12 мъдрости, които да предадем на децата си

Снимка: {Charlotte.Morrall} via Foter.com / CC BY

В днешния свят на технологии, които завземат живота ни все по-успешно; демокрация (често криворазбрана или дълбоко изопачена) и почти пълна липса на контрол на каквото и да било и от когото и да било – да отгледаш и възпиташ правилно децата си е начинание от най-висока степен на трудност.

И все пак решавайки да станеш родител, трябва да си сигурен, че ще се справиш по възможно най-добрия начин. Ако пък мислите, че още не ви е дошло времето за това пак прочетете този текст, защото той се отнася за едни неписани правила, които всеки човек трябва да знае и всеки трябва да предаде на наследниците си рано или късно.

Ето ги и нашите предложения относно уроците, на които всеки родител трябва да научи децата си:

Снимка: Leonid Mamchenkov via Foter.com / CC BY
Снимка: Leonid Mamchenkov via Foter.com / CC BY
Ти си просто човек

А хората не са съвършени. Ще грешиш, ще се проваляш, ще имаш както добри, така и лоши моменти, но това не бива да те отчайва. Ти си просто човек, а хората понякога грешат. Важното е винаги да даваш най-доброто от себе си и след всяко падане да се изправяш.

Не говори твърде много

„Мълчанието е злато“ – казва известната поговорка. И в живота често се случва да се убеждаваме в истинността на тази мъдрост. Понякога е по-добре да замълчиш. Да не казваш всичко, което знаеш или мислиш. Не се опитвай да говориш през цялото време, по-добре се научи да слушаш останалите хора!

Научи се да прощаваш

Както вече споменах – ти си просто човек. Другите хора – също. Затова се научи да прощаваш техните несъвършенства и грешки. Това се отнася за случаите, когато грешката е невинна и несъзнателна, а не когато някой се опитва да ти навреди умишлено. Тогава – защити себе си и се дръж достойно.

Снимка: MandoBarista via Foter.com / CC BY-SA
Снимка: MandoBarista via Foter.com / CC BY-SA
Харчи разумно

Парите са важни, но не са всичко. Този урок не се отнася само до тях, въпреки че е важно да имаш контрол върху финансите си и тяхното „усвояване“. Харчи разумно всичко – парите, енергията, чувствата, емоциите, времето, усмивките и сълзите си, особено за хора, които не ги заслужават.

Бъди спонтанен

Не се ограничавай и изживей живота си на макс. Всичко ще е наред, ако си внимателен и разумен, но това в никакъв случай не значи да бъдеш скучен. Предприемай разумни рискове – скочи с парашут, гмуркай се надълбоко или прави каквото ти хрумне, за да задоволиш авантюристичната си натура! Не се спирай и не се страхувай!

Бъди себе си

Не се старай да приличаш на някой друг! Харесвай и приемай себе си такъв, какъвто си. Всички ние сме различни и именно това ни прави уникални. Ако нямаш идеалните мерки – не съжалявай и не се старай да влезеш в тях на всяка цена. Прави само това, което наистина искаш, без да се подчиняваш на клишетата за идеалния външен вид.

Снимка: Whiskeygonebad via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: Whiskeygonebad via Foter.com / CC BY-NC-SA
Стой близо до родителите си

В живота си ще срещнеш много хора, но знай, че никой никога няма да те обича толкова много, колкото родителите ти. Те винаги ще са до теб, независимо дали си постигнал грандиозен успех или си се провалил и си стигнал дъното. Разчитай на родителите си и споделяй с тях всичко, което те радва, тревожи или просто човърка в момента – те винаги ще намерят подходящите думи, които имаш нужда да чуеш.

Бъди положителен

Не защото е модерно, а защото позитивните хора живеят много по-добре и са много по-щастливи от негативните. Откривай красотата във всеки момент и човек, не мисли за лоши неща и не се оставяй в ръцете на разочарованието. Търси решение на проблемите, вместо да се оплакваш постоянно, че ги има. Животът е такъв – не винаги е лесен и никога не е справедлив, така че само от теб самия зависи как ще го живееш – с усмивка на уста или вечно мрънкащ и недоволен.

Дръж се на положение и бъди добър приятел

Не създавай връзки с когото ти падне. Подбирай разумно средата, приятелите и партньорите си. Не бъди „еднодневка“ и винаги се дръж на положение. Уважавай хората около теб и се сприятелявай само с хора, които ти отвръщат със същото. Бъди добър и верен приятел и давай всичко от себе си, за да помагаш на хората около теб.

Снимка: skyseeker via Foter.com / CC BY
Снимка: skyseeker via Foter.com / CC BY
Стой далеч от клюките

Не обсъждай другите хора, независимо какво мислиш или си чул за тях. От една страна, това не е твоя работа, за да го дискутираш, от друга – не знаеш каква е истината, за да разпространяваш клюки или неверни слухове. Бъди ангажиран със себе си и собствените си дела, а ако имаш да казваш нещо на някого му го кажи право в очите, а не зад гърба.

Обичай природата

Природата е най-голямото чудо на света. Ние съществуваме благодарение на нея и затова трябва да помагаме с каквото можем тя да е здрава и балансирана. Грижи се за природата и опазването ѝ, защото е наистина важно, а и ще те направи по-добър човек. Излизай често сред природата, защото това ще ти донесе здраве, спокойствие и много положителни емоции.

Кради време за себе си

Независимо от ангажиментите и обстоятелствата, винаги намирай малко време само за себе си. Време, в което да правиш това, което ти искаш, без значение какво мислят останалите. Някои хора си отделят време да пазаруват, други да четат книги, а трети пътуват или се забавляват с приятели. Когато откриеш кое е твоето нещо, това, което истински те радва и те кара да усещаш, че си жив – винаги намирай време за него.

Прочети още…

20 неща, които искам да кажа на дъщеря ми

Отговор