Българка твърди, че е наета да убие кмета на Ню Йорк

0
българка - убийство
Новината за арестуването на Цонева е на първа страница на в. Лос Анджелис Таймс от 8 август, 1967 г. Набелязаната жертва е градоначалникът на Ню Йорк.

Българка е арестувана във връзка с информация за планирано убийство на кмета на Ню Йорк. Новината за задържането на медицинската сестра Пенка Цонева се появява на първа страница на Лос Анджелис Таймс от 8 август 1967 г.

Това е размирно време в американската история. Заглавията на вестниците дискутират войната във Виетнам, която тогава е в апогея си, първата пълна снимка на Земята, направена от космоса с помощта на апарата Lunar Orbiter V на 8 август 1967 г. и расовите размирици в Детройт.

Джон Линдзи
Кметът на Ню Йорк Джон Линдзи през 1967 г.

Поводът за последното е полицейска акция в нелегален бар, където клиентите празнуват завръщането на двама чернокожи войници от Виетнам. Полицаите се

опитват да арестуват всичките 80 гости

стига се до сблъсъци, които продължават пет дни. Загиват 43 души, а над 100 души са ранени. Националната гвардия и полицията арестуват над 7 хил. души. Президентът Линдън Джонсън назначава т.нар. комисия Кернер, която да разследва причините за расовите размирици в Детройт.

За неин заместник председател е назначен кметът на Ню Йорк Джон Линдзи, който заема този пост в периода 1966-1973 г. Ето защо, когато в началото на август 1967 г. една българка отива във ФБР и признава, че е била вербувана да го убие, властите взимат този сигнал доста на сериозно. А вестниците имат нова сензация.

Какво всъщност се случва?

българка Пенка Цонева
Пенка Цонева на влизане в полицията на Ню Йорк на 8 август, 1967 г.

40-годишната българка Пенка Цонева

твърди, че са ú били предложени $20 хил. да убие Джон Линдзи. Цонева, която е медицинска сестра, разказва, че в началото на юни 1967 г. Робърт Лейси, собственик на магазин в Източен Харлем, ú дава пистолет 32-ри калибър и кутия с патрони.

38-годишният Лейси ú обещава $20 хил., ако убие въпросния градоначалник по време на някое от посещенията му в Харлем. Цонева отива във ФБР без предварителна уговорка. Тя съобщава за конспирацията, но разследващите установяват, че няма нарушение на федералните закони и предава случая на полицията в Ню Йорк.

Детективи успяват да стигнат до Лейси, който признава за съществуването на споменатия пистолет. Неговата версия е различна. Той твърди, че не е вербувал Цонева, а просто ú е продал пистолета за цената от $105.

Името на Лейси изплува в полицейските регистри. Магазинерът е арестуван преди за фалшификация на документи, кражба и нарушаване на условията за предсрочно освобождаване от затвора. Този път той попада под ударите на закона за незаконна продажба на оръжие, а българската медицинска сестра – за нелегалното му притежание.

американски съдия
Съдията Джордж Балбах от съда в Куинс нарежда психиатрична експертиза на Цонева.

Властите в Ню Йорк предприемат

разследване по случая с Цонева

Съдията Джордж Балбах нарежда да бъде извършена обстойна психиатрична експертиза на българката.

Цонева живее в Ню Йорк от 1964 г. Оказва се, че през 1953 г. е лежала в психиатрия в град Саут Бенд, Индиана. Ето защо властите решават, че сценарият с убийството на кмета Линдзи съществува единствено във въображението на арестуваната българка.

“Няма доказателства за никакъв заговор. Не вярвам, че от това ще произлезе нещо в бъдеще”, казва Джино Галина, заместник областен прокурор на Ню Йорк.

Самият Джон Линдзи отказва какъвто и да е коментар по случая, а след първоначалния медиен шум, случаят с Пенка Цонева потъва в забрава.

Вите още: Българи отвличат самолет в Америка

Отговор