Крисчън Бейл: Актьорът в състояние на буден сън

Крисчън Бейл
Крисчън Бейл в ролята на Батман. Photo credit: charlieanders2 via Foter.com / CC BY-SA

От блокбъстъри до арт филми и независими продукции – Крисчън Бейл е Бог. Защо? Всеки, гледал го, знае. А и след малко ще има доводи за това твърдение. Но да започнем отначало.

1974 г. е нещо като 1984-та на Джордж Оруел, но в малко по-друг аспект. Една изключително благодатна година откъм бебета – бъдещи звезди:

  • Леонардо ди Каприо
  • Кейт Мос
  • Джеймс Блънт
  • Ева Мендес
  • Пенелопе Круз
  • Хоакин Финикс
Крисчън Бейл
Крисчън Бейл на 14-годишна възраст. By Towpilot – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Но нас ни интересува конкретно датата 30 януари – един вероятно студен зимен ден. Необикновен за филмовата индустрия. Но тя все още не предполага това. Тогава.

Той е Крисчън Бейл

Британец (роден в Уелс), който понастоящем живее в САЩ. Дели обичта на родителите си с три сестри. Като дете живее в Англия и за известно време в Португалия. Често се мести, заедно със семейството си от държава в държава, от град в град… И макар да звучи непостоянно и досадно, той осъзнава, че това силно повлиява избора му на кариера.

Освен явната слабост към киното, Крисчън е отличен ездач и обожава животните. Двете му кучета и трите котки са все животинки, спасени от улицата.

Крисчън Бейл
Крисчън със съпругата си Сандра Блажич. Photo credit: modenadude via Foter.com / CC BY-NC-ND

Освен с отдаденост към животните, особено към застрашените видове, той е известен и като активист на Green Peace и различни организации за спасяване на деца. И казвайки деца, Крисчън е запален по видео игрите, а най-любима му е… Супер Марио. За всички времена. Тук се питам дали я играе с двете си отрочета или пък с любимата жена Сандра Блажич (усетихте сръбския произход), с която са заедно вече

близо две десетилетия 

Но да се отправим към ролите и превъплъщенията. Нали това ни интересува? Наричат Крисчън “актьор с чудовищен заряд”. Такъв е. Когато играе, изпада “в състояние на буден сън” – по негови думи. Вманиачава се по ролята, за която се готви – отново собствени думи. Понякога, когато дава интервю, не гледа интервюиращия изобщо. Потънал е в свой свят…


И още един британски талантприказният герой на Холивуд Орландо Блум


Свят, в който минава шеметно през роли на механик, американски психар, боец, Батман… И като споменахме Батман, Крисчън е единственият не-американски актьор, който влиза под костюма на човека-прилеп. И! Той е най-младият актьор в ролята на Батман.

Крисчън Бейл
Крисчън Бейл. By SiebbiChristian Bale, CC BY 3.0, Link

Актьор, какъвто светът не познава

Крисчън Бейл е от различната порода актьори – възхитителните. Това включва поразителен интелект (чете много запалено) и многопластовост, която в този плосък свят изпъква като необлагородено възвишение.

Хамелеон. Фантастики, уестърни, психо-трилъри, дистопии, мюзикъли, трилъри-мистерия, военни филми, биографии… И още нещо интересно. Ако в момента играе ролята на американец, той ще говори с американски акцент в интервютата, свързани с филма. Прави това, за да не обърква публиката.

По отношение на ролите, Бейл има някои допирни точки с Леонардо ди Каприо и разминавания както с него, така и с други колеги. Така например, Лео е „гласен” за ролята на Патрик Бейтман (в Американски психар), но в крайна сметка знаем кой я получава – Крисчън.

Има и друга още по-интересна случка

Крисчън Бейл е един от актьорите, кандидатствали за ролята на Джак Доусън в Титаник и макар почти да получил ролята, нещо му подсказало, че няма да е честно двама британци да са в главната роля (Кейт Уинслет също е британка). Някой би казал, че това никак не звучи като сериозен довод

Крисчън Бейл
Крисчън Бейл.

И още един филм, който можеше да бъде различен: Джеймс Бонд: Казино Роял. Крисчън е бил един от евентуалните “играчи” за тази свещена роля, но в крайна сметка Даниел Крейг остава окончателният човек във филма.

