Вината да бъдеш майка – как да се справим с нея

Нека да обичаме повече и да съдим по-малко - важи за другите и за себе си

вината да си
Да бъдеш перфектният родител... изглежда толкова непостижимо.

Всяка добра майка рано или късно опира до вината. Но не в смисъл: “Ах, каква ми е вината, че са хубави вината”, защото чаша или дори бутилка вино (ако не кърмиш), понякога може да е част от решението, но не описва проблема.

Малко вина може да е здравословна – показва, че майката иска да даде най-доброто на своите деца. Но ако e в повече,26638222_10213435911865122_1747446149_n

вината може да е задушаваща

да обгърне като гъста черна мъгла цялото семейство. И ето тук е причината за тази прословута вина – желанието да сме перфектните майки.

Но да бъдем сериозни – наистина ли вярваме, че това е постижимо? Дори и за най-елементарните моменти в отглеждането на едно дете има поне две коренно противоположни теории, подкрепени от медицински лица, психолози и разни други специалисти по родителски грижи. Така поводите за чувство на вина за един родител (и в частност за повечето майки) стават много.


Безкрайните поводи за вина


1. Начинът на раждане

Чувстваш се виновна, ако не успееш да родиш естествено. Или ако си решила да избереш цезарово сечение и пълна упойка заради страх от болката.

 2. Кърменето

Чувстваш се еднакво виновна, ако избереш адаптираното мляко, защото не си дала най-доброто, и ако кърмиш детето си две години заради опасенията, че ще развие Едипов комплекс.

3. Следродилната депресия

Не можеш да се начудиш как е възможно да имаш толкова желано и перфектно бебе, а не можеш да се зарадваш на новите си 20 килограма отгоре, на социалната изолация, невероятните колики и поне двучасовия безспирен рев.

4. Ранното развитие

Водя го на гимнастика за бебета, на театър, играем по метода на Мария Монтесори и Валдорф, четем книги за Космоса и сглобяваме лего. Все още обаче не може да кара кънки и да рецитира стихове, всичко бързо му омръзва. Дали пък не трябва да го оставя без играчки, за да развивам въображението му?

26755408_10213439781521861_708050372_n

5. Храненето

Знаеш, че биопродуктите и разнообразната домашна храна са най-доброто, но все пак запознаваш детето с шоколада, поръчваш детска кухня, а в моментите на истерия в колата и магазина му връчваш пакет солети.

6. Телевизията

Оставяш децата да гледат телевизия и да играят електронни игри, за да свършиш някоя работа. Избрала си образователен канал и си изтеглила приложения, които ги учат на цветовете и формите… Но в същото време си убедена, че тотално си им изтрила мозъчните клетки, поне за това специалистите са почти единодушни.

7. Връщането на работа

Вината става невероятно тежка, ако се налага да се върнеш по-рано на работа, а няма на кого (надежден, отговорен и любящ като теб) да оставиш детето. Същото е и ако решиш да си останеш вкъщи, но нямаш достатъчно финансови средства.

8. Вината на майките с повече деца

Сега пък се обвиняваш, че нямаш достатъчно време за по-голямото (или за по-малкото). Всъщност и за двете деца!

9. Предпазването от рани

Чувстваш се еднакво виновна, защото не си успяла да предпазиш детето от ожулванията на детската площадка. И от раните по-късно – когато не успяваш да го предпазиш от разочароващи приятелства, неперспективни възможности за работа и разбиващи сърцето връзки.

10. Подкрепата

Искаш да избереш за детето най-добрата ясла/градина/училище/университет. Искаш да реализира всичките си заложби по най-добрия начин. Чувстваш се еднакво виновна, ако загърби призванието си на пианист, защото си го насърчила да се занимава с информационни технологии и ако си до него, когато реши да следва сърцето си, но се окаже без доходи.

Този списък просто няма край, затова няма и смисъл да го продължавам. С порастването дилемите стават още по-сериозни и водят до една неизбежна мисъл: Край! Сигурно е, че провалих детето. Аз съм една ужасна майка! Съществуват обаче и някои начини да се справите с това ужасно чувство за вина.


Методи за справяне с вината


1. Превърнете се в съдници

Може да решите да превърнете чувството си за вина в оръжие, с което да разстрелвате останалите майки, направили различен избор. В тези престрелки обаче няма победил. Те може да ви разсеят за малко от терзанията, но няма да ви помогне да се чувствате по-добре.

26648591_10213439029223054_858504491_n

2. Спрете да се стремите към съвършенство

Най-ефективният начин да се справите с вината е просто да спрете. Да поседнете, да си отдъхнете и да разберете, че няма как да сте перфектни. Че изобщо няма нужда да сте перфектни, защото в очите на вашето малко ангелче вече сте.


Прочетете още по темата: Манията за перфектност – болестта на нашето време

3. Признайте грешките си на глас

Бъдете честни с детето си. Обяснете му как се чувствате, признайте, че и вие грешите. Извинете се. (Макар според някои психолози и други разбирачи, този подход да е крайно неподходящ, Lifebites.bg вярва, че помага.)

 4. Не се сравнявайте със “супермайките”

Може би ви се струва, че останалите майки се справят много по-добре от вас и са перфектни във всички отношения, но най-вероятно грешите. Ако прекарате един цял ден с тях или просто проведете искрен разговор, ще си отдъхнете, че “не сте сами”.

 5. Фокусирайте се над положителните неща

Направете списък на всичко, което ви носи радост, когато сте с детето си. Добавете и нещата, с които се справяте наистина добре. Подканете и детето да допълни списъка. Може да се изненадате колко добри родители сте в неговите очи.

6. Създайте си вдъхновяващо и подкрепящо обкръжение

Оставете съдниците. Свържете се с позитивни майки, които са широко скроени и не обичат да размахват пръст. С майки, които се наслаждават максимално на това, което имат, без да се фокусират върху малките неуспехи.

7. Отпуснете се и следвайте детето и инстинкта си

Истината е, че за да сте перфектни майки, просто трябва да дарите детето си с любов. Наистина е достатъчно.

8. Подарете си прошка

Много е важно самите вие да си простите. Трябва да разберете, че като си поставяте твърде високи нереалистични очаквания, си залагате капан. Простете си за “прегрешенията” – разхвърляната къща, изпуснатите нерви, залъгването с шоколад.

26648292_10213435879824321_40650502_n
Илюстрации: betje.com

9. Обикнете сами себе си

Всъщност, преди да успеете да дадете обич, трябва да получите. Приемете се такива, каквито сте. Обикнете се с всичките си малки недостатъци.

10. Намерете време за себе си

Отделете време за хобито си. Прочетете дълго отлаганата книга. Запишете се на йога, гимнастика или танци. Срещата с приятелки, разходката, излизането на кино или на фризьор може да са жадуваната глътка въздух и да направят чудеса. Опитайте и ще се убедите сами!

И нещо изпробвано, което наистина работи: Намерете своя снимка от детството. Погледнете това малко момиченце и се опитайте да му кажете всички онези обидни думи, които си повтаряте всеки ден, провокирани от чувството за вина: “Ти си провал”, “Ужасна си”, “Не ставаш за нищо”.

Трудно ви е, нали?

Понякога просто не усещаме колко безпричинно жестоки сме станали към себе си. Помислете отново дали искате да нараните малкото дете, което живее във вас и има ли действително основание за това. Намерете сили да си простите, обикнете се и просто се наслаждавайте на живота с вашето перфектно дете. Дори да не сте перфектни майки, то наистина е съвършено, нали? А какъв по-добър повод за гордост и самочувствие на добри родители искате?

Отговор