blackcurrant6. Черен ориз

Наричан още „императорски“ (присъствал на величайшата трапеза тъкмо заради хранителните си свойства), черният ориз е богат на антиоксидантите, които се срещат и в горските плодове, но в по-малки количества, и съдържа повече фибри и полезни вещества (като витамин E например) от белия и кафявия.

 

mushrooms
7. Черни гъби

Съставките на шийтаке, черен тромпет и други сортове черни гъби стимулират имунната система. Едва ли ще ви изненадаме и с високото съдържание на антиоксиданти.

8. Черен сусам

Откриваме го в различни бисквити, зърнени храни, сладоледи и дори рибни ястия. В сравнение с белия си събрат е по-ароматен и богат на хранителни вещества като калций (1 г съдържа към 85 мг от минерала), фосфор, желязо и магнезий.

9. Черен чесън

Само изглежда странно, а в действителност тази ферментирала версия на чесъна има два пъти повече антиоксиданти от обикновения такъв. Вкусът му е сладък, наподобява малко захарния сироп меласа, което позволява да се развихрите с експериментите в кухнята! Текстурата му е лека, почти като на желе, и направо се топи в устата. Не на последно място – черният чесън не оставя лош дъх.

10. Черна паста

Оцветена е с мастило от калмари, което, също като черните моркови, може да забави растежа на раковите клетки. Кулинарните му предимства пък се дължат на характерния му дъх на трюфели.

Да ви е вкусно!

lunch

Предишна страница
1
2
СПОДЕЛИ
Предишна статияМладоженци на Бузлуджа
Следваща статияChilli Hills Farm: Опасно люто с Боряна и Сандо
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор