Шест души, за които не сте чували и които промениха света през 2015-а

Историите им разказва британският вестник Индипендънт

0
1. Лаура Коритън – Англия

През 2013 г. Лаура Коритън започва петиция, която призовава финансовия министър на Великобритания Джордж Озборн да премахне “откровено сексисткия” данък върху санитарните продукти за жени. През 2015 г. кампанията отбелязва успехи и се стига до промяна и в други страни – данъкът във Франция е намален от 20% на 5,5%, а в Канада е премахнат напълно.

lauracrayton

2. Сабри Наджафи – Италия

Миналата година иранският журналист Сохейл Араби е осъден на смърт за обида на пророка Мохамед във Фейсбук. Когато чува за Араби италианката от ирански произход Сабри Наджафи си поставя за цел да накара иранското правителство да промени решението си. Тя организира петиция, която събира 200 хил. подписа, а италианският сенатор Луиджи Манцони се среща с иранските посланици и смъртната присъда на Араби е отменена.

sabri

3. Нарди Сабино – Филипините

Два дни преди планираната ú екзекуция, Мари Джейн Велосо, осъдена на смърт в Индонезия за трафик на наркотици, е спасена. Онлайн петицията против смъртната ú присъда е инициирана от журналиста Нарди Сабино и доведена до знанието на президента Джоко Видодо от индонезийски активисти. Така екзекуцията на Велосо е отложена и вероятно ще бъде отменена. Животоспасяваща промяна в практиката…

nardy

4. Роузи Нелсън – Англия

Роузи Нелсън е модел с мерки малко по-големи от традиционните. Тя е възмутена, когато модна агенция я насърчава да отслабне, за да получи ангажимент за снимки. Нелсън започва петиция, чиято цел е приемането на закон, който трябва да намали дискриминацията в модните среди и според който всички модели във Великобритания трябва да са с нормално тегло.

1--Rosie-Nelson-rex

5. Годзе Салур – Турция

Салур започва петиция за приемането на закон, който впоследствие ще стане известен като Закона Озгечан. Това става след като 19-годишната студентка Озгечан Аслан е убита, докато се съпротивлява срещу група мъже, опитващи се да я изнасилят. Законът предотвратява намаляването на присъди за насилието над жени заради чисто съдебно минало или добро поведение в затвора.

change pic

6. Розин Калил – Англия

17-годишната иракчанка Розин Калил емигрира със семейството си във Великобритания през 2008 г. Розин е от т. нар. язиди – малцинство от кюрдски произход в Ирак. Хиляди момичета и жени от него са отвличани и държани в сексуално робство от Ислямска държава. Розин подема петиция, с която настоява за оказване на помощ на язидските жени от страна на британското правителство и която хвърля повече светлина върху проблема.

rozin

 

Отговор