Един български оперен певец с десет професии

оперен певец - Димитър Копринков
Димитър Копринков

Оперната музика е неговият живот. Макар понякога да се колебае дали да не се захване с някоя скучна, но уредена работа, която му носи относително сигурни доходи и го придвижва от единия към другия му ден. Но българският оперен певец Димитър Копринков не се предава. Този смел български баритон скача от професия в професия, само и само да може да прави това, което обича – да пее опера. Казано иначе – Митко работи, за да може да работи това, което наистина умее, харесва и в което се влага с цялото си сърце (и глас).

За прехраната, призванието, трудните и любимите работи, сексапила на оперните певци и идеалния живот четете в следващите редове разговора ни с българския оперен певец Димитър Копринков.10372518_10152534399001392_7493949713151477675_n

Митко, с какво се занимаваш в момента?

Занимавам се с музика – класическо и църковно пеене. Освен това работя като барман в блус бар за жива музика и понякога шофьор към една фирма.

Разкажи ни за музикалните си ангажименти.

В момента съм на свободна практика и пея в различни театри, но ми предложиха място в Музикалния театър във Велико Търново. Първоначално с малки роли, а по-късно и като солист на щат, евентуално. Освен това съм част от състава на хор Йоан Кукузел, с който скоро ще имаме концерт в Париж.

Какъв искаше да станеш като малък?

Като малък шофьор на самосвал ми се струваше окей като призвание в живота.

Но стана оперен певец. На колко години беше, когато започна да пееш?
644147_10151970153151392_1043401010_n
Димитър на сцената

Започнах да пея в детския хор на 12 години, но бързо ми омръзна. Като станах на 16 г., леля ми, която е диригент на градския хор в Горна Оряховица, ме прибра и оттам се започна. Завърших средно образование и ме приеха в хора към Музикалния театър във Велико Търново. След две години там и една казарма, на 22 г. кандидатствах в Националната Музикална Академия Панчо Владигеров. Завърших специалност оперно пеене.

Каква беше първата ти работа?

Артист-хорист във Великотърновския музикален театър. Работил съм войник, дърводелец, шофьор, барман, сервитьор, общ работник на строеж, брокер на недвижими имоти и едно лято като тракторист на село.

Имаш ли любима професия сред тях?

Дърводелец. Супер е да твориш нещо с ръцете си. Свършваш работа и виждаш шкаф, който си направил и си доволен. Повечето хора въобще не знаят какво работят, цъкат там по едни компютри цял ден…

 А най-гадната ти работа?

 Една година бях прекъснал с пеенето и се наложи да поработя на един строеж в Арбанаси, на къщата на Красимир Балъков. Това е гадна работа – копаеш канали. Пак опит е, но изкарах два месеца и ми стигат. Иначе това лято на морето. Направо ме разболя. Кофти място, стрес, напрежение… Бях сервитьор и за 2 месеца минаха 25 човека. Бях отслабнал 10-12 кг.

1464098_10152089218076392_182836126_n Как започна да работиш като барман?

След като приключих на морето, разбрах, че в един бар търсят човек, и така…

Не можеш да разчиташ за доходи само на пеенето, трябва да работиш и нещо друго?

Докато съм на свободна практика – не мога. Седем години не съм се занимавал солистично с пеене, а то си иска натрупване.

По колко часа на ден пееш?

Ако съм в репетиционен цикъл, ми се случва по 20-30 часа на седмица. Зависи от ангажиментите. Гледам да репетирам през деня, когато всички са на работа и не ми се е случвало някой съсед да ми направи забележка, но имам колежка, която имаше големи проблеми. Пее хубаво, но във входа й не бяха доволни и дори щеше да си сменя квартирата.

Кое е най-успешното ти участие до момента?

Професионално това е дебютът ми като солист в чужбина в няколко концертни изпълнения на Кармен във Франция. Миналата година една френска импресарка идва тук, прави кастинг и ме избраха.

оперен певец
Българският оперен певец във Франция.
Разликата между това да пееш в България и в чужбина?

Музикално няма разлика – така или иначе трябва да дадеш всичко от себе си. Операта е скъпо изкуство, няма как да се самоиздържа, ако няма помощ от държавата. В Турция например супер много залагат на това – купуват талантливи хора, които да им вкарат държавата в някакви културни рамки. Много мои приятели работят там и са доволни. За музиканти има много привилегии – образованието на децата и здравеопазването е почти безплатно и т.н.

Може ли в днешно време българин да се изхранва с оперно пеене?

За изхранването – не съм чувал някой колега да е умрял от глад. Истината е, че основна част от доходите на певеца са в чужбина. Работещите само в България  са около/под социалния минимум.

Намират ли жените музикантите за секси?

Да, жените намират музикантите за секси, докато не опре до секс (разсмива се).

Как реагират хората, когато разберат, че си оперен певец?

Повечето хора нямат понятие за какво става дума и им е интересно да общуват с мен.

Идеалният живот би бил, ако…

Идеалният живот не е за мен.

Какво би те отказало от музиката?

Аз съм се отказвал от професията на музикант в името на по-уреден живот, но беше грешка. Но от самата музика, не знам… честно, трябва да е нещо много лошо, така че да не дава Господ.

Светът, Копринков, може би щеше да е по-друг, ако повече хора предпочитаха да стиснат зъби, но не и да се откажат от призванието си…


Прочетете още… историята на Лучано Павароти, който избира пеенете пред математиката и футбола

Отговор