Петричкия инцидент – войната между България и Гърция

Или как едно изтървано куче вкара България и Гърция във война през 1925 г.

0
Петричкия инцидент
Петричкия инцидент, отразен в американската преса.

През 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война, но не заради териториални претенции или спор за националната принадлежност на мусаката. Причината за военния конфликт между двете държави е меко казано странна. Наричана е Петричкия инцидент и дори е включена в книгата Войната, написана от един от най-известните в света анализатори по история на войната и международната политика – Гуин Дайър.

Какво всъщност се случва? На 19 октомври 1925 г. при граничен пост на прохода Демир капия в Беласица

гръцки граничар изпуска кучето си

и то хуква към България

Изпадналият в паника грък изтичва след четирикракото животно, навлиза в българска територия и след съответното предупреждение е застрелян от българските си колеги. Така между България и Гърция възниква военен конфликт, известен като Петричкият инцидент или Войната за безстопанственото куче.

Теодорос Пангалос
Ген. Теодорос Пангалос

На 22 октомври ген. Теодорос Пангалос, дядо на едноименния бивш министър на външните работи на Гърция, вицепремиер и ръководител на ПАСОК, мобилизира VІ гръцка дивизия, която навлиза на десетина километра в българска територия. Гърците превземат десет български гранични села и тръгват към Петрич, но са отблъснати от пограничната стража и около 4 хиляди доброволци от ВМРО.

В резултат на това, на 29 октомври гръцките войски се изтеглят на своя територия. Военният министър Иван Вълков изпраща военни подкрепления към зоната на конфликта, но изрично заповядва да не се оказва сериозна съпротива.

Вместо това българското правителство отправя меморандум до Обществото на народите, което спира гръцкото нашествие. То също така заклеймява южната ни съседка като агресор и я наказва да плати обезщетение на България в размер на 30 млн. лева.

Петричкия инцидент
Превързочен пункт до Петрич, в който бягащи българи намират закрила.

Равносметката от Петричкия инцидент е следната:

  • 120 убити гръцки войници,
  • двама стражари и няколко цивилни лица, загинали от българска страна,
  • множество опожарени и ограбени български села,
  • отвлечен добитък,
  • разпиляна селскостопанска реколта…

Не е ясно какво се случва с гръцкото граничарско куче, но допускаме, че след инцидента то емигрира в Америка, където отваря гръцки ресторант в нюйоркския квартал Куинс. Няколко години по-късно обаче хлопва кепенци в резултат на лош мениджмънт и така косвено допринася за избухването на Голямата депресия…


Прочетете още:Кучешки номер от времето на Студената война

Отговор