София Лорен: Струва ми се, че съм още на 12!

0
София Лорен
"Сексапилът не се придобива - човек се ражда с него", казва София Лорен.

За да бъдеш секс символ – трябва да си родена като такъв. Никога не се превръщаш в такъв. Ако го имаш заложено в себе си, ще го имаш дори когато станеш на 100 години.” Няма как да не се съгласим с тези думи на голямата София Лорен, най-вече защото тя самата е нагледен пример, че това действително е така!

Не само видът и кариерата, но и последната ѝ поява в общественото пространство го доказват. 81-годишната София се появи в реклама на нов продукт на италианските дизайнери Долче и Габана, носещ нейното име. Sophia Loren N°1 е червило с цвят череша и вече може да се намери в търговската мрежа.

София Лорен
Реклама с изумителната на всяка възраст София Лорен (тук на 81).

“Имам нужда да работя, всяка сутрин се събуждам с нови идеи”, казва актрисата в интервю преди година.

А посленият ѝ проект илюстрира тези нейни думи. На рекламата за Долче и Габана тя позира в черна дантелена рокля, замечтан поглед и устни сочни като вишни… Двамата дизайнери казват, че

пускането на пазара на продукт с името на София Лорен е техният начин да ù благодарят

за това, че е любимка на света толкова години и че продължава да бъде емблема на италианската красота. И това на 80+ години! Трудно е да го повярвате, нали?

Родена е с имената София Вилани Шиколоне на 20 септември 1934 г. Детските ѝ години не са особено щастливи. Баща ѝ Рикардо я признава за свое дете, но така и не се жени за майка ѝ Ромилда Вилани и я напуска още преди дъщеря им да се роди. София отрасва в бедност в рибарското селище Поцуоли, недалеч от Неапол.

София Лорен
София със сестра си и майка си.

Там живее заедно с по-малката си сестра Анна-Мария и с майка си Ромилда, която е пианистка и неуспяла актриса и така и не успява да преживее пропуснатата възможност да замине за Холивуд като дубльорка на Грета Гарбо. Вместо това ражда две деца и остава да живее в мизерия при родителите си (които всъщност ѝ забраняват да замине).  Ромилда влага цялата си амбиция в бъдещето на своята голяма дъщеря София, която наистина се превръща в звезда от световна величина. Докато се изкачи до върха на кариерата си минава през редица изпитания…

“Двете големи предимства, които получих при разждането си са – мъдростта и бедността”

казва години по-късно италианската актриса.

София Лорен
София (третата от ляво надясно) на конкурса “Мис Италия”.

След години на мизерия, късметът се усмихва на младата София през 1950 г. Тогава майка ѝ я записва за участие в конкурса за красота Мис Италия. 16-годишната италианка заема второ място.

“Красотата е как се чувстваш отвътре. И тя се забелязва в очите. Красотата със сигурност не е нещо физическо,” категорична е София Лорен.

София Лорен
Снимка от 1957 г., когато София вече е звезда.

За нейно щастие хората, гледали представянето ѝ в конкурса не мислели точно така… и външният ѝ не остава незабелязан. Тя веднага получава предложения за участие в рекламни фотосесии и дори в еротични филми! Горе-долу по това време София се запознава и с бъдещия си съпруг Карло Понти – преуспяващ филмов продуцент и ключов играч в следвоенното европейско кино (който впоследствие изкупува всички “позорящи” половинката му продукции). Тогава тя е едва 16-годишна, докато той на 38 г. Двамата се женят през 1957 г, но

Карло Понти и София Лорен
Портрет на Карло Понти и София Лорен, Неапол, 1961 г. Снимка: Алфред Айзенщедт

въпреки че са лудо влюбени връзката им не стартира особено гладко

Понти, който е от влиятелна адвокатска фамилия, вече е женен за първата си съпруга Джулиана и тъй като по това време в Италия разводите са забранени, властите отказват да признаят новия брачен съюз. Седем години по-късно продуцентът все пак получава развод във Франция и се врича във вярност на любимата си София в столицата Париж.

Минават години преди красивата София да се превърне в голямата Лорен. Първоначално тя залага на псевдонима София Ладзаро, под който се снима в нискобюджетни комедии.

София Лорен и Франк Синатра
София Лорен и Франк Синатра през 1957 г.

В края на 50-те години тя вече участва в екранизации заедно със знаменитости като Джон Уейн, Кари Грант и Франк Синатра.

“Да успяваш в трудна професия изисква предимно вяра в самия себе си. Това обяснява защо хора с посредствен талант и мощен вътрешен заряд изпреварват други с велик талант”, казва тя и допълва: “Никога не съм се опитвала да забравя спомени от миналотo си. Дори някои от тях да са много болезнени. Не разбирам хората, които се крият от своето минало. Всичко, което сме преживели ни е помогнало да сме хората, които сме днес.”

София Лорен
Жената с невероятен поглед.

Златната година, която дава невероятен тласък в кариерата на Лорен е 1960 г.

Тя получава възможност да участва във филма Чочарка, където си партнира с друга кино-легенда Жан-Пол Белмондо под режисурата на Виторио Де Сика. Тази роля ѝ носи признание в цял свят. Журито на кинофестивала в Кан ѝ присъжда наградата за най-добра актриса, а членовете на Американската филмова академия я удостояват с Оскар за главна роля.

След раждането на първородния ѝ син София Лорен започва да се появява по-рядко на екран. За нея майчинството и семейството са нещо важно – отнема ѝ години, докато забременее и дари съпруга си с рожба.

София Лорен
Семейството и майчинството са важни за София Лорен.

Карло Понти-младши, който днес е диригент и композитор, се появява на бял свят през 1968 г. а четири години по-късно София дава живот на Едоардо, който става режисьор и продуцент.

“Когато си майка, никога не можеш да бъдеш съвсем сама в мислите си. Майката винаги трябва да мисли веднъж за себе си и втори път за детето си”, казва актрисата.

Въпреки това тя не загърбва работата си и продължава да жъне успехи. Връх в международното признание за постиженията ѝ в киното е

Оскарът  за цялостно творчество, който Лорен получава през 1991 г. 

София Лорен
Оскар за цялостно творчество.

На церемонията по връчването на наградите италианката е обявена за „едно от истинските съкровища на световното кино, чиято кариера, богата със запомнящи се изпълнения, е добавила постоянен блясък в тази форма на изкуството.

“Популярността е хубаво нещо в първите два месеца и мъчение през останалото време”, твърди Лорен след толкова много получени награди, години на слава и приятелства с най-големите знаменитости в света.

И ако се чудите какво мисли тя самата за възрастта си и каква е тайната да съхрани не само външността, но и духа си така неостаряващ – ето ви нейната простичка рецепта:

“Когато приятели ми напомнят на колко години съм, аз самата не мога да повярвам в това. Струва ми се, че още съм на 12. Като че ли съм останала в тази детска възраст и гледам света с широко отворени очи. Все още ми е интересен животът. Благодарна съм на съдбата за всеки преживян ден и за възможността постоянно да откривам нещо ново… Ако имате щастието да съхраните в себе си душата на дете, то най-хубавото в живота ви тепърва предстои.”

Вижте още: 10 вдъхновяващи жени, които промениха живота ни

Отговор