Chilli Hills Farm: Опасно люто с Боряна и Сандо

Как Александър Кюркчиев и Боряна Божилова създават уникалните си ферма и лаборатория за люти чушки и сосове

люто
Опасно люто и в България.

Александър (Сандо) и Боряна разбиват всички стереотипи. Те са градски тип хора, които са избрали живота на село. Отглеждат най-лютите чушки в света, за които говорят с любов и респект. Възприемат себе си като мисионери, чиято цел е да популяризират лютивата култура в България и създават Chilli Hills Farm – малка ферма за отглеждане на редки сортове люти чушки в село Кокаляне в подножието на София. В лабораторията приготвят най-разнообразни сосове, които вече пътуват към различни краища в Европа.

люто
Боряна и Сандо
КАК СЪЗДАДОХТЕ ФЕРМАТА?

САНДО: Започна без да бъде планирано. Дълги години живях извън България и реших да се прибера и изнеса извън София. А любовта ми към лютите чушки и тази култура ме доведе до тази идея. Докато бях в Англия, живях между карибци, индийци и мексиканци, а от малък съм супер фен на лютото. Видях колко е богата тази култура, а след като се върнах в България осъзнах колко ми липсва този тип храна и стана така, че всеки път трябва да ходя като гастърбайтър, за да се снабдявам с нея. И така го реших – да се пробваме да направим нещо тук в България.

БОРЯНА: Аз в това занимание виждам по-скоро стремежа да се сбъдне една мечта. В случая това е мечтата на Сандо. Преди няколко години, когато се запознахме, той ми сподели за този бизнес, който иска да развие, но

той по-скоро се основава на самата любов към лютото

както и отглеждането на лютите чушки. Хареса ми самата идея и целия план, който беше готов в неговата глава. Когато стартира, аз бях на правилното място, в правилния момент и с най-голямо удоволствие се включих в този проект. Въпреки че аз реално дълги години не ядях люто, Сандо ме научи. Започнахме да отглеждаме различни сортове люти чушки, които са най-лютите в света, както и много трудни за отглеждане, същевременно и много красиви.

КОЛКО СОРТА ЛЮТИ ЧУШКИ ОТГЛЕЖДАТЕ?

САНДО: Вече дори не ги броим. Постоянно допълваме с нови сортове, супер феновете ни съдействат с техния опит и продукти. Имаме представители на почти 35-40 сорта чушки.

В лабораторията на Chilli Hills Farm  се сливат магията и експлозията от различни аромати и вкусове! Тук естествените науки и кулинарното изкуство буквално осъществяват най-порочните си мечти, за да сътворят греховните сосове, които изпълват малките невинни стъклени бурканчета!

КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО В ОКОТО ТИ ВЛЕЗЕ ДОРИ И КАПЧИЦА ОТ ЛЮТИТЕ ТЕЧНОСТИ, КОИТО ПРИГОТВЯТЕ В ЛАБОРАТОРИЯТА?

САНДО: Това ми се случва постоянно!

БОРЯНА : /смее се/ Плаче се…

САНДО: Вече явно имам изградена имунна защита. Положението е доста тежко – сълзи и сополи. В началото, когато започнахме, всичко се приготвяше в кухнята ни. В момента, в който започвах да се вихря, всичко живо излизаше навън – кучета, котки, майки, жени…

БОРЯНА: Визира мен и котката, плачейки се изнасяхме!

люто
Към лютото трябва да се отнасяме с респект и внимание.

САНДО: За това решихме да направим тази лаборатория. Аз там работя със специална маска, както и противогазова маска, която обаче в някои от случаите не помага, все едно я нямаш.

КОЯ Е НАЙ-ЛЮТАТА ЧУШКА В СВЕТА? ОТГЛЕЖДАТЕ ЛИ Я?

САНДО: Да, Carolina Reaper се казва. Нейно Величество най-лютива. Всъщност класацията на top 10 я имаме цялата. Чушката Naga държеше 6 години първото място, но след това три сорта чушки я задминаха в рамките на 2 години.

ПО КАКВА СКАЛА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЛЮТИВОСТТА НА ЕДНА ЧУШКА?

САНДО: И аз постоянно си задавам този въпрос. Трудно се определя, но си има стандарти.

БОРЯНА: Много е смешно, когато ходим по различни фестивали и хората, които срещаме редовно казват – „Аз ям много люто.“ Отговарям им – „Моля ви, внимавайте, това е направо смърт!”. Хората са много смели, но винаги сме се подсигурили с чаши прясно мляко.

САНДО: Има регистриран случай с

починал човек от люто

Това е една 25-годишна жена, която участва в състезание в Индия, но тя е изяла повече от 20 броя от най-лютите чушки в света.

А ВАШИТЕ МАЗОХИЗЪМ И ЛЮБОВ КЪМ ЛЮТОТО ДОКЪДЕ СТИГАТ?

БОРЯНА: (смее се) Неговият мазохизъм стига до слагането на чушки Naga в салатата вечер.

САНДО: Реших да се направя на голям мъж и да пробвам най-лютия бъргър в света. Това се случва в Брайтън, Англия. Бях чувал за едно тайно място, което го държи колоритен дебел чичко. Един ден след сутрешното кафе мой близък приятел ме заведе там. Предварително подписах декларация, че поемам цялата отговорност. Цялата стена на заведението беше облепена със снимки на такива, които буквално са припаднали по улиците, имаше и с хора, които ги откарват с линейки.

След изяденото от мен количество, прекарах пет часа в една стая, завит с десет одеяла и кофа до леглото ми. Това са едни от най-кошмарните ми часове в живота, а бях изял две хапки сандвича. До последно си мислех, че ще е много интересно и смешно преживяване, а то стана така все едно са ме ударили в стомаха и не можех да се прибера у дома.

