Витрините на соца през обектива на Дейвид Хлински

0
витрините
Витрина в Краков, Полша.

В края на 80-те и началото на 90-те фотографът Дейвид Хлински пътува в Източна Европа. Това, което хваща окото на американеца са витрините на магазините в тогавашния соцблок. Роденият в малко градче в щата Охайо през 1947 г.  Хлински не е виждал подобни гледки. Може би това го провокира и мотивира да заснеме повече от

стотици кадри на витрините на магазините

в страните от Източна Европа.

Днес, повече от 25 години по-късно, фотографиите на Дейвид Хлински са достъпни за широката обшественост, благодарение на наскоро издадената книга Window-Shopping Through The Iron Curtain. В нея американезът публикува 170 уникални снимки годините, в които е посетил Полша, Чехословакия, Унгария, Югославия, Източна Германия и Съветския съюз. България също е представена в тази интересна книга с фотографии от от Габрово, София и Пловдив.


витрините
Ателие за поправка на чадъри в Пловдив и магазин за дамски шапки в Югославия през 1989 г.

По време на пътуванията си в Източна Европа американецът е впечатлен от икономическите и културните различия. Хлински обаче попада в интересна среда на хора на изкуството, които мислят извън рамките на социализма. Фотографът определя престоя си в Източна Европа (и най-вече в Полша) като преживяване, променило живота му.


Вижте още… какво разказва за времето на соца писателката Милена Фучеджиева


Книгата му с фотографии от социалистическите държави Window Shopping Through the Iron Curtain е издадена от Thames and Hudson и може да се намери на цената от £14.95. Вижте повече снимки на витрините на магазините в соц България и останалите държави от района, заснети от Дейвид Хлински, в галерията по-долу.

Отговор