Американец продава “Български кръвен чай” срещу грип

0

Преди време ви разказахме за млечно-киселата напитка Lozak, базирана на българското кисело мляко, която през 20-те години на миналия век се радва на невероятен успех в Америка и е предписвана като панацея срещу всякакви стомашни неразположения. Както се оказва Lozak не е единственият пенкилер, маркетиран с името на България по това време. През 1921 г. предприемчив американски бизнесмен от Питсбърг, Пенсилвания със звучното име Хенри Фон Шлик започва да продава чай, наречен Bulgarian Blood Tea.

Хенри Фон Шлик
Хенри Фон Шлик

Фон Шлик създава продукта около 1914 г. след близо 20 години тестове, по рецепта, дадена му от някой си Борис Марокев. Чаят е рекламиран като “най-доброто средство за пречистване на кръвта и регулатор на здравето днес”. Фон Шлик твърди, че чаят помага срещу болки в стомаха и бъбреците, при проблеми с кръвта и ревматизъм и освен всичко това премахва отровите от тялото.

Сестри от американския червен кръст се грижат за заразени с грип пациенти във временен приют, организиран в общинския аудиториум на Оукланд, Калифорния по време на пандемията през 1918 година. Производителят на Bulgarian Blood Tea Хенри Фон Шлик твърди, че напитката действа превантивно при грип.
Сестри от американския червен кръст се грижат за заразени с грип пациенти във временен приют, организиран в общинския аудиториум на Оукланд, Калифорния по време на пандемията през 1918 година. Производителят на Bulgarian Blood Tea Хенри Фон Шлик твърди, че Bulgarian Blood Tea е помогнал на десетки хиляди болни от грип да оздравеят.

Шлик също така твърди, че по време на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала света в периода 1918-1920 г., Bulgarian Blood Tea е помогнал на десетки хиляди болни да оздравеят.

SCAN0695 copy
Реклама на Bulgarian Blood Tea от 1928 г.

Каква е рецептата за този изумителен чай, за който никой в България не е чувал? Според реклама от 1928 г. Bulgarian Blood Tea съдържа “само чисти билки с изключителни медицински качества, събрани от полята, планините и долините на Европа, Азия и Африка.” Друга, далеч по-точна информация намираме в дело, заведено срещу Хенри Фон Шлик и компанията му Marvel Products през 1934 г. Както се оказва Фон Шлик не е нищо друго освен поредният шарлатанин, който продава зелен хайвер на наивниците. След като прави анализ на Bulgarian Blood Tea, американският съд установява, че в него няма нищо българско, освен заглавието му.

Screen Shot 2015-06-01 at 23.18.59
В друга реклама на Bulgarian Blood Tea се твърди, че той е спрял разпространението на грипа в Питсбърг повече от всяко друго лекарство.

Напитката съдържа 10,3% магнезиев сулфат (мощно разхлабително, известно още с името английска сол), листа от сена, листа от мечо грозде, кора от сафрол, екстракт от сладник, листа от пълзящ пирей, цвят от бъз, цвят от лавандула, семена от див копър и семена от анасон. На 26 септември, 1934 г. съдът нарежда всички налични количества Bulgarian Blood Tea да бъдат изтеглени от пазара и унищожени. Така приключва близо 20-годишната одисея на Хенри Фон Шлик и неговия магически “български кръвен чай”.

Отговор