Ако музикантите бяха художници

0
рисуване
Рони Уд учи рисуване в Колежа по изкуствата Ийлинг и въпреки че днес е известен като един от легендарните Rolling Stones, той продължава да рисува през живота си.

Съществува определено предубеждение спрямо известните хора, които се пробват в нови области. Преди време Джордж Буш-младши стана обект на сериозен присмех след като се разбра, че в свободното си време се занимава с рисуване.

През 2014-а бившият американски президент откри своя изложба, наречена Изкуството на лидерството: Личната дипломация на един президент в Президентската библиотека и музей Джордж Буш в Далас, Тексас. Освен портрети на кучета, в нея бяха изложени и портрети на известни личности като Далай Лама, Ангела Меркел и Владимир Путин. Критиците веднага отбелязаха, че

Буш често е “черпил” вдъхновение

от снимките на моделите си в Уикипедия. Казано другояче – той директно ги е прекопирал оттам. Според мнозина човек не може да бъде едновременно президент и художник. А какво да кажем за музикантите, които също така рисуват?

Както се оказва успешните примерите за това са доста. Всички са чували за рокзвездата Боб Дилън, но колко знаят, че Робърт Алън Цимерман, както е истинското име на певеца, също така е и доста добър художник?

И докато Дилън взима рисуването на сериозно и дори организира изложби със свои картини, други рокзвезди гледат на него просто като на хоби и още един начин за себеизразяване. Днес Lifebites.bg ще ви представи петима музиканти, които са обединени от страстта си по рисуването.

Майлс Дейвис

412
Въпреки че рисува почти през целия си живот, Майлс Дейвис не започва да прави това сериозно, докато не навършва 50 години в началото на 80-те години. В последните години от живота му

рисуването е почти толкова важно за него, колкото и музиката

Дейвис пише в автобиографията си, че изкуството е “като терапия, която държи ума ми ангажиран с нещо, когато не свиря.” Стиловете, в които рисува Майлс Дейвис са най-различни, но доминираща е абстрактната живопис.

Боб Дилън

Bob-Dylan-Picture-1960s-Style-Studiodylan-2009-0019-kitchenette

Креативността на Боб Дилън е безкрайна. Той е музикант, поет, писател, кинорежисьор, актьор и разбира се художник.

Първият албум с произведения на Боб Дилън, наречен Drawn Blank е публикуван през 1994 г. и събира рисунки, които певецът прави по време на турнетата си в периода 1989-1992. През 2007 г. Дилън открива първата си самостоятелна изложба в галерията Kunstsammlungen Chemnitz в Кемниц, Германия и оттогава е организирал няколко други.

 Кет Стивънс

1401x788-77410181Jamillustration

Британският поп музикант, познат още като Юсуф Ислям решава да стане известен художник още като малък и през 60-те това го отвежда в известния колеж по изкуствата Хамърсмит. Любовта му към изкуството обаче отстъпва място на писането на песни и музиката и както се казва – останалото е история. Стивънс използва артистичните си заложби в създаването на обложки за албуми, карикатури и дори детската книжка с илюстрации, наречена The Teaser and the Firecat и публикувана през 1971 г.

Рони УдSW1_2546LONDON - DECEMBER 12: Artwork is seen at a Private View for musician Ronnie Wood's latest collection of art work at the Theatre Royal on December 12, 2004 in London. (Photo by Chris jackson/Getty Images)

Роден в артистично семейство, Рони Уд учи рисуване в Колежа по изкуствата Ийлинг и въпреки че днес е известен като един от легендарните Rolling Stones, той продължава да рисува през живота си.

Обект на живописта му често са останалите членове на групата

както и други музиканти и знаменитости. През 2012 г. петдесет от картините на Уд бяха изложени в експозицията Faces, Time and Places в нюйоркската Broome Street Gallery.

Дейвид Боуи

david-bowie-with-his-1976-painting-of-iggy-pop-portrait-of-j-oAR-160119876
Дейвид Боуи е известен с разноликата си артистична кариера. Той работи основно в изпълнителските изкуства като музикант, мим и актьор, но също така се изявява като художник и скултор. През 70-те, докато живее в Берлин,

Боуи е повлиян от германския експресионизъм

Освен като артист Боуи се изявява и като критик. Той интервюира артисти като Трейси Емин, Деймиън Хърст и Джеф Куунс за сп. Modern Painter през 90-те. Работата му е представяна в галерии в САЩ, Англия и Швейцария и продавана на търг с благотворителна цел.

Вижте още: Нацистката вила на Rolling Stones

Отговор