Мъртво море: Все повече мъртво и все по-малко море?

0
Мъртво море
Нивото на Мъртво море спада с повече от метър всяка година.

Неотдавна ви разказахме за Аралско море, което днес е отровно гробище на кораби. Пустиня, която заплашва да отключи страшни болести. Тъжна гледка – мрачно доказателство за мощта на човешката безотговорност, която обаче е на път да се обърне срещу самия човек. Е, следва поредната подобна история. И да се надяваме, че краят тук ще е далеч по-добър. Става дума за прочутото Мъртво море.

Мъртво море
Във водите на Мъртво море не може да се потъне, но човек пак може да се удави.

От часовете по география знаете, че това е най-ниската точка на Земята. Между Западния бряг, Израел и Йордания, на 420 метра под морското равнище. Водите му са близо 10 пъти по-солени от океаните, а дълбочината от 400 м го прави най-дълбокото соленоводно езеро в света. Това, което даже и децата знаят е, че в него не може да се потъне. Заради плътността и богатия минерален състав, водата му дори не се усеща като вода. По-скоро като зехтин, примесен с пясък, казват запознати. Вече десетилетия наред почти няма екскурзия в района, която да не е увековечена от снимка на лежащия във водата и четящ вестник турист.

Мъртво море
Мъртво море.

Още в древността хората били наясно, че в този водоем има нещо специално. Твърди се, че самата Клеопатра ползвала за разкрасяване продукти с вода от Мъртво море. Предполага се, че тук се е лекувал известният цар Ирод (жестокият владетел на Юдея по времето на Исус Христос), който страдал от хронично бъбречно заболяване. Знае се със сигурност обаче, че още със стъпването си в района, римляните оградили цялото море със строга охрана. Защо? Заради солта, която по това време била сред най-ценните ресурси и дори се ползвала като разменна стока със стойността на ценна валута.

Мъртво море
Площта на Мъртво море между 1960 и 2007 г. By I, Hoshana, CC BY-SA 3.0, Link

От десетилетия обаче се алармира, че

водите на Мъртво море намаляват

Със заплашителни темпове – над 1 метър на година. Основната причина – отклоняване на водите на река Йордан. Същата, в която е покръстен Исус Христос. Ако за морето може да е леко преувеличено твърдението, че умира, за реката сякаш всички са единодушни – тя наистина загива.

Основният проблем за пресъхването ѝ, а оттам и на морето, е строителството на нови язовири, канали и помпени станции в Израел, Йордания и Сирия. Те отклоняват близо 90% от водите на реката и притоците ѝ. От друга – заради израелските и йордански производства по крайбрежието на морето, свързани с извличане на ценните минерали от водите му. Иначе казано – помислете следващия път, преди да инвестирате в кремче с минерали от Мъртво море. Като добавим и топлия климат, картинката става тревожно гореща.

През последните 20 години площта на морето е намаляла с близо 30%. И всяка следваща година темповете растат – т.е. не става по-добре, а по-зле. Израелски морски курорт близо до природния резерват Ейн Геди е едно от свидетелствата за случващото се. През 80-те години на 20-и век стените на основния хотел и сувенирния магазин са буквално обливани от водите на морето.

Мъртво море
Преди тук е имало плаж. Снимка: The Times of Israel

Днес курортът се намира на… 2 км от брега

И за да запази статута си на морски курорт, е бил принуден да заложи на специално туристическо влакче, което да отвежда туристите до водите на Мъртво море.

Ако има добра новина в цялата мрачна картина е, че все пак засегнатите страни в района осъзнават, че морето е сериозен източник на доходи. От години и Израел, и Йордания се опитват да открият начин да решат проблема. Засега това, което има най-голяма вероятност да се случи, е строителството на тръба, свързваща Червено с Мъртво море и захранваща соленото езеро с 300 млн. кубични метра океанска вода на година. Не е ясно доколко това ще реши проблема, но поне показва желание за справяне със ситуацията.

Този канал се предвижда да е изцяло на йорданска територия и да се изпълни изцяло за сметка на Йордания. Очаква се да струва поне 10 млрд. долара. Първата фаза на строителството трябва да започне през 2018 г.

Мъртво море
Водата в Мъртво море е близо 10 пъти по-солена от океанската.

Проблемът с този проект обаче се състои в това, че не е съвсем ясен ефектът, който вливането на водите на Червено в Мъртво море може да има. Решението е било взето относително набързо, според еколози. Те алармират, че е възможно реализацията на този проект да има сериозно въздействие върху двата водоема плюс пустинята между тях – Акаба.

Какви са основните страхове?

На първо място притесненията са свързани със самото море. Има опасения, че може сериозно да се увреди уникалната екосистема на Мъртво море, заради вливането на водите от Червено. Досега основният водоизточник на морето е била сладката вода на река Йордан. И вероятно то дължи свойствата си до голяма степен на нея. Сега се очакват промени в солеността на водата. Освен това има догадки, че може да се получи масово формиране на гипс и летливи токсични вещества. Може да се стигне и до промяна на състава на околните скали и на условията за живот на бактериите и водораслите по повърхността на морето.

Мъртво море
Туристи на Мъртво море.

Най-големите притеснения обаче са свързани с възможна загуба на уникалните благотворни свойства на водата върху човешкото тяло. А последното е една от основните причини интересът към Мъртво море да е толкова голям.

Заради изпомпването на големи количества вода в залива Акаба е почти сигурно, че ще се стигне до сериозно увреждане и дори разрушаване на кораловите рифове в района. А при преминаването на тръбата през пустинята се очаква да се наруши релефът на района и дори влажността на въздуха, тъй като ще има открити изпарителни участъци. И не на последно място – има заплаха и за археологичното наследство в района. Предвижда се тръбата да премине през първите медни мини в света при Уади Фейнан. За тях се смята, че са прочутите рудници на цар Соломон.

Остава да се надяваме, че мрачните сценарии ще се окажат преувеличени и няма да се сбъднат. Защото освен за района, Мъртво море е важно и за цялата земя. А тя, да не забравяме, е дом на всички ни, където и да се намираме по света.


Вижте още… природни чудеса, “сътворени” от хората –
загиналото Аралско море и Вратите на Ада

Отговор