Черното вече не е класика само в гардероба. Представяме ви 10 достойни заместника на малката черна рокля в кулинарията. При това – те не само привличат вниманието на трапезата, но и се грижат за елегантната ви талия. Досущ като кройките, излезли изпод ръцете на прочутата Коко Шанел. Ако беше жива, сигурни сме, че щеше да е сред първите последователи на новата черна мода в био храненето! А именно…

1. Чиа

Храна и лекарство още за древните маи, инки и ацтеки, днес семената й са известни като „храна за бягане“, защото дават издръжливост и енергия. Това е най-големият вегетариански източник на омега-3 мастни киселини, а също и на калций, фибри (от значение за метаболизма), бор и желязо.

chia-seed

2. Черна леща

Позната и като „белуга“, защото след сваряване прилича на хайвер от хищната риба (който пък е една от най-скъпите храни в света). Черната леща също е много ценна – особено ако имате нужда от прием на желязо. Една чаша от нея ви дава към 8 мг от микроелемента, което е почти половината от дневната доза за жените. Получавате още: фибри, които ще понижат холестерола ви и ще подобрят имунната ви система, и белтъчини, отличен източник на енергия и стабилизатор на кръвната захар.

 

black-carrots3. Черни моркови

Предлагат много антоцианин (естествен хранителен пигмент). Тъмните на цвят храни са по-богати от останалите на този антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства и намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.

А черният вид моркови, произхождащ от Далечния и Близкия Изток, всъщност е предшественик на популярната днес оранжева версия. И се завръща на трапезата ни, защото нови изследвания доказаха, че забавя растежа на раковите клетки с до 80%!

4. Черна соя

Съжаляваме, едемаме, имаме си нов любимец! Черната соя съдържа повече протеини, фибри и антоцианини. И е с повече полза при понижаването на холестерола, твърдят японски учени. Според техни колеги от Корея пък, консумацията й намалява риска от тромбоза дори по-ефективно от жълтите или зелените соеви зърна.

5. Черен боб

Една от най-вкусните и най-евтините супер храни е идеална енергия за бъбреците (както и останалите черни бобови храни). Ципата на черните му зърна е заредена с биофлаваноиди, а те са ценен съюзник в предпазването от рак.

beans

1
2
Следваща страница
СПОДЕЛИ
Предишна статияМладоженци на Бузлуджа
Следваща статияChilli Hills Farm: Опасно люто с Боряна и Сандо
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор