Зависимостта към видеоигри убива

Снимка: Steven Andrew Photography via Foter.com / CC BY-NC

В съвременния свят често се говори за зависимостите – към алкохола, към цигарите, към наркотиците, към хазарта. И като че ли една не по-малко опасна зависимост остава леко встрани – зависимостта към популярни видеоигри.

Разбира се, вече се говори и за зависимост от интернет, компютърна зависимост, зависимост към Фейсбук и т.н., но днес LifeBites.bg ще се спре конкретно на зависимостта от видеоигрите.

2

В действителност това е проблем на огромен брой хора по целия свят. Според проучване проведено в Университета на Ню Мексико (University of New Mexico) между 6 и 12 процента от всички геймъри проявяват характеристики, които могат да бъдат определени като „зависимост“.

Съществуват два основни типа игри, които водят до пристрастяване. Първият – игри, които са предназначени за един играч и имат точно определена цел или мисия, която той трябва да изпълни (като спасяването на пленена принцеса, например). Вторият тип са т. нар. мултиплейър игри, които обикновено се играят онлайн, в мрежа с други хора. Именно тези игри са изключително пристрастяващи, тъй като реално погледнато те нямат край и могат да продължават неограничено дълго време. Дори цял живот.

Снимка: Patrick Brosset via Foter.com / CC BY-NC
Снимка: Patrick Brosset via Foter.com / CC BY-NC

Ето и кои са най-честите знаци (симптоми), които говорят за пристрастеност към видеоигрите и които могат да ни подскажат, че трябва да потърсим помощ, за да се справим с тази зависимост:

 • Чувство на безпокойство и/или раздразнителност, в моментите, когато не можеш да играеш
 • Загриженост за предишни действия, които си предприел в играта или мисли за предстоящи такива
 • Да прикриваме истината и/или да лъжем близките и приятелите си относно това колко време сме прекарали в играта
 • Изолиране от другите хора, с цел да си осигурим повече време за игра.
Снимка: Ochre Jelly via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: Ochre Jelly via Foter.com / CC BY-NC-SA

Тази зависимост трябва да бъде приета съвсем на сериозно, редом до останалите такива. Освен социална изолация, пристрастяването към видеоигри може да ни докара още куп неприятности, а в най-лошия случай дори смърт. Ето няколко примера за геймъри загубили живота си, докато играят, или иначе казано – заради пристрастеността си към видеоигрите:

 • През 2015 година двама тайванци са умрели, докато играят видеоигри, в разстояние на 3 седмици един от друг. Първият – 38-годишен мъж е намерен мъртъв в интернет кафене в Тайпе, след като е играл в продължение на цели 5 дена. Вторият (на 32 години) получил пристъп на сърдечна недостатъчност, след като играл 3 дни, без никакво прекъсване.
 • През юли 2012 г. отново тайванец, този път само на 18 години, умира след 40-часов маратон на Diablo III, отново в интернет кафе. Той бил буквално „премазан“ от играта. Работници от заведението събудили младежа, той успял да се изправи, направил 2-3 крачки и колабирал.
 • Първите случаи в историята на хора намерили смъртта си докато играят са регистрирани още през 80-те години на миналия век. „Героите“ са Джеф Дейли и Питър Бърковски. И двамата умрели (всъщност не са умрели, а буквално „издъхнали“) докато реализирали нечувано високи рекорди на популярната аркадна игра Berzerk, на Atari.
Снимка: włodi via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: włodi via Foter.com / CC BY-NC-SA
 • 20-годишният англичанин Крис Станфорд умира, докато играе на своя XBox. Крис често правел 12-часови сесии на играта Halo. При последната такава тромб се откъсва от крака му и тръгва нагоре, достигайки белия му дроб. Така младежът загива от белодробен емболизъм, получен докато играе.
 • Китаец играл в продължение на 27 дни (650 часа) онлайн игра без да спира също се нарежда в този черен списък. За този период от време той приемал изключително малко храна и напитки, като основно се хранел с полу-готова юфка. Причинита за смъртта му са: сърдечна недостатъчност, недохранване, обезводняване и т.н. Специалисти твърдят, че това, което не може да не му се признае е изключителната физическа издръжливост. При подобни условия повечето хора не биха издържали повече от седмица.
 • През 2007 г. друг китайски гражданин издъхва, вследствие на сърдечна недостатъчност, след едноседмичен маратон в мрежата. Това се случило по време на почивните дни, отпуснати за празниците в Китай.

1

 • Известната игра „Старкрафт“ („Starcraft”) също взима своята жертва. Южнокореецът Лий Сеунг Сеоп играе в продължение на 50 часа, след което умира в местната болница от изтощение и дехидратация. Малко преди това да се случи Лий обещава на семейството и приятелите си, че ще се откаже от игрите и ще спре да играе завинаги.
 • 13-годишно момиче издъхва докато играе на своята XBox 360. Ан Лий Кехоу получила сърдечен удар и изпаднала в клинична смърт. Момичето било поставено на живото-подържащ апарат, но не след дълго родителите й решили той да бъде изключен. Така името на тийнейджърката остава в историята на хората загубили живота си докато играят видеоигри, като една от най-младите им жертви.

Има още много подобни примери. Истината е, че всеки от нас може да попадне в капана на видеоигрите, независимо от своя пол или възраст. Ето защо е добре да бъдем предпазливи, когато ние или наш близък се „запали“ твърде много по дадена игра. Забавлението е хубаво, стига да не прекаляваме с него.

Отговор