Коранът срещу Библията – можете ли да ги разпознаете?

5
Коранът срещу Библията
Коранът срещу Библията - повод за сравнение.

“Добрата” Библия и “лошият” Коран.  Така преди време Дойче веле (DW) озаглави експеримент, проведен от двама холандци. В него те дадоха на случайни минувачи да прочетат откъси от Библията, мислейки, че става дума за Корана. Коранът срещу Библията в мисленето на средностатистическия холандец – това по същество беше техният експеримент.

В откъсите става дума за насилие, хомосексуалност и отношение към жената. Реакциите на хората при прочитането на цитатите (мислейки, че са от Корана) бяха красноречиви – краен потрес и възмущение. До момента, в който разбираха, че това всъщност са думи, взети от Библията. Тогава – буквално вцепенение у мнозина.

Има цитати от двете свещени писания, които толкова си приличат, че силно могат да ви объркат. Особено, ако не сте чели задълбочено нито едно от двете. Хората като цяло са убедени, че едното свещено писание е миролюбиво, а другото не.

Затова решихме и ние от Lifebites.bg да направим подобен експеримент. Извадихме споменатите цитати, използвани от холандските активисти, някои други от Библията, както и такива от Корана. Смесихме ги така, че да е трудно да се досетите кое откъде може да идва. Пробвайте да видите колко верни отговора ще имате в теста

Коранът срещу Библията

Пробвайте да видите дали различавате добре Корана от Библията

За да попълните теста Коранът срещу Библията, е нужно да отговорите на ВСИЧКИ въпроси. Има само два възможни отговора. Маркирате кръгчето пред верния според вас отговор. След това натискате бутона Check, за да видите верния отговор. За да преминете на следващия въпрос, натискате бутона Next. Накрая ще видите обобщени резултатите си и ще можете да ги сравните с тези на другите участници, след като натистене бутона Finish quiz. Можете да правите теста повече от един път. За да направите отново теста, натиснете Restart quiz. За да видите всички отговори, след като сте попълнили теста, натиснете бутона View questions.

Целта на този експеримент не е да показва едната книга като по-добра, а другата като по-лоша. Ни най-малко. Единствено искаме да покажем, подобно на други ескпериментатори по света преди нас, приликите между тях. И да накараме читателите си да се замислят. За това, че не бива да съдим, ако не познаваме добре. И не бива да бързаме със заключенията. А в днешния информационен свят определено има как да се проверяват нещата бързо, за да не стават … грешки.


*ГОСПОД и БОГ – думите се срещат и в двете свещени писания (в българските преводи, които са ползвани), затова в експеримента са използвани само те, заменяйки името Аллах, за да се избегне директно насочване към Корана. Отново за нуждите на експеримента личните имена са изцяло използвани така, както са популярни, а не както са в текстовете.

Цитатите от Библията са взети от http://biblia.bg в превод от 1940 г.

Цитатите от Корана са взети от http://www.koranbg.com в превод на проф. Цветан Теофанов – арабист-литературовед и ислямовед.


Вижте още как двама журналисти се разходиха из Милано, преоблечени като мюсюлмани и какви реакции предизвикаха


А ако искате да тествате познанията си и по други теми, просто разгледайте какво имаме в подкатегорията ТЕСТОВЕ

 

5 КОМЕНТАРА

  1. Религиите не са нищо друго освен инструмент зс владеене на масите. Те не са тъждествени с ВЯРАТА към Всевишния, която всеки носи вътре в себе си. Както и истинския храм Господен не е в църквите, а в нас, в нашите души.
    Когато хората осъзнаят това ще станат свободни и Божията истина ще отвори сърцата им за любовта, която е най-висшия закон. Защото когато жищвеят по закона на любовта, която Бог е вплел в нашите души, всичко се променя – няма религия, няма живот в матрицата, има любов и светлина, радост и хармония, изобилие и красота, мъдрост и спокойствие…

  2. Не съм съгласен с теста! За мен този тест е опорочен, защото се сравнява предимно старият завет с Корана. Даже си мисля че имаше само един въпрос от новият завет. Инак да съгласен съм че Корана е добро копие на Старият завет + няколко добавки от новият, колкото за цвят, но в основата си е агресивна религия, която проповядва подчинение, докато Християнството проповядва правото на избор, неговите последствия и съответно прошката е главната “ТЕМА”!

  3. Има много голяма разлика между стария и новия Завет.
    Старият Завет е пълен с насилие, също като Корана. А новия Завет отрича категорично повечето неща, свързани с насилие от Стария завет и заповядва любов към ближните. А християнството е построено основно върху Новия завет.
    А Корана е останал само върху стария завет и ислямското законодателство проповядва насилие.

  4. Аз Мисля че Християнството е истинската религия.Тя учи на добро но не само в Стария и в Новия Завет.Докато Коранът учи на Насилие и лоши неща.Аз съм Християнин и обичам Христос и Християнството

Отговор