Станка Златева: Златното момиче от Крушаре

"Разбрах, че животът е труден и хората са малко лоши", казва спортистката

Битката започва. Станка Златева и рускинята Екатерина Букина застават настървени на тепиха. Съдията дава сигнал и двете веднага се вкопчват една в друга. Следват няколко схватки, а в последната – нашето момиче е яхнало противничката си в центъра на терена и безкомпромисно печели първата част от състезанието.

Кратка почивка и жените се връщат на бойното поле. Борбата продължава, но след секунди Симеон Щерев дотърчава до центъра на кръга, Станка се мята отгоре му и известно време остават прегърнати.

Всичко е ясно

Цялата зала е на крака, чуват се ръкопляскания и възторжени викове, а ръката на Станка Златева пак е вдигната високо над всичко от съдията. Тя отново е номер едно на планетата. Така на Световното първенство по борба през 2011 г. в Истанбул, Златното момиче на България печели петата си титла в този турнир.

Освен на пет световни най-известната ни състезателка по борба е носителка и на шест европейски и два сребърни олимпийски медала.

Станка Златева
Станка Златева

Тя е родена на 1 март 1983 г. в китното село Крушаре в Сливенска област. Независимо от огромните си професионални успехи,

Станка никога не се е срамувала от своя “селски” произход

Обожава родното Крушаре и хората там. “На мене на село си ми е хубаво“ – казва с любов и без капчица поза. Ходенето по състезания и печеленето на медали не я карат да се чувства специална, смята, че с нищо не превъзхожда другите хора и просто “си върши работата добре”.

“Станка Златева съм в борбата, Станка вкъщи е друга“ 

– казва тя. У дома обича да помага с работата в градината и да посреща много гости на барбекю в двора, което тя приготвя. Сама прави домашното вино и суджук на семейството и за нея това е нещо съвсем естествено. Никога не тръгва за състезание без да сложи в багажа си по малко от тези два деликатеса.

Още от малка не обича да носи рокли и други женски атрибути. Ходела с момчетата на футбол, за риба и на езда. Със съжаление отбелязва: “Преди имах много хобита, но сега времето ми е ограничено и не мога да се занимавам с тях“.

Преди години се случвало Станка да участва в аматьорски боеве срещу мъже, които се организирали по селата. Те служели като атракция за местните. Повечето такива битки не се правели на сериозно, а за забавление на хората. Но 2-3 пъти

нашето момиче се е било “истински с мъже“

което впоследствие оценява като грешка. Радостна е, че контузиите и травмите получени тогава не са попречили на професионалната ú кариера.

Малко хора знаят, че обучението ú в спортното училище е започнало с езда. Обожава конете и до днес. С усмивка си спомня за кобилата Силвия, която била на баща ú. В момента има две собствени, които с огромно удоволствие язди в свободното си време.

“Обичам конете. Те ме успокояват“

– споделя Станка Златева. Другото, което ú носи истинско спокойствие и наслада е природата. Прави ежедневни преходи в планината и това я зарежда психически и физически.

Бащата на Станка бил човекът, който я мотивирал най-много. Още преди да започне да се занимава с борба, той ú казвал, че тя ще покори света“Беше прекалено критичен към мене и в същото време така ми говореше, че винаги да искам да побеждавам и да не го разочаровам“, споделя Станка. За съжаление той умира през 2006 г., точно когато

тя печели първата си световна титла

– на първенството в Гуанджоу, Китай. Там Златното момиче на България, детронира петкратната световна шампионка от Япония – Киоко Хамагучи.

Другият важен мъж в нейния живот (и най-вече кариера) е дългогодишният ú треньор Симеон Щерев. Среща го, когато е на 22 години и е на път да се откаже от борбата. Той подигравателно ú казва, че тя нищо не разбира от борба и “не знае да се бие”, а на свой ред тя му отвръща: “Като си толкова отворен, вземи и ме научи“. Така и става. Благодарение на него Златева започва да печели медал след медал и става най-добрата състезателка по борба в света.

Станка Златева
Станка Златева. Снимка: infonews.bg

“Без него нямаше да стигна дотук. Той ни научи да обичаме борбата“

– казва с трепет тя. Станка мисли след време да последва примера му като треньор и вече има диплома за това.

Съдбоносна за нашето момиче се оказва Олимпиадата в Лондон през 2012 г., когато тя уверено достигна до финала, но не успя да победи в него и да вземе златото. Остана на втора позиция и въпреки че за спорта и всички българи това е страхотен успех, за самата Станка се превръща в огромно разочарование.

