Отново на върха: Българин първи на Европейското по планински автомобилизъм

0

Николай Златков от тима на „Проспийд” спечели Европийската купа в планинския шампионат по автомобилизъм,предаде Българското национално радио. Това се случва 24 години след като друг българин – Илия Чубриков, успява да достигне до почетно място в същата надпревара.

Талантливият пилот триумфира в категория Е1 с изработената изцяло от екипа му реплика на „Ауди S1” с 800 к.с.  Автомобилът е с формите на легенарния Audi Quatro, но е оборудван по съвременна технология за състезателни автомобили. 2 години и половина е времето, нужно на тима на „Проспийд” да преработят старо возило и да го превърнат в машина за победи.

„Този сезон беше изключително труден за нас, но за сметка на това много приятен”, казва Николай Златков, който кани доайенът на българския автомобилен спорт Илия Чубриков да му помага в подготовката.

През изминалия сезон българинът взе участие в седем кръга и в три от тях завърши като победител, припомня dnevnik.bg. Така той записа общо 14 старта през 2014 година.

Златков и екипът му имат покана за участие във Фестивала на скоростта в Малта в началото на декември, а на девети същия месец българите ще бъдат официално наградени за представянето си на планинския еврошампионат по автомобилизъм.

Отговор