение, което спира дъха.

Мъдрецът

Колкото и да си самоуверен, опитен или „вече пораснал“, в живота ти винаги има място за човек, от когото да се учиш. Това е умна, вдъхновяваща и респектираща персона, с богата обща култура и многостранно развити умения и интереси. Той гледа философски на живота и търси скритата поука от всяка ситуация.

Разговорите с този приятел са като притчи

след които оставаш удовлетворен и се чувстваш някак пораснал духовно. Тези хора те карат да се стремиш да бъдеш по-добър, по-човечен и по-смирен. Винаги можеш да разчиташ, че ще получиш мъдър съвет от него в труден момент. Ако вече си срещнал своя приятел-мъдрец, то ти си истински щастливец!

Различният

В повечето случаи си обграден от хора, с които обстоятелствата са те свързали по един или друг начин – едно и също училище, работа, хоби. Затова често и възгледите ти за живота са сходни с техните. И тук идва мястото за един малко по-различен приятел, с когото обаче връзката е също толкова силна, колкото и с останалите.

Този тип може да бъде определен с това, че навиците, отношението и дори държанието му са напълно противоположни на твоите собствени. Казват, че противоположностите се привличат, но истината е, че освен да задоволиш любопитството си за неща, които са ти чужди, общуването с “различния“ ти помага да отвориш съзнанието си за нови и непознати хоризонти.

Снимка: Wrote via Foter.com / CC BY
Снимка: Wrote via Foter.com / CC BY

Терапевтът

Това е приятелят, който винаги изслушва търпеливо историите за всеки твой проблем, душевно терзание или мъка, която имаш нужда да споделиш. На него можеш да разкажеш спокойно всеки детайл, а понякога дори преповтаряш една и съща тревожна история по няколко пъти. Този човек има роля на безплатен и отдаден изцяло на теб личен психолог.

 Вечният

Познаваш го откакто се помниш. Прекарал си рамо до рамо с него детските, ученическите, а понякога и студентските си години. Това е човекът, за когото знаеш, че колкото и далеч да се намира и от колкото и дълго време да не сте се чували, със сигурност мисли за теб и те обича.  В много случаи това приятелство се оказва най-ценното и непреходно от всички нови, така че независимо колко години минават оставате свързани помежду си до края на живота си.

Снимка: Corey Ann via Foter.com / CC BY-ND
Снимка: Corey Ann via Foter.com / CC BY-ND

Забавният тип

Този приятел е енергичен, весел и винаг усмихнат. Има огромно чувство за хумор и успява да повдигне настроението ти дори в най-трудните моменти. С него общуването е приятно и леко – свързано с много смях, шеги и лудории.

Когато си в компанията на такъв приятел, отново се чувстваш като дете и се смееш на воля – така, както с никого другиго. Позволяваш си да говориш глупости и да се държиш “нелепо”, за да се забавляваш по начин, който не си склонен да покажеш пред останалите хора, за да не се “изложиш”.

Ако и вие имате предложение за категория приятел, която искате да добавите към нашия списък, моля споделете я в мястото за коментари под поста или на нашата Фейсбук страница.

Четете още: Да разкараш приятел за няколко дни 

 Да бъдеш или да не бъдеш приятел с шефа си във Фейсбук

 

Отговор