Врачанският Балкан: Гледка, която спира дъха

За да я видите, няма как да резервирате хотелска стая. Защото такъв хотел не съществува! Трябва да си я "заслужите" - със здрава работа, умения и опит...

Врачанския Балкан
Врачанския Балкан - приказна красота...

Мечтали ли сте да се събудите сутрин и пред очите ви да се открие гледка, която спира дъха?! Сигурно ви се е случвало, неведнъж… Днес Lifebites.bg ще ви покаже една такава – тази над село Згориград, във Врачанския Балкан.

Гледка, която точно в тази си светлина, се открива пред погледите на малцина. За да я видите, няма как да резервирате хотелска стая. Защото такъв хотел не съществува! Трябва да си я “заслужите” – със здрава работа, умения и опит. Или да ви я подари някой, който притежава такива!

Згориград - Врачанския Балкан
Катерене на стръмните скали край село Згориград

В случая това са четирима вдъхновяващи българи – Мартин Маровски, Григор Вътев, Виктор Варошкин и Руслан Вакрилов, които постигнаха

огромен успех за българския алпинизъм

и прославиха името на страната ни, завършвайки своята експедиция Dragon’s tail (Опашката на дракона) в Патагонските Анди.

Врачанския балкан
Гледка от Врачанския балкан

Те осъществиха първото българско изкачване на връх Серо Торе, който е разположен на границата между Аржентина и Чили и е истинско предизвикателство дори за най-умелите катерачи.

Вижте още: Българи покориха връх Серо Торе в Андите

катерене - скали - Врачанския Балкан
Скалите района привличат почитатели на катеренето не само от страната, но и от чужбина.

Марто, Гришата, Виктор и Рус (както те самите се наричат) са опитни алпинисти с множество големи постижения и спиращи дъха екстремни преживявания зад гърба си. Така че това предизвикателство, колкото и трудно да е по принцип, се оказа по силите на нашите герои. То стана факт благодарение на непоклатимите им дух и воля, усърдните тренировки и сплотеност на екипа.

Врачанския Балкан - катерене
Снимки: Руслан Вакрилов

Очаквайте скоро интервюто, което алпинистите дадоха специално за Lifebites.bg и в което споделиха своите емоции и мисли по време на и след изкачването на заветния връх. А докато това се случи, вижте как премина част от подготовката на момчетата преди

тяхното заминаване за Южна Америка

Останахме изключително впечатлени от кадрите, които те споделиха от пътешествието си нагоре по скалите около село Згориград, във Врачанския Балкан.

Врачанския Балкан
Гледките, които се откриват от тази височина са повече от впечатляващи…

Автор на уникалните снимки е алпинистът Руслан Вакрилов, чието хоби, както ще забележите, са не само скалите и прекрасните гледки, които се разкриват докато се катериш, но и запечатването им в красиви фотоси и филми.

Момчетата признават, че по време на

този тур във Врачанския Балкан

от който днес ви показваме снимки, са се сблъскали със скала, която има характер (както се смята и за целия Врачански регион и хората в него). Алпинистите се налагало да отделят по около 30 минути на болт.

скали - палатка
Бихте ли се осмелили да пренощувате в тази палатка?

Важното е, че скалата е страхотна и катеренето беше невероятно!” – споделят ентусиазирано те.

Още страхотни снимки можете да разгледате в галерията по-долу, както и на сайта на алпиниста-фотограф и оператор – Руслан Вакрилов.

Отговор