Скритото езеро и сгушените покрай него богатства

Скритото езеро
До Скритото езеро се стига по специална пешеходна пътечка.

Много често най-ценните и красиви неща са невидими на пръв поглед. Трябва да положим усилия, за да се разкрият пред нас. Именно такова е и Скритото езеро. За да стигнеш до него, да се докоснеш до красотата му и да видиш със собствените си очи нещо дълбоко скрито от самата природа, трябва да се потрудиш преди това. Ако пък нямате тази възможност – да отскочите до него реално, ние ви каним на една вдъхновяваща виртуална разходка до това божествено кътче на планетата.

Скритото езеро

е разположено в Glacier National Park в щата Монтана, САЩ. В подножието на планината Беърхат. То се намира в средата, между няколко големи планински върха и наистина е дълбоко скрито от човешките очи. Скалите, които го заобикалят са основно седиментни. Образували се преди над 1.6 млрд. до 800 млн. години. До Скритото езеро туристите могат да достигнат по специална пътека, наречена Hidden Lake Trail.

Пътят е изключително живописен, тъй като ледниковият парк разполага с  изключително богат асортимент от растителни, животински, планински и ледникови видове и форми. Дължината на отсечката е малко над 4.5 км. Атмосферата пък е подсилена допълнително от преминаването през множество неописуемо красиви зелени гори.

Скритото езеро
Много туристи и рибари ежегодно посещават Скритото езеро в Америка.

Около езерото има малък плаж, където посетителите могат да хапнат след прехода или при нужда да посетят специално инсталираните в края на пътеката тоалетни. Мястото често е посещавано и от запалени рибари. Сред тях попада и Джордж Буш, който през 1983 г. в продължение на няколко часа мята своята въдица във водите на Скритото езеро.

Самият парк, в който се намира езерото –

е изграден от приказни ледници

създали множество U-образни долини и пирамидални върхове. От съществуващите 150 ледника (в средата на XIX век) обаче през 2010 г. са останали едва 25 активни. А прогнозите на учените за това приказно местенце никак не са обнадеждаващи. Те сочат, че до 2020 г. всички ледници може да изчезнат напълно. А това би било наистина жалко.


Вижте още: Фоула – Островът на края на света


В парка освен на прекрасните гледки и очарованието и спокойствието около Скритото езеро, можете да се натъкнете и на множество интересни животински видове. Сред тях диви планински кози, които съвсем свободно се разхождат и обитават местните планини. Те са представители на вида Oreamnos americanus, който се среща само и единствено в Северна Америка. И макар досущ да приличат на обикновени диви кози, тези, които ще срещнете около Скритото езеро са всъщност вид антилопи. Има и

планинска коза
Множество планински кози се разхождат съвсем свободно из Glacier National Park.

други скрити богатства в ледниковия парк

на които можете да се насладите. Например, романтична или изследователска разходка с лодка. Или набрани собственоръчно горски плодове, които растат в изобилие на това място.  А какво ще кажете за страхотни местни ястия и напитки, приготвени лично за вас в Two sisters café? Или пък автентично ранчо със стаи за гости, където ако решите, може да пренощувате? Звучи страхотно, нали?!

Но ако си мислите, че това е всичко, грешите. Има още една любопитна подробност около парка в Монтана, скътал дълбоко в себе си Скритото езеро. През 1932 г. между САЩ и Канада е сключен мирен договор. Според него Waterton Lakes National Park (в Канада) и Glacier National Park (на територията на САЩ) са обединени в първия по рода си международен Парк на Мира. През 1995 г. т.нар. Waterton Glacier International Peace Park става част от списъка на ЮНЕСКО като едно от най-големите природни наследства на Земята.

И ако думите не ви стигат, насладете се и на фантастичното видео по-долу.

 

Отговор