БОРЯНА: Точно поради тази причина подписването на декларация е задължително нещо, защото наистина е доста опасно. Ние също сме карали хората да подписват такива декларации.

КАКВИ СА СМЕЛЧАГИТЕ, КОИТО ИДВАТ ПРИ ВАС, ЗА ДА ОПИТАТ ТЕЗИ ЛЮТИ ЧУШКИ?

САНДО: Много са смешни, когато дойдат и кажат – “Е, баба ми, ако знаеш какво люто прави”. Това е типичен лаф за всеки един, който няма никаква представа с какво ще се сблъска.

люто
Различни видове люто.

БОРЯНА: Аз вече почти се отказах всеки път да им обяснявам, че това са смъртоносни видове чушки. Имахме един случай с чушката Trinidad Scorpion. Появи се едно момче, което я изяде на два пъти. След това само му давах чаши с прясно мляко, които той изпиваше на екс, за да може да притъпи лютивостта.

САНДО: Той всъщност беше дошъл с тази мисия. Да изяде въпросната чушка.

БОРЯНА: Справи се мъжки. Имаше друг случай с един мъж, който дойде, изяде лютата чушка и си тръгна, повече не се появи.

САНДО: Иначе що се отнася до скалата за лютивост ние се ръководим от тази, която е официално базирана на генетичната информация за всеки един продукт, който отглеждаме, защото всяка чушка в нашата градина е типичен представител на сорта, към който принадлежи. Нашата система е от 0 до 10 (люто, средно люто и много люто).

КАК ГЛЕДАТ НА ВАС СЪСЕДИТЕ В СЕЛОТО? НАМИРАТ ЛИ ВИ ЗА ОСОБЕНИ?

САНДО: Още ни мислят за особени. Трудно им е да проумеят това, което правим и не се и опитват да го разберат.

БОРЯНА: Нямат никаква идея какви сортове отглеждаме. Техните представи стигат до сортовете Шипка и Рибка.

люто
Люто. Наистина люто.

ГОВОРИМ ЗА ТОВА КОЛКО СА ЛЮТИ, НО КАКВО ДРУГО СА ЧУШКИТЕ, КОИТО ОТГЛЕЖДАТЕ?

САНДО: Най-грабващ елемент е ароматът им!

БОРЯНА: Те са и много красиви.

БОРЯНА, КАКЪВ Е ТВОЯТ ДОСТЪП ДО ЛАБОРАТОРИЯТА?

БОРЯНА: Преди няколко дни влязох в ролята на пчеличка и опрашвах растенията. Когато гледаш растения в лаборатория се налага да правиш и такива неща. Гледам да не стоя много там, въздухът има специфичен аромат и се усеща, че е лют. Или кихам, или ми сълзят очите.

САНДО: Имаме малка лаборатория със специални лампи. Правим различни експерименти, опрашваме цветовете на един и същ вид, за това и Боряна влиза в ролята на пчеличка.


Вижте още… Българин сред световните топ дизайнери на сърф облекло


САНДО, КОЛКО НАЙ-ДЪЛГО СЕ ЗАДЪРЖАШ В ЛАБОРАТОРИЯТА?

САНДО: Зависи какво правя. Ако се занимавам със сосовете, това е смърт, защото има термична обработка и се появява пушек, не се живее дълго там, ако само опаковам, може и цял ден, но пак си има кихане и сълзи.

Обаче ми действа супер добре. Пускам си готина музика, заобиколен съм от бурканчетата, в които сме вложили 3 години труд и виждам една осъществена мечта около себе си, която ме кара да се чувствам щастлив, защото всичко тръгна само от една идея.

люто
Фермата на Боряна и Сандо.
КАК ЩЕ РЕАГИРАТЕ НА ХОРАТА, КОИТО ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ВИ КОПИРАТ?

САНДО: Конкуренцията е супер позитивно нещо. Доказва ни, че това което правим, може да се видоизменя, да търсим нещо по-различно.

БОРЯНА: Конкуренцията те кара да мислиш креативно, да излезеш от зоната си на комфорта и да се развиваш.

С КАКВО ЕКСПЕРИМЕНТИРАТЕ В МОМЕНТА?

БОРЯНА: Правим люто сладко. Във фермата отглеждаме и сини сливи, сладкото, което направих е комбинация от тях и люти чушки. Много е трудоемко, но съм горда.

САНДО: Идеята беше на Боряна, много добре й се получи. Комбинацията е жестока.

БОРЯНА: Обмисляме и една концепция около българската лютеница, все пак става дума за лютеница, т.е трябва да бъде люта, а повечето са сладки. Винаги може да се разнообрази вкуса с едно хубаво Habanero!

СПОДЕЛИ
Предишна статияЧерното е новото зелено в био храненето
Следваща статияИстината за смъртта на Клеопатра
Радослава Топалова
В първи клас исках да стана космонавт, а след това да танцувам с пера по тялото, точно като онези наперени жени от пищните италиански телевизионни предавания. И двете бързо отминаха – не бих издържала тестовете на НАСА, както и да се разхождам по пухове и чорапи на сцена, но някак естествено музиката и изкуството са част от живота ми. У дома гости се посрещаха на фона на Queen или класическа музика. Продължавам тази традиция. Животът ми е колоритен, но си е мой. Ще ви запознавам с хора, които смятам, че са вдъхновяващи, смели, умни, талантливи и органични. Ако ми се доверят, значи са ми повярвали. Правила съм стотици радио интервюта – добри и направо ужасяващи, с някои се гордея. Срещите с различните хора са като психологически експерименти – трябва да ти стиска, но и да знаеш, че не знаеш какво те очаква!