След “провала” тя рухва психически и физически

И въпреки че осъзнава, че “няма как винаги да си първи” и “не може всички да са първи”, решава да се отдаде на заслужена почивка, която отнема повече от предвиденото за това време. А нейният треньор – Симеон Щерев е изгонен от Българската Федерация по борба след тази Олимпиада.

Станка смята, че “в спорта психиката е много важна, затова едни издържат, други не“. За наше щастие след близо 2 години, прекарани далече от тепиха – тя се завърна триумфално и спечели шестата си европейска титла на първенството във Финландия през 2014 г. Когато подновява тренировките си, категорично отказва да работи с нов треньор и след тежки преговори с Федерацията си извоюва правото да пътува по лагери с Щерев заедно с отбора на Азербайджан, който той подготвяше за Европейската Олимпиада в Баку през 2015 г.

По време на дългата “почивка” Златното момиче научило нещо много важно:

Когато си почивах, всъщност не си почивах, а се занимавах с много други неща. Разбрах, че животът е труден и хората са малко лоши”

– казва с леко разочарование тя.

С типичното за нея чувство за хумор Станка често се шегува, че хората се страхуват да не ги набие, защото е много “яка”. Но тази внушителна физика не ú пречи да носи

чувствителна и крехка душевност

“Всичко си изживявам, плача си редовно…“ – споделя в интервюта тя. Често ú се налага да крие истинските си чувства, защото “хората очакват да ме виждат винаги усмихната, все в добро настроение.“

А ако я попитате как едно толова нежно и красиво момиче решава да отдаде живота си на това да се бие – тя веднага ще ви контрира и ще ви обясни, че “борбата не е бой. Не е само мускули и сила. Тя е качества, умения, техника.“

Станка Златева
Станка Златева на тепиха. През 2016 г. тя се отказа от състезанията си и стана треньор.

Много държави са предлагали огромни суми на Станка Златева, за да се състезава за тях. Но тъй като за нея “парите не са толкова важни” и “много обича България“ – тя твърдо отказва.

Според шампионката освен загубите, победите също понякога могат да се окажат тежко бреме. Има случаи, в които големите очаквания и постоянното внимание към нея я изморяват и натоварват.

Любовта в момента не е приоритет за Станка. За нея, както и за повечето спортисти, е трудно да изгради стабилна връзка, заради постоянните пътувания по лагери и състезания. Освен това има и високи изисквания за човека, с когото да създаде семейство. В интервюта тя признава:

За мен влюбването и любовта идват след като опозная човека. Мъжът до мен трябва да има по-силен характер от моя и да знае какво иска от живота. Не обичам високомерни и надути хора. Той трябва да е скромен и добър човек, но и да е упорит и отговорен.”

Вярва, че “ако ú е писано“

ще срещне своя принц

и си пожелава поне 2-3 деца. Станка признава, че много трудно допуска нови хора до себе си. Приятелите ú са доста, но основно такива, с които е израснала заедно от дете и съученици от спортното училище. “Тези хора ме познават преди да стана “Станка Златева”. Те ме познават такава, каквато съм, другите ме гледат като “ШАМПИОНА Станка Златева“, като някой известен” – споделя тя.

Всяка свободна минута прекарва заобиколена от близките си хора в домашна обстановка. На заведения ходи много рядко, само ако има конкретен повод.

Приятелите и роднините са

най-важното нещо на света за Станка Златева

За страхотния си чар и неподправена красота, Станка не полага специални усилия. Маникюр и грим на тепиха нямат място, а по лагерите ходи разчорлена: “никога не си оправям косата, но това не прави впечатление на никого там”.

През 2013 г. Златева стана част от популярното риалити предаване VIP Brother и грабна поредната си титла. Естествено, шампионката спечели категорично отличието Любимата звезда на България. Участието ú във формата се оказа по-голямо предизвикателство за нея от битките на тепиха. В интервюта каза, че влиза в къщата на големия брат, “за да видят хората какъв човек е”.

Тя нямала какво да крие и иска да я видят извън почетната стълбичка – в реалния живот. В шоуто състезателката се прояви като добра домакиня, много весел и изключително прям човек. Станка показа още, че липсата на поза и високомерие е възможна дори при човек с грандиозни успехи като нейните.


Вижте още… историята на Никола Станчев – първият ни олимпийски шампион, който също е борец

Отговор