Емануил Ангелов: Да говориш в картини

0
Емануил Ангелов.
Обяд по време на жътва. Картините на Емануил Ангелов са наистина впечатляващи.

Запознайте се с Емануил Ангелов – един българин, който не просто се занимава с изобразително изкуство, а говори чрез своите картини. За 26-годишния пловдивчанин боите и четките са мастилница и перо, с които той разказва истории.

Картината по-горе Емануил е нарекъл Обяд по време на жътва.

“Вдъхновението ми за нея дойде от представа ми за света такъв, какъвто е бил преди днешната глобална индустриализация, динамичен живот и забързана реалност, в която живеем. С тази картина представям връщането на човека към естественото му битие и

заръщане в сърцевината на природата

от която е тръгнал”, обяснява младият художник.

Емануил започва да рисува като дете и с годините живописта се превръща в негова голяма страст. Завършва Училището за изящни изкуства Цанко Лавренов в родния си град, а след това продължава с живопис в Националната Художествена Академия в  София.

Емануил Ангелов.
Емануил Ангелов се вдъхновява от природата, музиката и киното.

“Помня първата ми картина с маслени бои. Беше в доста мистична и мрачна стилистика, лице в анфас, половината от него е потопено в сянка на тъмен фон. Получих доста добра академична подготовка в Художествената академия и силно изучаване на натурата, която съпътстваше множество академични етюди на модели, вечерни актове, безброй скици, конферанси и други занятия, които значително подпомогнаха за израстването ми като художник”, разказва за себе си младият художник.

За него е важно артистът да умее да доизгражда, променя и пресътворява действителността. И това ясно личи в неговите наистина прекрасни картини. Целта му е да изгради собствен стил и

Мрак и светлина...
Мрак и светлина…

да бъде разпознаваем

“Това, което отличава стила на един художник, е неговият почерк и лично себеизразяване в картините. Начинът, по който той открива и интерпретира заобикалящата го природа”, казва Емануил и добавя: “Картината е плод на сърцевината и величествения духовен пламък на самия художник, не ръката и очите, а душата говори чрез картината. Живописта е друг нематериалистичен, неземен език, който предава послания не чрез думи, а с езика на божественото и метафизичното и поднася своето откровение.”

Къде намира вдъхновение Емануил Ангелов?

Картина на Емануил Ангелов

“Изворите на вдъхновението черпя най-вече в природата и прелюдието на нейното великолепие от ден в нощ и сумрак, блясъкa в мрака и сиянието във виделината. Kато художник виждам в природата с всичките ú разновидни форми и изменения една мистика и дълбочина от непроницаема тъмнина към светлина, която съпътства моето творчество”, разказва младият художник.

Пловдивчанинът допълва, че преоткрива себе си в други области на изкуството, които също влияят върху творбите му – музика и кино.

“Да бъдеш художник е призвание и когато се потапям в творческия процес, се чувствам наистина жив.”

Още от прекрасните картини на Емануил Ангелов може да разгледате в галерията по-долу:


Вижте още… Станимир Енчев, който умее да превръща ненужни вещи в изкуство

Отговор