Опра: От фермата до светлините на прожекторите

0
Опра Уинфри
Опра Уинфри

Има много вдъхновяващи примери в живота, които ще ви накарат да погледнете собственото си съществуване в светли нюанси. Те не са просто успелите, заможните, хората с влияние в световен мащаб, които се намират на светлинни години от нас (и географски, и социално). Те са тези, които са съумели да направят едно-единствено нещо – да се изправят, след като съдбата ги е ударила в стомаха с всичка сила. Правилото е едно – следвай собствения си повик. Щом може да се случи на някой, пък бил той и Опра, може да се случи и на нас…

Опра Уинфри е победител в живота и успява да следва призванието си. Коронована като любимка на Америка,

живата легенда на телевизионното интервю

не само с лекота успява да оголи душата на гостите си, но и открито говори за собствения си тежък житейски път. Път, който би препънал мнозина, освен готовите да му се противопоставят с всяка фибра от съществото си.

Опра Уинфри е явление, което не се нуждае от представяне. Но зад това явление стои история, която е ежедневие за някои от нас. Тя е родена на 29 януари 1954 г. в Мисисипи под името Орпа, за което се твърди, че всъщност е сгрешено в акта ѝ за раждане.

Опра Уинфри
Малката Опра Уинфри

Родена в семейство без брак, Опра прекарва по-голямата част от ранното си детство във фермата на баба си, докато майка ѝ е принудена да търси работа далеч от нея. Макар и на невръстна възраст, малката Опра се научава да чете и когато е едва на 3 години вече рецитира пасажи от Библията в местната църква. Тежките условия на живот във фермата не пречат на баба ѝ да я дарява с цялата любов, на която е способна.

Първият сериозен обрат в живота на 6-годишната Опра настъпва, когато родителите ѝ се разделят и тя е изпратена в Милуоки. Там живее с майка си, която по това време работи като домашна помощница. Липсата на любов и грижа тласка момичето към наркотиците. Докато прекарва времето си вкъщи, в очакване на майка си, Опра е системно подлагана на сексуален тормоз от свои роднини, продължил дългите 4 години.

Опра Уинфри
Снимка на бъдещата звезда от училищния албум през 1971 г.
Опустошена емоционално, младата Опра прави опит за бягство от дома си, когато е на 13 години

От Дома за непълнолетни престъпници, където попада, отказват да я приемат, поради липса на свободно място. Безразборният ѝ сексуален живот на тийнейджър я довежда до родилното отделение, когато е на невръстните 14 години. Бебето ѝ загива много скоро, след като е видяло бял свят. А Опра заминава да живее при баща си в Нашвил, Тенеси. Това пътуване отваря нова, по-светла, изпълнена с постижения и успехи глава в книгата на живота ѝ.

Дисциплината и сигурността, които ѝ дава средата на баща ѝ, скоро я превръщат в отлична студентка. Печели награди за ораторско майсторство и рецитали. На 17-годишна възраст започва да работи в местното радио. През 1984 г. е избрана за водещ на телевизионното шоу AM Chicago. Година по-късно стартира собственото си телевизионно шоу, познато в цял свят – Шоуто на Опра Уинфри.

Опра Уинфри
Така изглежда звездата на американската телевизия през 1976 г.

Любовта към това да е в светлините на прожекторите, съчетана с амбициозното желание да създава най-добрия възможен телевизионен продукт, я тласкат към основаването на собствена продуцентска компания. Така през 1986 г. Harpo Productions вече е факт.

В началото на 90-те години Опра заменя познатата схема на ток-шоу програмите и набляга на собствения си усет за духовни ценности, здравословен начин на живот и самопомощ.

Популярността на шоуто ѝ стига върха

В професионалния си път Опра успява да извлече най-доброто от собствения си горчив житейски опит. Инициира кампании, ангажиращи общественото внимание с проблемите на сексуалния тормоз над деца.

Пред Опра неведнъж са заставали топ имена в световната развлекателна индустрия. През 1993 г. интервюто ѝ с поп иконата Майкъл Джаксън събира погледите на стотици милиони пред телевизионния екран. И до днес това остава най-гледаното интервю в историята на телевизията.

Опра Уинфри и Майкъл Джаксън в Невърленд
Майкъл Джаксън покани Опра Уинфри в имението си Невърленд за най-гледаното интервю в историята на телевизията.

Посланията на Уинфри са далеч от евтиното менторство и пластмасова мъдрост. Те са преживяните истини за пътя, които често забравяме. Но с които можем да създадем най-добрите си дни. Дори, когато това изглежда невъзможно.


26 от най-вдъхновяващите цитати на Опра четете тук: Опра Уинфри: „Превърнете раните си в мъдрост”

Отговор