Елинор Рузвелт – първата Първа дама на света

0
Елинор Рузвелт
Елинор Рузвелт обича да пътува и през първата си година в Белия дом прелита над 50 хиляди км.

Определят Елинор Рузвелт за “една от най-уважаваните жени в света”. Хари Труман дори я нарича Първата дама на света. Но съпругата на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт и племенница на 26-ия – Теодор Рузвелт, е не само най-влиятелната Първа дама в историята.

Освен дълъг опит като такава (12 години!), тя притежава и нещо много по-ценно. Нещо, което я превръща в силен защитник на човешките права. В убедителен враг на войната и дискриминацията. В несломим боец срещу бедността. Наречете го характер. Личност. Сърце. Да, определено –

Елинор Рузвелт има сърце

Куражлийско, при това. “Всеки ден прави по нещо, от което те е страх“, разсъждавала тя. И бракът ѝ с нейния пети братовчед – Франклин, определено е крачка към смелостта.

Въпреки протестите на родителите им, 19-годишната Елинор и 21-годишният Франклин се венчават. А до олтара я отвежда президентът на САЩ – нейният чичо Теодор. Според най-новите кино слухове филм за живота му подготвят Мартин Скорсезе и Леонардо Ди Каприо, който се кани да влезе в ролята на най-младия щатски президент.

Елинор Рузвелт
Елинор Рузвелт на сватбата си през 1905 г.

Съпругът ѝ, Франклин, пък става една от най-влиятелните личности на миналия век (с най-дълъг мандат, той е единственият президент, избиран повече от два пъти на този пост). Елинор обаче

излиза от сянката му

и го задминава по популярност. Само че в първите години от брака им е изтощена. Може би раждането и отглеждането на шестте им деца (от които губят едно) разклаща семейните им отношения. Може би вина имат и изневерите – доказани и недоказани.

За да успеят двамата да стъпят в Белия дом, се налага да запазят поне фасадата на брака си. И в тази съзаклятническа мисия, Франклин и половинката му откриват в другия приятел и съюзник.

Така Елинор остава докрай зад своя мъж и пропагандира реформите му. Ще бъде запомнена и с това, че е първата Първа дама, започнала да дава всяка седмица пресконференции. Благодарение на нейното влияние Рузвелт назначава 28 жени на високи постове в правителството.

Летящата Първа дама

И така я наричали. Във времена, когато придвижването със самолет все още се е смятало за опасно, Елинор Рузвелт в голяма степен допринася за промяната на това мнение с личния си пример. Тя обича да пътува и през първата си година в Белия дом прелита над 50 хил. км. През втората навъртените километри стават 68 хил.

Елинор Рузвелт
Елинор в полет с първите чернокожи авиатори, 1941 г.

След смъртта на съпруга си, Елинор Рузвелт става още по-активна в политическия живот. Сред първите делегати на САЩ в ООН е и оглавява Комисията за правата на човека.

Към края на живота си, Първата дама на света е споделила със съвсем малко хора, че страда от левкемия. Никога не се оплаква от своята болест. Преди 55 години разбира, че ѝ остават месеци. Оказват се седмици. Успява все пак да отпразнува 78-ия си

рожден ден

на 11 октомври, преди да си отиде от този свят близо месец по-късно. “Не ме е страх от смъртта“, успокоява Елинор близките си. Да си припомним и други силни нейни реплики!

Жената е като торбичка чай – не можете да кажете колко силна е тя, докато не я потопите в гореща вода.”


“Ако животът беше предвидим, щеше да е безвкусен.”


“Прави това, което в сърцето си чувстваш, че е правилно. При всички случаи ще те критикуват. Ще те критикуват, ако го направиш. Ще те критикуват и ако не го направиш.”


“Да даряваш любов само по себе си значи да се учиш.”


“Вероятно най-щастливият период в живота ни е средната възраст, когато страстите на младостта са охладнели, а слабостта на възрастта още не е започнала… Като сенките, които сутрин и вечер са толкова големи, а по обед почти изчезват.”

Елинор Рузвелт
Елинор Рузвелт на посещение в Детройт, 1935 г.

“По-добре е да запалиш свещ, вместо да проклинаш мрака.”


“Никой не може да те накара да се почувстваш унизен без твоето съгласие.”


“Великите умове обсъждат идеи; средните умове обсъждат събития; малките умове обсъждат хора.”


“Не мога да повярвам, че войната е най-доброто решение. Никой не спечели последната война. И никой няма да спечели следващата.”


Щастието не е цел, то е вторичен продукт.”


Вижте още… Пет факта за Джаки Кенеди

Отговор