Освен тези възпаметни роли, Крисчън Бейл се е превъплъщавал още в двата най-важни образа в Библията – Моисей и Исус (в Изход: Богове и Царе и в Мария, майка на Исус). Малка вметка: Крисчън е и Томас в Покахонтас. Озвучава го. Още едно амплоа.

81 – 83,5 – 84 – 55 – 100 – 86 – 61 – 86 – 66 – 90 – 103

А това не е безразборна математика. Това са килограмите на мистър Бейл в различни етапи от живота му и през различните роли, които е нахлузвал. При ръст 183 см можете да си представите колко немощен, почти анорексичен е бил в най-слабите си моменти и колко мускули и маса е трупана под кожата му, когато играе здравеняк.

Здравенякът:

Всъщност, едва ли се е родил човек, който би оспорил таланта на господин „мускули, маса, силикон, силикон”, както пее Стефан Вълдобрев… Поне Крисчън е точно такъв, когато се готви за екранизацията на Американски психар (психо-трилър, адаптиран по романа на Брет Истън Елис).

Фитнес отдаденост, докато всеки мускул не стане релеф, безкрайно печене в солариуми, до хрупкавост… При излизането си филмът получава какви ли не епитети от рода на ”най-гнусния филм”… Крисчън обаче е противно добър, достатъчно мазен, самовлюбен и безмилостен като шикозния убиец, който веднъж гледан, няма как да бъде забравен. Та нали това е целта!

Крисчън Бейл
Крисчън слаб като анорексик. Photo credit: faster panda kill kill via Foter.com / CC BY

Анорексикът:

Във филм, посветен на него, по отношение на странните му навици да влиза под кожата на героя си до буквално краен предел, негови колеги от екипите, в които е работил казват:

  • Не съм вярвал, че актьор би стигнал до такива жертви в името на киното.
  • Знаех, че това е филм на Крисчън Бейл, чаках го 20 минути да дойде на филмовата площадка и осъзнах, че той е слабият човек, който беше там през цялото време.”
  • Питаше ни какъв е вкусът на храната. Болен тип.”

Горните цитати са във връзка с прословутото му отслабване за филма Механикът. Там Крисчън пада от 100 до 55 кг и едва ходи от немощ и слабост. За да постигне този ефект, Крис не яде със седмици. Важно е тук да не изразяваме възмущение към брутализма на филмовата индустрия и порочните ѝ канони, защото никой режисьор не е карал Крисчън Бейл да прави това. Дори е имало предложения търсеният ефект да бъде постигнат с грим и костюми.

Не мога да вляза в роля, ако не изглеждам по определен начин”

 казва той.

Крисчън Бейл
Носител на Грами и Златен глобус.

Дотолкова обсебен от ролята и отслабването като част от подготовката за ролята, той дори не е бил наблюдаван от лекар. Бил е акробат по бръснача на здравето и надвесен над смъртта. Имало е такъв вариант. “Правя го в името на това да разкажа една наистина велика история.” И в крайна сметка нарича този филм: “Ленатата, която аз бих искал да гледам като зрител”.

А Крисчън Бейл определено има и други такива ленти. Неслучайно получава

Оскар и Златен глобус за най-добра поддържаща роля

за участието си в Боецът. 

В интервю за вестник The New York Times задават на Крисчън следния въпрос:

– Лесно ли излизаш от образ?
– Някои образи остават по-дълго от други… – отговаря той.

А ние бихме допълнили, че някои актьори остават по-дълго от други. Заслужено. Един от съвременниците ни, с които определено е радващо, че делим епоха. Затваряме вратата в очакване на нов филм и ново изумяване. Защото това е Крисчън. При него нищо не е еднообразно.


Вижте още… за носителя на Тройната корона Джеръми Айрънс

СПОДЕЛИ
Предишна статияХората, които отсяваме през годините
Следваща статияФоула – Островът на края на света
Антония Атанасова
Преподавам, уча се, обичам хората, пука ми. Идеалист и скромен тип съм. Ведра и лъчиста, дружелюбна и търсеща. Кучетата са любимите ми хора. Животните са ми слабост. Обичам съзидателността, доброто, Земята, красивото, изкуството. Ценя ретрото във всичките му измерения, хубавата литература, хубавите истории. Обичам ръчно изработени вещи, вдъхновяващи хора и места, особено села. Музиката ми е двигател. Пиша и кървя.

Отговор