Валхала – скритият каньон на Орегон

0
каньон
Каньонът Валхала - едно от малкото диви места в Америка, на които не е стъпвал човешки крак.

През лятото на 2010 г. Майк Малоун, пенсиониран служител на горската служба, прелита с хеликоптер на изток от Детройт, над езерото Вю, щата Орегон, около което бушува горски пожар. Докато лети през облаците гъст дим по северния склон на връх Джеферсън, Малоун забелязва тесен каньон с високи стени, а малко по-нагоре по продължението му голям водопад с височина поне 30 метра.

valhalla_yellow-01150_mjozdp
Каньонът е толкова тесен, че трудно се забелязва дори от въздуха.

Каньонът, който Малоун забелязва от въздуха, колкото и да е странно, е неизвестен до този момент. Той не е отбелязан в нито една карта, никой не е чувал или има информация за него. Ето защо, първото нещо, което американецът прави, когато каца, е да се обади на свой приятел и да сподели какво е видял. Няколко дни по-късно двамата се отправят сред дивата природа, за да видят отблизо откритието.

Ентусиазирани, те стигат до местността, но са изправени пред преграда – огромен водопад, през който не могат да преминат. Това обаче не ги отказва от плановете им. Четири години по-късно, през 2014 г. Малоун

най-накрая достига до каньона, който е видял от въздуха

valhalla_41p2723_gbw5tv-1
Единственият начин да се стигне до каньона е човек да се спусне с въже през единия от двата водопада, които се изливат в него.

Този пъти той води със себе си екип от опитни катерачи и група негови приятели. За да стигне до каньона, Малоун трябва да се спусне с въже надолу по един от водопадите. Така за пръв път стъпва в живописния каньон и го кръщава Валхала – на двореца, в който според древните скандинавски митове живеят ейнхерерите (повалените в битка воини).

Малоун е въодушевен от откритието си, но се колебае дали да го сподели със света.

“Борих се доста време с това, защото е неизбежно, че някой ще отиде там някой ден и ще се нарани или умре. В крайна сметка реших, че няма да е редно да пазя в тайна нещо толкова страхотно”, казва американецът.

dsc00258_emb7wn
Изследователите са придружени от снимачен екип, който заснема документален филм за каньона Валхала.

След като Майк Малоун все пак решава да сподели новината за откритието си, се оказва, че той далеч не е първият, който знае за

съществуването на тайнствения каньон Валхала

През 1986 г. екип от американски планинари достига до водопада, който води към него.

20150728_valhalla_uts_dsc00236_cyw3aq
Единият от двата 30-метрови водопади, които водят към каньона.

“Намерихме водопада, който бележи входа, погледнахме надолу и видяхме, че това е най-дивото място, което някога сме попадали. Казахме си, че ако Снежния човек съществува, то той живее именно тук”, казва алпинистът Майкъл Донъли, който живее в Салем, Масачузетс и е един от участниците в похода през 1986 г.

Лятото на 2016 г. екип от 24 души, воден от Майк Малоун се спуска по първия водопад и продължават към каньона Валхала. Това, което виждат е изумително. Стените на каньона са покрити с туфи гъст мъх, а въздухът е наситен с росата от двата 30-метрови водопада.

20150730_valhalla_red_uts_01119_ttqxkz
Вратите на Валхала са обрасли с туфи гъст мъх.

Изследователите кръщават тази част от местността Шангри Ла на името на въображаемото място от романа на Джеймс Хилтън Изгубеният хоризонт. Те също така откриват покрита пещера, която е обрасла с папрат и ú дават името Градината на катедралата. Хората на Малоун са придружавани от снимачен екип, който заснема документалния филм Discovering Valhalla: Oregon’s Hidden Gorge, посветен на тази девствена и изключително красивата местност. Филмът може да видите тук.

Прочетете за още едно изумително красиво място – китайско село, което е забравено от хората и превзето от природата.

Отговор