Най-възрастната жена на света: 117 г. са кратко време

1
най-възрастната жена
Мисао Окава - най-възрастната жена на планетата през 2015 г. на 117-тия си рожден ден.

Какво ли е усещането да си на 117 години?  „Щастлива съм.“ Така отговаря най-възрастната жена на планетата – японката Мисао Окава, на забележителната си годишнина.

Мисао е родена на 5 март 1898 г. в семейството на майстор на кимона. И съвсем подходящо,

на празника си след 117 години, тя е облечена в розово кимоно

с мотиви от черешов цвят. Косата й е украсена с розова маргаритка. През 1919 г. се омъжва за съпруга си Юкио, който напуска тази земя през далечната 1931 г. Двамата имат две дъщери и син, 4 внуци и 6 правнуци.

най-възрастната жена
Най-възрастната жена на света на забележителната си годишнина със семейството си.

Празненството за 117-тата годишнина на Мисао се провежда в дома за възрастни хора в родния й град Осака, където живее в момента. Според хората, които се грижат за дълголетницата, едва през последните месеци е станала малко по-бавна и има проблеми със слуха, но иначе е доста здрава и се храни добре.

През 2013 г. Мисао Окава официално е призната за най-възрастния жив човек на планетата и е включена в Книгата за рекорди „Гинес“.

Запитана как се чувства след толкова години на тази земя, Мисао отговаря: „Всъщност 117 години е доста кратко време“. А на въпроса на какво се дължи дълголетието й,

най-възрастната жена с хумор отвръща: „И аз самата се чудя“

За жалост, “краткото време” на Мисао на Земята е съдено да приключи едва няколко седмици след забележителната й годишнина. На 1 април 2015 г. тя се пренася в един друг свят, където времето има друго значение.

Япония е страната с най-много дълголетници в света – повече от 58 000, по официални данни. Около 87% от тях са жени.

Вижте още: Защо в Япония живеят най-много столетници?

СПОДЕЛИ
Предишна статияВиола Есен: Българската любов на Марлон Брандо
Следваща статияПрофесия пътешественик
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

1 КОМЕНТАР

  1. За съжаление, дните на земята на тази миловидна старица свършиха днес. На 1 април – като на шега. Да почива в мир и дай Боже всекиму нейното позитивно отношение към живота!

Отговор