Тръмп, нарисуван от световните карикатуристи

0
карикатуристи
Статуята на свободата като миска в леглото на Тръмп. Карикатура на австралиеца Дейвид Роу.

Със смесица от гневен хумор, хаплива ирония и абсолютно недоумение, политическите карикатуристи около света се опитват да нарисуват нещо, което иначе не може да бъде обяснено с думи – Доналд Тръмп.

Докато някои от тях избират за своя мишена сексизма на новоизбрания американски президент, други използват уменията си, за да подчертаят расизма, белязал кампанията му. При всички положения карикатуристите са изправени пред нелека задача – да направят Америка да изглежда по-карикатурно, отколкото е в момента.

Дали има нещо общо между всички карикатури, които ще видите по-долу? Да и то е, че те изразяват загриженост за бъдещето на САЩ. Страната, която в продължение на векове е била стожер на демокрацията и свободата и пристан за милиони души, жертви на авторитарни режими и икономически хаос.

Ето каква е новата американска действителност според част от световните карикатуристи:

карикатуристи
Така си представя Америка белгийският карикатурист Lecctr.
карикатуристи
А така холандецът Хейн де Корт.
карикатуристи
Арабският новинарски сайт Hunasotak показва Тръмп като метеорит, който неудържимо лети към земята.
карикатуристи
Канадският карикатурист Ygreck намеква, че Канада трябва да се подготви за вълната от бежанци от САЩ.
карикатуристи
Тръмп, видян от мексиканският карикатурист Eifer.
карикатуристи Тръмп
Мексиканският карикатурист Рапе се присмива на президента на страната Енрике Пеня Нието за благосклонното отношение към Тръмп, въпреки изказванията на последния, че всички мексиканци са изнасилвачи.
карикатуристи Тръмп
Във Венецуела карикатуристът Едуардо Санабрия-Едо сравнява Тръмп с покойния президент на Венецуела Уго Чавес, който стана известен с безкомпромисното си управление.
карикатуристи
Бразилският карикатурист Карлос Латуф изобразява Тръмп като завоевател с бухалка в ръка и яхнал слон (символ на Републиканската партия в САЩ), който гази американската демокрация.
карикатуристи
Латуф също така подлага на съмнение това как Тръмп ще комуникира с останалите световни лидери, след като не знае нищо за тях. Тръмп е показан в телефонен разговор с бразилския президент Мишел Темер, в който пита – “Кой, по дяволите, е Темер”.
View image on Twitter
Колумбийският карикатурист Гилермо Перез Пард подчертава расистките нотки в кампанията на Тръмп.
карикатуристи Тръмп
Рафаел Пинеда от френското сатирично списание Charlie Hebdo също атакува зараждащия се расизъм в САЩ и се чуди какво ще стане с Обама “сега, когато той отново е обикновен гражданин”.
карикатуристи Тръмп
Австралийският карикатурист Leahy илюстрира странната връзка между Кремъл и Вашингтон.
карикатуристи
Карикатурата на канадеца Майкъл Адер, в която Тръмп се е вкопчил в Статуята на свободата с думите – “Знаех, че ме желаеш”. Не се нуждае от обяснение…

 Вижте още снимки на Доналд Тръмп от времето, когато беше просто милионер.

Отговор