Загадка: защо мъртва змия продължава да хапе

0
Мъртва змия
Мъртвите змии също хапят, понякога с трагични последствия

Може ли мъртва змия да ухапе? Да. И понякога с трагични последствия. Звучи като филм на ужасите. И за всеки потърпевш такова изживяване със сигурност е най-меко казано нещо кошмарно. А ако има късмета да оцелее, едва ли ще може да го забрави.

През август 2014 г. един китайски готвач влезе в новините. Човекът работел в кухнята на престижен ресторант. Обезглавил индонезийска плюеща кобра, за да приготви от вкусното ѝ и абсолютно безвредно месо деликатесна супа. Двадесетина минути по-късно решил да почисти отпадъците, сред които и главата на вече сготвената змия. И изненадващо тя го… захапала. Освободила цялата невропаралитична отрова. В рамките на няколко минути човекът починал, преди да успеят да му инжектират противоотрова.

Оказва се, че това далеч не е първият подобен случай. През 1999 г. едно американско медицинско списание описва пет случая на пациенти, ухапани от мъртви гърмящи змии. Преди това отровните влечуги били застреляни, смачкани или обезглавени. И въпреки всичко, след известно време успели да захапят. А още през 50-те години американски зоолог, специалист по гърмящите змии, предупреждава, че влечугите са опасни до около час след смъртта си.

мъртва змия
Една мъртва змия може да е също толкова опасна, колкото и живата

Загадката на хапещата мъртва змия

Експертите не са единодушни защо определени змии, при това отровни, продължават да хапят и след като животът им е бил отнет. Някои научни предположения твърдят, че е възможно рефлексът за ухапване да се активира от механични дразнения. Според други обяснения, метаболизмът на влечугите е значително по-бавен от този на бозайниците и по тази причина тъканите им, включително мозъкът, се запазват живи и функциониращи доста след като притокът на кислород към тях е прекъснат.

Независимо каква е точната причина за смъртоносното отмъщение на змиите, решението засега е само едно: стойте далеч от мъртви влечуги, особено ако са отровни! Една мъртва змия понякога може да е изненадващо по-опасна от живата си посестрима.

Вижте как се движи разкъсана на три парчета гърмяща змия:

А на този линк можете да видите как друга обезглавена гърмяща змия се опитва да хапе:

Ако твърде много ви е страх от пълзящите влечуги, може би ще се зарадвате да научите къде на Земята няма змии

Разбира се, няма да пропуснем да ви запознаем и с основните съвети за това какво да правите при среща със змия

СПОДЕЛИ
Предишна статияМечтаете ли за замък в Тоскана?
Следваща статияДа пробягаш Стара планина за 5 дни
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор