Мохаве: Място, където умират самолети

0
Мохаве
Гробището за пътнически самолети Mojave Air and Space Port в пустинята Мохаве, Калифорния, от птичи поглед.

Колата, която карате от години рано или късно ще свърши в някоя автоморга или в най-добрия случай продадена за части. Но какво става, когато искате да се отървете от гигантски пътнически самолет Boeing 747, след като небесният му път е приключил? Ще отиде в Мохаве.

Мохаве самолети
Граждански самолети в Mojave Air and Space Port, в очакване на новите си собственици.

Много пътническите самолети, които са в напреднала възраст, биват продавани на треторазредни авиокомпании. От онези, които обръщат малко внимание на сигурността и съответно не могат да летят над американското или европейското въздушни пространства. Сред тях са множество африкански компании, сирийската Syrian Air и севернокорейския държавен превозвач Air Koryo.

Мохаве самолети
Сухият климат на пустинята Мохаве предпазва машините от корозия.

Много неизползвани, износени или морално остарели самолети обаче

свършват в пустинята Мохаве, Калифорния

На 150 километра от Лос Анджелис, в центъра Mojave Air and Space Port. Това е най-големият тестови авиоцентър в света, както и най-известното гробище за самолети. Местоположението му никак не е случайно – сухият климат на пустинята Мохаве предпазва машините от корозия, докато те са в очакване на новия си собственик. Mojave Air and Space Port също така е Мека за любителите на авиацията и е нещо като музей на авиацията на открито. Тук могат да бъдат видени хиляди самолети на компаниите Boeing, Airbus, McDonnell Douglas и Lockheed Martin и др.

Аризона Тусон самолети
Въздушната база Davis-Monthan в околностите на Тусон, Аризона.

Годините след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. са белязани от криза и големите авиокомпании са принудени да приземят за постоянно част от самолетите си. Така много машини свършват в Мохаве и някои все са още там, в очакване да излетят отново. Други самолети обаче нямат такива надежди и заминават за рециклиране, като частите им са продавани на различни компании по света.

Mojave Air and Space Port не е единственото гробище за самолети в Америка. Въздушната база Davis-Monthan в околностите на Тусон, Аризона например, е специализирана в рециклиране на военни самолети. Там са приземени над 4 хил. бойни машини. Сред тях и няколко десетки легендарни бомбардировачи B-52. Мястото определено е атрактивна гледка в програмата Google Earth.

Тусон, Аризона
Davis-Monthan в Тусон, Аризона е последен пристан на хиляди военни самолети.

Освен всичко друго, самолетното гробище в пустинята Мохаве Mojave Air and Space Port е и декор за множество филми и телевизионни сериали. В него са снимани сцени от класиката Умирай трудно 2. Оттам е взет и самолета в пилотния епизод на Изгубени. Това е и мястото, където рапърът Dr. Dre снима видеото към сингъла си Keep Their Heads Ringin.


Вижте още как Аралско море се превърна в отровна пустиня и гробище за кораби

Отговор