Лепа, Цеца и печените прасенца

Зако сръбската кухня, музика и култура продължават да са все така популярни в Западна България?

Сватба в Западна България. Младоженецът поздравява булката с песента “Ти си мъртва за мене” на Шабан Шаулич. Невестата обаче му връща музикалния жест със „Сто живота” на Весна Змиянац.

Не е виц, а действителен случай. Сръбската музика е изключително популярна в Западна България, където сватба, селски събор или градски празник без „сърбежи” не минава.

Защо ли сме толкова привързани музикално към западната ни съседка?!

Може би, защото Югословия беше лидер на Движението на необвързаните и умело лавираше между двата блока – НАТО и Варшавския договор. Съседите ни разполагаха със стоки, които липсваха у нас. Търговията обаче процъфтяваше на импровизирани събори в гранични села като Стрезимировци и Славчето, където срещу германски марки можеха да се купят дънки, касетофони и всякакви дефицитни джунджурии.

Сериалът "Горещ вятър” разказва историята на Боривое Шурдилович – Шурда.
Сериалът “Горещ вятър” разказва историята на Боривое Шурдилович – Шурда.

Сръбският сериал Горещ вятър бе тотален хит през 80-те години.

Казват, че Тодор Живков прекъсвал всякакви заседания, за да гледа Шурда и неговите перипетии.

А и някак си сръбските телевизионни програми се промъкваха през нашите антени. А шоутата им веселяшки, пеят за любов, мъка, махмурлук… все близки неща и на разбираем език.

Сръбските звезди май са оригиналът на сегашните наши фолк диви – и като поведение, и като външност. А и най-често песните на съседките ни са или направо преведени, или просто мелодията е взета назаем.

Лепа Брена ще пее отново пред родна публика този октомври.
Лепа Брена ще пее отново пред родна публика този октомври.

Най-успешният концерт в България за всички времена се води този на Лепа Брена. Сръбската дългокрака хубавица събра повече от сто хиляди фенове преди 25 години на националния стадион Васил Левски. Кацна с хеликоптер като западна звезда.

Отговор